Zoeken

Zoeken sluiten

Pijn in je middenrif door stress

vrijdag 13 januari 2023

Het is algemeen bekend dat stress, naast mentale klachten, ook een duidelijke uitwerking heeft op onze lichamelijke gezondheid. Hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, maar ook pijn in je middenrif is een kwaal die kan ontstaan onder invloed van stress. Sterker nog, stress is de grootste veroorzaker van pijn in je middenrif. Wanneer je hier niets mee doet kan het zelfs zo zijn dat je middenrif vast komt te zitten. Maar wat kun je er tegen doen en hoe herken je of de pijn door stress komt? Dat lees je in dit blog.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is je middenrif?

Voordat we het gaan hebben over pijn in je middenrif door stress, is het misschien fijn te weten wat je middenrif is en wat voor functie hij heeft. Heel kort gezegd: zonder middenrif kunnen wij niet leven. Het middenrif, ook wel ‘diafragma’ genoemd, is een peesplaat die de buikholte van de borstholte scheidt. Zonder je middenrif zouden onze organen, die in de buik zitten, vrij naar boven kunnen bewegen en tussen je hart en longen terechtkomen. Niet bepaald een wenselijke situatie. Je middenrif heeft een aantal openingen waarvan er 1 voor de slokdarm is, 1 voor de aorta en nog een aantal andere belangrijke functies. Je middenrif is dus volledig opgebouwd uit spieren en pezen en dat is ook de reden dat stress hier veel invloed op heeft.

pijn middenrif borst

Pijn in je middenrif of hartklachten?

Het is van belang druk op je borst te kunnen onderscheiden van pijn in je middenrif. Een drukkend gevoel op je borst kan namelijk komen door hartklachten. In deze situatie is het belangrijk een arts in te schakelen. Pijn in je middenrif geeft ongeveer dezelfde klachten maar zijn wel te onderscheiden. Toch willen wij wel even benadrukken dat je bij twijfel altijd een dokter moet bellen. We hebben liever dat je een keer teveel belt dan te weinig. Ook al kan een verkramping in je middenrif lichtelijk uitstralen naar armen of rug, dit duurt meestal maar een paar seconden. Indien deze pijn duidelijk uitstraalt naar je nek, armen, rug, kaak of maag moet je direct een arts contacteren of 112 bellen.

Hoe herken je pijn in je middenrif?

Er zijn een aantal signalen waarmee je pijn in je middenrif door stress kan onderscheiden van medische klachten. Pijn in je middenrif voelt over het algemeen ook niet als een continu aanwezige pijn maar als een soort verkramping. Je kan het vergelijken met kramp in je kuit. Echter kan een verkramping in je middenrif best beangstigend zijn. Door de symptomen goed en tijdig te herkennen kun je er beter op reageren.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.
  • Soms lijkt pijn in je middenrif op de pijn die je voelt als je te snel hebt gegeten. Wanneer de pijn door stress wordt veroorzaakt is dit nog iets heftiger. Indien je vaker last hebt van je middenrif nadat je hebt gegeten is het ook raadzaam contact te zoeken met een arts.
  • Een van de meest bekende symptomen is pijn bij het in- en uitademen. Naast dat het midden van je borst verkrampt voelt, lukt het niet volledig in en uit te ademen. Je gaat vanuit je buik ademen in plaats van je borst. Om de pijn te beperken wordt je ademhaling oppervlakkiger en dit leidt uiteindelijk naar hyperventilatie.
  • Ook voel je vaker steken in je zij en ook dit kan ervoor zorgen dat je oppervlakkiger gaat ademen. Deze steken zijn te vergelijken met de steken in je zij die je voelt als je zonder warming up intensief gaat sporten.
  • Wanneer je al langere tijd last heb van pijn in je middenrif door stress raakt je middenrif steeds meer verkrampt. Als dit de situatie is dan kan zelfs niezen of hoesten al pijn geven. Een duidelijk signaal dat je iets met deze klachten moet gaan doen.

pijn middenrif zij

Medische oorzaken van pijn in je middenrif

Voordat we stress als veroorzaker van pijn in je middenrif kunnen aanwijzen, is het belangrijk eerst alle medische oorzaken uit te sluiten. Hiervoor kun je een afspraak maken bij je huisarts of medisch specialist. Ook al is stress de grootste veroorzaker van verkrampingen in je middenrif, kan het ook zijn dat er een klein scheurtje in zit. Dit wordt ook wel een middenrifbreuk genoemd. Deze breuk kan veroorzaakt worden door trauma, zoals een ongeluk of harde val, maar ook door een ongezonde leefstijl. Overgewicht, teveel alcohol drinken, roken (en daardoor veel hoesten) zijn factoren die hier invloed op hebben. Leeftijd speelt eveneens een rol. Een klein middenrifbreuk wordt vaker gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd. Heel soms kan deze breuk ontstaan tijdens een zwangerschap.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress als veroorzaker van pijn

Weet je nog dat we in andere blogs geschreven hebben over hoe stress effect heeft op je spierspanning? Net als dat stress pijn in je nek of pijn tussen je schouderbladen kan veroorzaken, kan dit eveneens gebeuren in je middenrif. En deze pijn moet niet onderschat worden. Over het algemeen is pijn in je middenrif door stress ongevaarlijk maar wel flink ongemakkelijk. Vooral wanneer de periodes van stress, of misschien zelfs in een burn-out, lang duurt. Door de aanhoudende spanning kan het middenrif vast komen te zitten. Soms wordt er gezegd dat je emoties opgeslagen worden in je middenrif. Alle spanningen die je opbouwt moeten ergens heen. Aangezien je diafragma volledig uit spieren bestaat is het niet vreemd dat deze verkrampt indien je niets aan je stressklachten doet. Overigens kunnen galblaas klachten ook gevoeld worden in het middenrif.

pijn middenrif ontspanning

Verschillende oefeningen helpen ontspannen

Pijn in je middenrif door stress is maar op 1 manier te bestrijden: stressklachten, of burn-out, behandelen in combinatie met ontspanningsoefeningen. Het is niet dat je bewust je middenrif kunt ontspannen. Liberi biedt verschillende professionele coaches aan die gespecialiseerd zijn om jou beter te leren ontspannen. De behandeling richt zich vooral op het leren loslaten van controle, wandelcoaching in de natuur en bedreven raken in het vinden van rustmomenten. Bevrijd jezelf van chronische stress door zelf de regie in handen te nemen over jouw leven.

Veelgestelde vragen

Het middenrif, ook wel ‘diafragma’ genoemd, is een peesplaat die de buikholte van de borstholte scheidt. Zonder je middenrif zouden onze organen, die in de buik zitten, vrij naar boven kunnen bewegen en tussen je hart en longen terechtkomen. Niet bepaald een wenselijke situatie. Je middenrif heeft een aantal openingen waarvan er 1 voor de slokdarm is, 1 voor de aorta en nog een aantal andere belangrijke functies. Je middenrif is dus volledig opgebouwd uit spieren en pezen en dat is ook de reden dat stress hier veel invloed op heeft.
Er zijn een aantal signalen waarmee je pijn in je middenrif door stress kan onderscheiden van medische klachten. Pijn in je middenrif voelt over het algemeen ook niet als een continu aanwezige pijn maar als een soort verkramping. Je kan het vergelijken met kramp in je kuit. Echter kan een verkramping in je middenrif best beangstigend zijn. Door de symptomen goed en tijdig te herkennen kun je er beter op reageren.
Ook al is stress de grootste veroorzaker van verkrampingen in je middenrif, kan het ook zijn dat er een klein scheurtje in zit. Dit wordt ook wel een middenrifbreuk genoemd. Deze breuk kan veroorzaakt worden door trauma, zoals een ongeluk of harde val, maar ook door een ongezonde leefstijl. Overgewicht, teveel alcohol drinken, roken (en daardoor veel hoesten) zijn factoren die hier invloed op hebben. Leeftijd speelt eveneens een rol.
Net als dat stress pijn in je nek of pijn tussen je schouderbladen kan veroorzaken, kan dit eveneens gebeuren in je middenrif. En deze pijn moet niet onderschat worden. Over het algemeen is pijn in je middenrif door stress ongevaarlijk maar wel flink ongemakkelijk. Vooral wanneer de periodes van stress, of misschien zelfs in een burn-out, lang duurt. Door de aanhoudende spanning kan het middenrif vast komen te zitten.
Pijn in je middenrif door stress is maar op 1 manier te bestrijden: stressklachten, of burn-out, behandelen in combinatie met ontspanningsoefeningen. Het is niet dat je bewust je middenrif kunt ontspannen.

Bronvermelding:

Wat is een middenrifbreuk?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven