Zoeken

Zoeken sluiten

Deelnemen aan een plantmedicijn ceremonie

zaterdag 30 december 2023

Let op: voor je verder leest wil ik je op het hart drukken dat plantmedicijnen over het algemeen veilig gebruikt kunnen worden tijdens een ceremonie (dus onder begeleiding). Wel zijn er bepaalde contra-indicaties die voor elk plantmedicijn verschillend kunnen zijn. Er zijn situaties waar het altijd wordt afgeraden, zoals bij zwangerschap en borstvoeding, bij het gebruik van antidepressiva, epilepsie, borderline persoonlijkheidsstoornis, psychoses of schizofrenie. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Het is belangrijk dat – als jij overweegt aan een plantmedicijn ceremonie deel te nemen – je dit eerst overlegt met je behandelend arts (indien in jouw situatie van toepassing) én met degene die de ceremonie aanbiedt.

Lees jezelf goed in voor deelname, raadpleeg een medische professional als je twijfels hebt over jouw specifieke situatie en stel je eventuele vragen aan degene die de ceremonie leidt. Deze blog dient slechts ter informatie. Liberi en de auteur van deze blog zijn niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als jij plantmedicijnen tot je neemt, al dan niet tijdens een begeleide ceremonie.

Wat is een plantmedicijn?

De allereerste vraag is natuurlijk: wat is een plantmedicijn? In de breedste zin van het woord is dit een (onderdeel van een) plant, bloem, boom, struik, kruid of paddenstoel die (of dat) wordt ingezet ten behoeve van de gezondheid en het welzijn van degene die het neemt. Een simpel voorbeeld is kamille, dat ingezet kan worden bij verkoudheid en daarnaast ook een ontspannend effect heeft.

In het kader van deze blog hebben we het specifiek over plantmedicijnen met een geestverruimende werking. Deze plantmedicijnen vallen dus onder de psychedelica en lang niet alle soorten zijn legaal. Ook is dit afhankelijk van het land waar je woont. Echter, niet alle psychedelica zijn plantmedicijnen. Zo is er bijvoorbeeld LSD, maar dat wordt in een lab gemaakt en valt dus niet onder de plantmedicijnen. We hebben het in deze blog strikt over medicijnen uit de natuur. Veel gebruikte plantmedicijnen zijn truffels, paddenstoelen, ayahuasca, rapé, kambo, magische bonbons en marihuana.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Door de geestverruimende werking kun je uit je normale staat van zijn stappen. Je kunt dingen zien en ervaren die er niet zijn, dit zijn de welbekende hallucinaties. Maar het kan ook zo zijn dat je op een diepe innerlijke reis gaat en een spirituele ervaring hebt. Met je ogen gesloten voel, ervaar en bemerk je van alles, wat je niet zou voelen in nuchtere staat.

Wat is een plantmedicijn ceremonie?

Een plantmedicijn tot je nemen in een ceremonie houdt in dat je bewust de keuze maakt voor een innerlijke reis. Er is namelijk een groot verschil in met welke intentie je een plantmedicijn neemt. Sommige mensen nemen bijvoorbeeld truffels – het ondergrondse deel van een paddenstoel – tijdens een feestje. Dit met het doel om ‘lekker’ high te worden en te trippen. Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar deze blog gaat daar niet over.

Bij het nemen van een plantmedicijn in de context van een ceremonie, doe je dit met respect voor moeder natuur. Je doet het omdat je het medicijn om hulp wilt vragen. Je wilt tot nieuwe inzichten komen. Of je hebt het gevoel vast te zitten in je situatie en hoopt nieuwe gezichtspunten aangereikt te krijgen. En misschien heb je het nog nooit gedaan en is het vooral nieuwsgierigheid dat je drijft. Dat is helemaal oké, maar ik wil wel benadrukken dat plantmedicijnen van oudsher met veel respect gebruikt werden – in sommige stammen zelfs alleen door de sjamanen, de genezers. Het is belangrijk dit respect niet uit het oog te verliezen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Set en setting

Omdat je tijdens het gebruik van een plantmedicijn heel open staat voor indrukken van buitenaf, ben je ook heel kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat de omgeving veilig en vertrouwd aanvoelt. Dit wordt ook wel de setting genoemd. Tijdens een plantmedicijn ceremonie wordt hier door de begeleiding – als het goed is – veel aandacht aan besteed. Een veilige en heilige ruimte zorgt voor een optimale setting. Daarnaast is je eigen mindset (ook wel de ‘set’ genoemd) van belang. Met welke intentie ga je de ceremonie in? Hoe je je reeds voelt, kan worden uitvergroot door plantmedicijnen. Het is dus mogelijk (maar dat hoeft niet) dat als je je angstig voelt, je je nog angstiger gaat voelen.

Intake en nazorg

Goede begeleiding is er niet alleen tijdens een plantmedicijn ceremonie. De begeleiding begint met een intake. Het is belangrijk dat je eerlijk bent over eventuele (mentale) ziekten en medicatie die je gebruikt. In sommige gevallen is het namelijk niet veilig om deel te nemen aan de ceremonie. Het is ook belangrijk dat je beseft dat een plantmedicijn ceremonie geen vervanging is van therapie of coaching bij een therapeut, psychiater, arts of coach. Tijdens je innerlijke reis kan je van alles tegenkomen. Daarom is het belangrijk om naderhand tijd te maken voor integratie. Na de ceremonie begint het innerlijke werk pas echt! Goede begeleiding is er ook hier voor je om je indien nodig te helpen en begeleiden, eventueel naar een andere hulpverlener.

Is een plantmedicijn ceremonie gevaarlijk?

Zoals eerder gezegd: zolang je niet één van de contra-indicaties hebt, is het veilig om deel te nemen aan een plantmedicijn ceremonie. Wees dus echt eerlijk over eventueel medicatiegebruik en bestaande ziekten bij de intake. Een voorbeeld waar het wél echt gevaarlijk kan zijn, is bij het gebruik van ayahuasca. Als je antidepressiva slikt en ayahuasca neemt, kan je het dodelijke serotoninesyndroom krijgen. Ook in het geval van bijvoorbeeld een allergie voor schimmels wil je niet deelnemen aan een ceremonie waarbij truffels gebruikt worden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een plantmedicijn ceremonie ten tijde van stress?

Deelnemen aan een plantmedicijn ceremonie terwijl je veel last van stress hebt, is niet aan te raden. De spanning en stress zitten in je systeem en het kan verergerd worden als je een plantmedicijn neemt. Zorg er eerst voor dat je de stress vermindert. Wil je dan nog steeds deelnemen? Wees eerlijk naar jezelf: wil je deelnemen aan een ceremonie, omdat je wilt vluchten voor wat er is? Dat zorgt niet voor een fijne mindset. Bovendien: gebruik je het plantmedicijn dan niet eigenlijk als een drug? Onderzoek jezelf en als je tot de conclusie komt dat je deel wilt nemen, zoek dan een betrouwbare begeleider die met respect met de plantmedicijnen werkt.

Veelgestelde vragen

Ja en nee. In sommige gevallen, bij medicatiegebruik en bepaalde ziekten kan het gevaarlijk zijn. Bespreek dus goed door wat jij gebruikt en waar je last van hebt vóór je deelneemt. Heb je geen contra-indicatie, dan is het over het algemeen veilig.
Het is belangrijk dat er zowel voor als na de ceremonie zelf begeleiding is. Een goede intake waarbij gevraagd wordt naar jouw (medische) geschiedenis, huidig medicatiegebruik en aandoeningen. Ook naderhand moet er ruimte zijn voor integratie. Is daar ook begeleiding bij? En nog wel het allerbelangrijkst: voel jij je veilig bij hen?

Bronvermelding:

National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH): De NCCIH is een Amerikaanse overheidsinstantie die zich richt op onderzoek naar complementaire en alternatieve geneeskunde, waaronder plantmedicijnen. Hun website biedt uitgebreide informatie over verschillende kruiden en supplementen, evenals wetenschappelijk onderzoek en veiligheidsinformatie.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

3 reacties

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven