Ik wist al vroeg dat er iets niet klopte. Mijn menstruatie kwam laat en als het er dan eindelijk was, bleef het daarna maandenlang weg. Eén keer per jaar ongesteld worden was voor mij meer dan normaal. In mijn puberteit begon het besef te groeien dat mijn lijf anders werkte dan dat van de meisjes om mij heen. Terwijl zij zich ontwikkelden, bleef ik achter. Waar zij vrouwelijke vormen begonnen te krijgen, ontdekte ik de eerste haartjes op mijn kin. En de stress die dat met zich meebracht, nestelde zich stilletjes in mijn hoofd. Op mijn 18e werd bevestigd dat ik PCOS heb.
De stress rondom PCOS zit niet alleen in je lijf, maar ook in hoe je naar jezelf kijkt, hoe je omgaat met verwachtingen en hoe je navigeert in een wereld die je klachten niet altijd ziet. Een onderwerp dat, in mijn ogen, veel te onbelicht is. Daarom neem ik jullie in dit blog mee in mijn verhaal en geef ik een aantal tips om beter om te gaan met de stress en spanning die het met zich meebrengt.
PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Kort gezegd betekent het dat je hormoonhuishouding uit balans is. Je eierstokken maken te veel van bepaalde hormonen aan, wat ervoor zorgt dat er meer follikels in de eierstokken groeien en je daardoor niet (regelmatig) ovuleert. Hierdoor blijft je menstruatie vaak uit of komt heel onregelmatig. Het gaat niet alleen om vruchtbaarheid. PCOS gaat ook over gewichtsschommelingen, vermoeidheid, hirsutisme (overbeharing), acne, stemmingswisselingen, een verstoorde suikerspiegel en soms een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten.
PCOS is niet te genezen, maar kan wel in remissie raken. Ook is het verhaal niet afgelopen als je eventuele kinderwens vervuld is. Je kan eerder de overgang ingaan, en ook dat brengt weer risico’s mee voor je gezondheid.
Voordat ik wat uitgebreider in ga op de stress van mijn kinderwens, wil ik het eerst hebben over het hirsutisme die PCOS met zich meebrengt. Een moeilijk woord voor iets dat in de praktijk vooral pijnlijk en confronterend kan zijn: overmatige haargroei op plekken waar je dat als vrouw niet verwacht of niet wilt. Denk aan kin, bovenlip, borst of buik. PCOS is een van de meest voorkomende oorzaken van hirsutisme. En hoewel het ‘maar haar’ lijkt, raakt het aan iets veel diepers: je gevoel van vrouwelijkheid, eigenwaarde en het vertrouwen in je eigen lichaam.
Ik sta soms uren voor de spiegel, tot neurotisch aan toe, met een pincet mijzelf van die haartjes te ontdoen. Ik schaam me, vermijd bepaald licht en zonder pincet ga ik de deur niet uit. Want wat als iemand het ziet? Het lijkt een detail, maar het beïnvloedt hoe je de wereld in stapt. Iedere dag weer. En dat maakt hirsutisme niet alleen een lichamelijke klacht, maar ook een bron van constante stress.
Voor mij was het helder: ik wilde moeder worden. Al lang voordat vriendinnen nadachten over trouwen of carrières, wist ik dat ik kinderen wilde. Dus toen ik hoorde dat dit niet vanzelf zou gaan, knalde dat erin. Geen paniek, maar verdriet. En zoveel vragen. Waarom ik? Waarom een lijf dat mij geen kinderen kan geven zonder medische hulp?
De stress ging verder dan alleen de trajecten met hormonen. Het zat in mijn hele identiteit. Wat als het nooit lukt? Wat als ik moet loslaten wat ik altijd voor me zag? Die onzekerheid vreet aan je, zeker als anderen om je heen wel zwanger worden en jij moet wachten. Hormoonbehandelingen maakten me lichamelijk kapot. En mentaal? Ook daar werd het stil. Verdriet dat ik vaak zelf op moest vangen, want ‘je bent toch nog jong’ of ‘het komt vast goed’. En laat ik eerlijk zijn: het is goed gekomen. Wij zijn gezegend met drie prachtige kinderen. Alleen zijn die niet zonder slag of stoot gekomen en dat wordt vaak vergeten.
PCOS draait niet alleen om vruchtbaarheid. Het raakt aan zoveel meer dan alleen zwanger worden. Het beïnvloedt hoe je naar jezelf kijkt. Hoe je je lichaam ervaart. Hoe je je beweegt in een wereld die vaak een bepaald beeld heeft van vrouw-zijn.
Onzekerheid is een constante metgezel. Van op jonge leeftijd het gevoel hebben dat je anders bent, tot als volwassene twijfelen aan je eigenwaarde omdat je lichaam niet ‘meewerkt’. De overbeharing, de vermoeidheid, het uitblijven van je menstruatie of juist de heftigheid ervan. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het niet alleen een fysieke aandoening is. Het zit ook in je hoofd. In de momenten waarop je je afvraagt: ben ik nog wel vrouw genoeg? Klopt er iets niet aan mij? Ben ik nog aantrekkelijk?
En dat maakt PCOS zo complex. Je ziet het niet altijd van buiten. Maar van binnen draag je een rugzak vol twijfels, angsten en frustraties. En dat alles in stilte, want de buitenwereld ziet vaak alleen de buitenkant.
Je kunt niet alles oplossen. Maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat. En die keuze begint bij mildheid. Niet iedere dag hoeft goed te gaan. Je hoeft niet altijd te weten wat je volgende stap is.
Toch zijn er dingen die je kunt doen:
Stressreductie bij PCOS is geen luxe, het is noodzaak. Want chronische stress gooit je hormonen nog verder uit balans. Dat betekent niet dat je alles moet loslaten of jezelf moet forceren tot positiviteit. Maar wel dat je je mag omringen met mensen en gewoontes die jou rust brengen.
Misschien is dat een wandeling, een dagboek bijhouden, therapie, yoga, of simpelweg op de bank zitten zonder schuldgevoel. Alles wat jouw zenuwstelsel kalmeert, werkt door op je lijf. En dat lijf verdient zachtheid. Altijd.
Soms is het fijn om daar hulp bij te krijgen. Niet omdat je het niet alleen kunt, maar omdat je het niet alleen hoeft te doen. Een professionele coach van Liberi kan samen met jou onderzoeken waar je spanning zit, hoe je lichaam reageert op die druk, en hoe je weer leert voelen wat jij nodig hebt. Niet als een snelle oplossing, maar als investering in jezelf. In jouw veerkracht, jouw keuzes, jouw rust.
Wil jij ook onderzoeken hoe jij met minder stress en meer regie omgaat met PCOS? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je hoeft het niet alleen te dragen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606