Zoeken

Zoeken sluiten

Pijn in je rechterarm of schouder door stress

dinsdag 4 april 2023

Je hebt het vast al eens meegemaakt: onverklaarbare pijn in je rechterarm of schouder. In een enkel geval wordt deze pijn veroorzaakt door iets medisch maar veelal heeft het een andere oorzaak zoals stress of aanwezige spanningen. Dit hoeft niet eens langdurige stress te zijn. Een kort moment van stress kan al genoeg zijn om ergens in je lichaam pijn te ervaren. Je hoofd, nek, schouders en armen worden het meest aangedaan door stress, los gezien van organen zoals je hart en darmen. Heb jij wel eens pijn in je rechterarm of schouder door stress? Lees dan dit blog.

pijn arm

Invloed van stress op je spierspanning

Voordat we bespreken hoe je pijn in je rechterarm of schouder kunt krijgen door stress, vertellen we eerst nog even in het kort hoe stress pijn veroorzaakt. Het hebben van stress is namelijk niet alleen een staat van zijn, maar het veroorzaakt daadwerkelijk aanwijsbare pijn in je lijf. Stress staat gelijk aan het hebben van spanning. Als je naar de sportschool gaat forceer je bewust je spieren door er spanning op te zetten. Vooral in het begin ervaar je wat spierpijn en door je lichaam de juiste rust te geven herstel je daar prima van. Stress creëert dezelfde spierspanning, echter gebeurt dit aanspannen onbewust en voor langere tijd.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je hebt vast wel een keer gemerkt dat je tijdens stress je schouders wat meer omhoog houdt. Deze aanspanning is een stressreactie van je lichaam. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe meer ongemakken je ervaart. Hoofdpijn vanuit de nek en spierpijn in je armen en schouders zijn ten tijde van een burn-out niet vreemd. Lees hier meer over de werking van stress op je lichaam.

Pijn in je rechterarm door stress

Soms wordt pijn in je arm en schouder in verband gebracht met hartkwalen. Pijn in je rechterarm door hartklachten komt minder frequent voor maar is zeker niet onmogelijk. Wil je dit uitsluiten is het raadzaam een medisch specialist te raadplegen. Zoals hierboven heel beknopt is uitgelegd heeft pijn in je lichaam door stress grotendeftingels te maken met een verhoogde spierspanning. Hoe langer je je spieren onbewust aanspant, hoe strakker het bindweefsel om je spieren gaat zitten. En je spieren reageren op hun beurt weer op dit strakke bindweefsel door zich aan te spannen. Je kunt je voorstellen dat wanneer jij rechtshandig bent je rechterarm en schouder overbelast raken wanneer deze continu onder spanning staat.

Maar een hoge spierspanning heeft meer gevolgen dan alleen een zeurende spierpijn. Indien je niks doet met jouw stressklachten en de langdurige spanning een piek bereikt, is er een reële kans dat er een ontsteking ontstaat in je schouder of arm. Uiteindelijk kan dit resulteren in een zogenoemde ‘Frozen shoulder’.

pijn ontspan

Medisch of stress?

We benoemde het al even in de paragraaf hierboven: In een enkele geval kan de pijn een medische oorzaak hebben. Een aantal medische oorzaken zijn: een schouderontsteking, een beklemde zenuw, slijmbeursontsteking, scheurtje in een spier of een ernstige verrekking van de schouder of arm. Maar er zijn ook een aantal ernstige aandoeningen die eerst uitgesloten moeten worden voordat je de pijnklachten kan relateren aan stress.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Bloedprop: Uit het niets lijkt het alsof er een strakke band om je arm of schouder gebonden is.

Nekhernia: Een nekhernia voel je meestal niet in je nek maar veroorzaakt pijn in je arm(en), zorgt voor een dof gevoel en tintelingen.

Hartklachten: Zoals al eerder genoemd kan pijn in je rechterarm ook veroorzaakt worden door hartklachten. Vooral wanneer je ook druk op je borst ervaart.

Heb je last van één van bovenstaande symptomen? Neem direct contact op met je huisarts!

Pas als je alle medische oorzaken met je behandelend specialist hebt uitgesloten kun je starten met het behandelen van je stressklachten.

Pijn door verkeerde ademhaling

Chronische stress wordt ook regelmatig gelinkt met het hebben van hyperventilatie. Hyperventilatie wordt regelmatig ervaren als een extreme vorm van ademen in panieksituaties, maar ook snelle ademhaling door spanning valt onder dezelfde noemer. Niet alleen je spierspanning is verhoogd, je ademhaling is meestal oppervlakkiger dan normaal. Hierdoor vul je je longen niet helemaal met zuurstof, adem je sneller en korter en hierdoor kunnen je ademhalingsspieren overbelast raken. Spieren die door de aanhoudende stress al extra belast worden. Tel hierbij op dat je hierdoor nog meer spanning zet op je schouders en zodoende ook op je armen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Maar nog een belangrijk feit: Omdat je niet op de juiste manier ademhaalt is de balans in je zuurstofopname verstoord waardoor je last kunt krijgen van verzuring, spierpijn of tintelingen. Het is derhalve, om alle voorgaande redenen, belangrijk om te zorgen voor een goede en stabiele ademhaling.

pijn wandelcoaching

Tips om pijn te beperken

Het beperken of tegengaan van pijn in je rechterarm of schouder begint met bewustwording dat stress hiervan de oorzaak is. Indien je hiervan overtuigd bent hebben wij een aantal tips hier beter mee om te gaan.

 • Wees je bewust van de spanning in je arm en schouder. Zodra je voelt dat je schouder richting je oor gaat, probeer deze dan te ontspannen. Het zal je verbazen hoe vaak en veel je je schouder aanspant op een dag zonder dat dit nodig is.
 • Leg iets warms over je schouder of arm. Koude spieren geven meer ongemak dan warme spieren. Het is daarnaast makkelijker je arm en schouder te ontspannen als je spieren warmer zijn.
 • Let op je ademhaling. Als je merkt dat je oppervlakkig ademhaalt, probeer dan een aantal keer goed door je neus in te ademen en rustig weer door je mond uit te ademen. Het kans soms helpen een korte meditatiesessie uit te voeren.
 • Zorg voor regelmatige ontspanning. Indien je niet weet hoe dit voor jou werkt is het raadzaam contact op te nemen met een professionele coach. Zo kun je bijvoorbeeld starten met wandelcoaching. Niet alleen goed voor je ontspanning maar ook voor het behandelen van je stress- of burn-out klachten.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

 • Ellen Brian schreef:

  Fijne blog weer. Alleen de tip voor de ademhaling past niet bij een goede en stabiele ademhaling. Een goede basisademhaling kenmerkt zich door een rustige, lichte neusademhaling. Dat kost wat oefenen, maar levert veel op. Meer zuurstof in de cellen, meer ontspanning, minder gevoel van luchttekort en minder fysieke klachten.

  • Reinoud schreef:

   Beste Ellen,
   Je hebt 100% gelijk! de beste ademhaling is een rustige en lichte neusademhaling. Er wordt wel eens gezegd “Your mouth is for breathing, as your nose is for eating”. Toch merken wij dat mensen die te veel/vaak/zwaar ademhalen dat de stap naar een rustigere ademhaling gaat door in door de neus en dan uit door de mond. Hierbij kun je een tuutje van je mond maken en deze uitademing doseren en verlengen. Voor mensen die nog niet toe zijn aan die rustige neusademhaling is dat een mooie stap de goede kant op, zonder dat ze het Spaans benauwd krijgen.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven