Zoeken

Zoeken sluiten

Pijn tussen de schouderbladen

dinsdag 13 september 2022

Dat stress voor allerlei ongemakken zorgt zoals slecht slapen, hoofdpijn en nachtenlang piekeren is algemeen bekend. Gangbare lichamelijke klachten worden niet altijd herleid naar spanningen. Naast dat je een stijve nek kunt krijgen van stress, is er ook een mogelijkheid dat je pijn tussen de schouderbladen krijgt. Niet zo vreemd want je lichaam is een groot netwerk van zenuwen en spieren. Alles staat met elkaar in verbinding en stress heeft een uitwerking op je gehele lichaam.

rechte-houding-schouderbladen

Wat voel je?

Pijn tussen je schouderbladen kan een heel vervelend aanwezig gevoel zijn. Sommigen ervaren een zeurende pijn, anderen hebben pijnscheuten over de gehele lengte tussen de schouders. Het voelt aan als een soort spierpijn of kramp. Soms is het dusdanig dat je een beklemmende gevoel hebt en het lijkt op druk op je borst. Signalen die je absoluut niet moet negeren. Ook wanneer je er maar af en toe last van hebt. Indien je eenmaal pijn hebt tussen je schouderbladen zal het, onbehandeld, terug blijven keren. Het heeft alles te maken met de aanhoudende spanning in je spieren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Oorzaak van pijn tussen de schouderbladen.

Je kunt door meerdere oorzaken pijn tussen je schouderbladen krijgen. Een van de bekendste oorzaken is natuurlijk sporten en trainen. Spierpijn na een fysiek intense activiteit is normaal, zolang het maar niet te lang aanhoudt. Maar ook het hebben van een verkeerde zit- en sta houding. Onderuitgezakt zitten, een verkeerde bureaustoel op je werk of een te hoog bureau. Allemaal van invloed op pijn tussen je schouderbladen.

Naast bovenstaande oorzaken zijn er nog 2 belangrijke factoren die kunnen leiden naar pijn tussen de schouderbladen. Trauma en stress. Deze twee elementen kunnen los van elkaar bestaan maar kunnen elkaar ook versterken. Een trauma kan bijvoorbeeld een val of auto-ongeluk zijn waardoor je pijn overhoudt tussen je schouderbladen. Wanneer je een emotioneel trauma meemaakt is het niet raar dat je daarna langere periode van stress ervaart. Je komt hierdoor in een negatieve spiraal van pijn terecht waar je zonder hulp lastig uitkomt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Pijn tussen je schouderbladen na trauma.

Zoals hierboven beschreven is het goed mogelijk dat je na een vervelend ongeluk pijn tussen je schouderbladen overhoudt. Je hebt misschien iets gebroken of gekneusd en moet een langere periode je schouders ontlasten. Het kan daarna spannend zijn je schouders weer te moeten gebruiken. Onder toezicht van een fysiotherapeut ga je langzaam je schouders weer belasten. Echter los je daarmee het trauma in je hoofd niet op. Opnieuw leren bewegen kan wat spannend zijn en angst om weer pijn te krijgen is heel normaal. Sommige mensen ontwikkelen daardoor SOLK.

Een emotioneel trauma heeft minstens zoveel effect op je algehele gesteldheid. Het maakt niet uit wat je meegemaakt hebt. Een emotioneel trauma hoeft niet altijd te ontstaan uit een verschrikkelijke gebeurtenis. Wat voor een ander misschien heel klein is, kan voor jou heel groot zijn. De spierspanning die daaruit voortkomt kan dusdanig zijn dat je gehele lichaam op slot schiet. Wat je vooral ziet met een emotioneel trauma is dat je nek vast komt te zitten. Dit is van directe invloed op je gehele lichaam. De pijn straalt uit naar je schouders, tussen je schouderbladen, naar je armen en vingers en vaak ook naar je rug en benen. Het is van belang deze klachten serieus te nemen.

massage-schouderbladen

De invloed van stress.

Wanneer je veel stress hebt, heb je vaak ook pijn in je lijf. Of het nu in je nek is, je rug of tussen je schouderbladen, het zijn serieuze signalen dat je het rustiger aan moet doen. Pijn tussen je schouderbladen door stress wordt nog wel eens weggezet als psychosomatische klachten. Echter is dat niet altijd even terecht. De pijn is er echt en komt door een te hoge spierspanning of het verkeerd gebruiken van je spieren. Vaak zie je deze klachten als iemand al langer onder grote druk of stress staat. Denk aan werkstress, relatieproblemen, financiële zorgen of ongerust zijn over je gezondheid, bijvoorbeeld tijdens het doormaken van een ziekte.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bewust worden van je spierspanning.

Wanneer stress de oorzaak is van pijn tussen je schouderbladen is het van belang je bewust te worden van je spierspanning. Iedere keer als je merkt dat je je schouders onnodig aanspant breng je ze weer omlaag. Dit vergt enige oefening want stress is een algehele staat van spanning. Het zal immers niet alleen je schouders zijn waar je last van hebt. Vooral wanneer je in een burn-out zit is dit een lastige oefening. Je hersenen staan volledig op scherp en nemen daarbij je lichaam mee in die paraatheid. Dusdanig dat je kunt gaan hyperventileren van de spanning en pijn. In dat geval is het raadzaam te starten met ademhalingsoefeningen.

natuur-wandelcoaching-schouderbladen

Wat kun je doen aan pijn tussen je schouderbladen?

Er zijn twee dingen belangrijk te doen wanneer je pijn tussen je schouderbladen hebt. Of dat nu komt door een verkeerde houding of stress: Blijf bewegen en negeer de pijn niet.

Wat kun je nog meer doen?

  • Zorg voor een goede zit- en sta houding. Wissel je positie ook regelmatig af. Het is niet erg als je een keer onderuitgezakt zit, zolang dit maar niet voor uren is. Dat geldt ook voor het zitten op een bureaustoel. Door regelmatig af te wisselen van houding houdt je de spieren in beweging.
  • Een massage door een masseur kan helpen de spieren tijdelijk wat te ontspannen. Blijf daarnaast ook goed in bewegen om de spieren soepel te houden.
  • Behandel je stress of burn-out. Een professionele coach ondersteunt jou om tot de kern van je spanningen te komen. Soms kan het zijn dat je onbewuste stress hebt.
  • Wanneer je er moeite mee hebt jezelf tot beweging aan te zetten is wandelcoaching de uitkomst. Het is niet alleen het bewegen maar ook het opzoeken van de natuur die jou tot andere inzichten kan brengen. Door te wandelen onder begeleiding van een coach leer je jezelf beter kennen en vergroot je je zelfinzicht.
  • Bespreek met je coach het onderhouden van je ontspanning. Tussen de sessies door kun je thuis bijvoorbeeld gaan mediteren. Mindfulness is een goede manier in het hier en nu te blijven.
  • Chaos om je heen is chaos in je hoofd. Misschien heeft je huishouden ook wel een beetje te lijden gehad onder je spanningen en stress. Door te ontspullen maak je niet alleen ruimte in je huis maar ook in je hoofd.
  • Body stress release kan effectief de pijn aanpakken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven