Veel mensen hebben een fijne en constructieve manier van ontspanning gevonden in het beoefenen van yoga. Maar het komt regelmatig voor dat iemand dit niet lukt met yoga. Het voelt misschien te traag, te spiritueel of je hebt moeite met stilzitten. Is er dan een alternatief? Dat is er zeker! Pilates is op dezelfde manier stress verlagend, maar dan op een actievere manier. Het helpt je niet alleen om spanning los te laten, het helpt ook om je lichaam sterker en veerkrachtiger te maken. Door het maken van gecontroleerde bewegingen, te focussen op je ademhaling en een verbeterde lichaamshouding, leer je spanningen beter te reguleren en fysiek beter om te gaan met stress.
In dit blog ontdek je hoe pilates helpt bij het verminderen van stress en waarom het een goed alternatief kan zijn als yoga niet helemaal bij jou past.
Pilates is een trainingsmethode die begin van de twintigste eeuw werd ontwikkeld door Joseph Pilates (1883-1967). Van jongs af aan leed hij aan astma en reuma. Hierdoor heeft hij er zijn missie van gemaakt fysiek sterker door het leven te gaan. Dit deed hij door het beoefenen van verschillende vechtsporten, gymnastiek en bodybuilding. Hij was ervan overtuigd dat de ‘moderne’ wereld (in zijn tijd), een slechte houding en verkeerde ademhaling debet was aan het hebben van een slechte gezondheid.
Hij ontwikkelde zelf een bewegingsmethode, die gericht is op balans en gecontroleerde bewegingen, die we nu kennen als pilates. De oefeningen richten zich vooral op diepe spiergroepen, met name de core (buik, onderrug en bekken(bodem)), maar werken ook aan flexibiliteit, ademhaling en, net al genoemd, balans. Waar yoga veelal ontspannen en vloeiend aanvoelt, vraagt pilates meer spieractivatie en fysieke controle. Dit maakt het de perfecte optie voor mensen die spanning willen loslaten, maar liever lichamelijk bezig zijn dan mediteren.
Yoga en pilates worden vaak in een adem genoemd als effectieve manieren om stress te verminderen, maar de aanpak van beide verschilt sterk. Yoga richt zich meer op ontspanning, flexibiliteit en ademhaling, terwijl pilates draait om kracht, houding en stabiliteit. Bij yoga is er ook vaak een spiritueel of meditatief element aanwezig. De houdingen worden langer vastgehouden en de nadruk ligt op innerlijke rust en verbinding met het lichaam. Voor sommigen is dit precies wat ze nodig hebben om te ontspannen, maar anderen vinden het te langzaam of te zweverig.
Pilates is minder gericht op meditatie en meer op lichaamsbeheersing en spieractivatie. Doordat je je moet concentreren op hoe je je spieren aanspant en je houdingen behoudt, heb je minder ruimte om in gedachten af te dwalen. Dit maakt het een fijne optie voor mensen die moeite hebben met stilzitten en juist meer rust vinden in gecontroleerde bewegingen.
We zijn allemaal bekend met de lichamelijke klachten die stress met zich meebrengt en hoe dit zich uit. Zichtbare klachten zijn bijvoorbeeld het optrekken van de schouders, de ademhaling die versnelt en spieren die onbewust aangespannen blijven. Pilates helpt om deze spanning los te laten door beweging en controle over die beweging. Tijdens een sessie of les werk je bewust aan de spanning in je spieren. De gecontroleerde bewegingen zorgen ervoor dat je je aandacht richt op wat je lichaam doet, waardoor je minder in je hoofd gaat zitten. Pilates dwingt je bij wijze van spreken volledig aanwezig te zijn, zonder dat je daar een meditatieve mindset voor nodig hebt.
Daarnaast speelt ademhaling een grote rol. Tijdens yoga gaat het vaak om een diepe buikademhaling, bij pilates is het meer een gerichte ademhalingstechniek. De manier van ademen ondersteunt de beweging en helpt om kracht op te bouwen zonder dat je je spieren verkrampt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich ontspant, terwijl je tegelijkertijd werkt aan je houding en spiercontrole. Door regelmatig pilates te beoefenen, beter je niet alleen je lichamelijke kracht, maar leer je ook om spanningen beter te reguleren. Niet alleen tijdens de oefeningen zelf, maar ook in het dagelijkse leven.
Pilates kan in het begin zwaar en uitdagend zijn. Vooral als je een tijd niet in beweging bent geweest, is de kans op spierpijn na de eerste keer erg groot. Dit geldt trouwens ook wanneer je wel regelmatig in de sportschool te vinden bent. Je activeert spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had en sommige oefeningen lijken dat ook onmogelijk om uit te voeren. Maar omdat pilates draait om controle en techniek, merk je al snel vooruitgang als je regelmatig oefent. Na een paar lessen voel je je spieren sterker worden, verbetert je houding en worden je bewegingen soepeler. Waar je bij de eerste les bij bepaalde oefeningen nog snel omviel, merk je dat je na een paar sessies al meer balans en kracht hebt.
Deze lichamelijke vooruitgang werkt door op je mentale gezondheid. Het gevoel dat je je lichaam steeds meer onder controle hebt en sterker wordt, geeft een flinke boost aan je zelfvertrouwen.
Het is niet nodig om ervaring te hebben wil je met pilates beginnen. Het mooie van deze methode is dat je het kunt aanpassen aan je eigen niveau en behoeften. Een goede manier om te starten is met een beginnersles. De instructeur helpt je dan om de juiste technieken te leren. Het is ook mogelijk om thuis te beginnen met bijvoorbeeld online lessen. Zo kun je je eigen tempo bepalen en volgen. Het belangrijkste is dat je het op een manier doet die goed voor jouw lichaam is. Of je nu begint met korte sessies van 15 minuten of een work-out van een uur, de essentie is dat je leert spanning los te laten en je lichaam sterker maakt.
Als we dit blog samenvatten dan is het duidelijk dat yoga en pilates op elkaar lijken, maar eigenlijk veel verschillen hebben in de uitvoering. Hierdoor is het een goed alternatief voor yoga, maar blijft het doel hetzelfde: stress verminderen en leren loslaten.
Maar soms is bewegen alleen niet genoeg om stressklachten aan te pakken. Als je het gevoel hebt dat je vastloopt, kan begeleiding van een professionele coach je helpen om je stressfactoren te herkennen en gezonde gewoontes op te bouwen. Loop jij vast en kan je wel wat extra hulp gebruiken? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606