Je zorgen maken om een stressvolle situatie is voor niemand vreemd. Uren wakker liggen is in een dergelijke situatie geen uitzondering en overkomt iedereen wel eens. Naarmate de tijd verstrijkt merk je dat, zodra je de stressfactor wegneemt, het piekeren vanzelf minder wordt. Soms komt het voor dat het piekeren niet minder wordt maar zich verplaatst naar een volgend probleem. Als dit een overheersende factor wordt in je leven spreken we van een piekerstoornis. Wat is precies een piekerstoornis en hoe kun je hier mee omgaan? In dit artikel gaan we er dieper op in.
Een piekerstoornis wordt ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd, al is er nogal wat discussie of dit wel hetzelfde is. Ongeveer 2% van alle Nederlanders lijdt aan een piekerstoornis of krijgt hiermee te maken. Feitelijk is een piekerstoornis het continu ervaren van angstgedachten die vaak onredelijk zijn. Je ervaart dezelfde gedachten als ieder ander als we spreken over nadenken of je kind wel veilig thuiskomt, of misschien heb je iets gekocht wat achteraf toch iets meer boven budget ligt dan ingecalculeerd. Tijdens een piekerstoornis overheersen die denkpatronen direct je hele leven. Je creëert angsten die er eigenlijk helemaal niet zijn en daarbij weet je deze angsten goed te voeden met zogenoemde flash-forward gedachten. Flash-forward gedachten zijn het nadenken over situaties die nooit zijn gebeurd en waarschijnlijk ook nooit gaan gebeuren.
Er is geen specifieke oorzaak te benoemen voor het ontwikkelen van een piekerstoornis. Grotendeels is het een combinatie van opvoeding en erfelijkheid. Wanneer een van je ouders een angst- of paniekstoornis heeft, is de kans grotere dat jij ook een dergelijke stoornis ontwikkelt. Daarnaast kan het ook getriggerd worden door nare situaties in je jeugd zoals geldzorgen binnen het gezin, gepest worden of het onvoldoende gesteund voelen door ouders of opvoeders. Over het algemeen ontstaat een piekerstoornis geleidelijk aan maar in sommige gevallen kan het ontstaan door een plotselinge traumatische gebeurtenis. De angst die je op dat moment voelde kan doorslaan in het dagelijks leven en zo een piekerstoornis triggeren. Dit zie je vooral bij het meemaken van heftig geweld of een (auto)ongeluk.
Soms is het lastig om een piekerstoornis te herkennen. Hierdoor blijft deze aandoening regelmatig onbehandeld. Symptomen worden gebagatelliseerd of afgedaan als signalen van chronische stress. Naast dat dit je leven een stuk lastiger maakt, is je herstel periode ook vele malen langer dan wanneer je erkent dat er een daadwerkelijke angststoornis aanwezig is. Hoe herken je een piekerstoornis?
Wanneer de piekeraanval z’n piek bereiken kun je de volgende symptomen herkennen:
Je zou kunnen zeggen dat een piekerstoornis en angststoornis hetzelfde zijn maar er zijn toch een aantal verschillen. Iemand die lijdt onder een angststoornis hoeft namelijk niet direct een piekerstoornis te hebben. Andersom heb je wel vaak beide. Wie overmatig piekert, lijdt bijna zeker ook aan een angststoornis. Een piekerstoornis wordt voornamelijk gevoed door angst en de angst bestaat dan ook grotendeels uit het ervaren van angst. Terwijl een angststoornis ook zonder overmatig piekeren kan bestaan. Een angststoornis hoeft niet altijd samen te gaan met paniekaanvallen. Er zit ook een wezenlijk verschil tussen het ervaren van angst en overmatig piekeren. Een angstaanval duurt gemiddeld niet langer dan een uur terwijl een piekeraanval uren achtereen kan duren.
De tips voor het hebben van een piekerstoornis komen aardig overeen met de adviezen die je krijgt als je een angst- of paniekstoornis hebt. Wat kun je in het dagelijks leven doen en wat doe je tijdens een aanval?
Als je verteld wordt dat je niet aan roze olifanten mag denken is dit natuurlijk het eerste waar je aan denkt. Probeer jezelf maar eens te vertellen dat je niet mag piekeren. Dit lijkt haast wel onmogelijk. Een piekerstoornis onder controle krijgen is iets wat tijd en training nodig heeft. Het is aan te raden hiervoor hulp te vragen van een professionele coach. Hij of zij kan jou helpen jouw waterval van gedachten beter te begrijpen en daarbij de handvatten te krijgen hoe je ze er kan laten zijn, zonder er iets mee te hoeven doen. Gun jezelf deze ontspanning en geluk, maar vooral rust in je hoofd.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606