De ovulatie (of ook wel eisprong genoemd) kan worden gezien als het hoogtepunt van de maandelijkse hormooncyclus. De hoeveelheid oestrogeen in het lichaam is op zijn hoogst, evenals het luteïniserend Hormoon (LH). Wanneer het LH op z’n hoogst is, geeft dit het eitje het duwtje in de rug om tot de eisprong te komen: het moment dat een vrouw het meest vruchtbaar is. De meeste vrouwen ervaren rond de dagen van de ovulatie de meeste energie. Ze zitten lekker in hun vel, krijgen veel gedaan, en sociale gelegenheden gaan hen gemakkelijk af.
We kunnen de menstruatiecyclus vergelijken met de seizoenscyclus en de maancyclus. De ovulatie valt dan samen met de zomer (het hoogtepunt van de zon, wanneer de zonkracht het hoogst is en de dagen het langst) en met de volle maan (wanneer de maan voor ons helemaal belicht is). Het is de fase van veel energie, passie, daadkracht, en creatievermogen. Vanuit de archetypen bezien is deze periode gekoppeld aan het archetype van de moeder: zij die creëert, voedt, zorgt. Het gaat hier niet alleen om het fysiek baren van kinderen. We zijn allemaal op de één of andere manier wel moeder: van dieren, projecten, ideeën, andermans kinderen, boeken of andere creaties. We bezitten allemaal creativiteit en creatiekracht. De vraag is nu: zet je die ook bewust in?!
Voor sommige vrouwen kan de ovulatie juist voor klachten zorgen. Deze klachten kunnen lijken op menstruatieklachten, maar dat hoeft niet. Zo kan het zijn dat je wat kramp voelt, of juist een stekend gevoel. Dit kan duiden op de ovulatie, maar dat zal dan redelijk kortdurend zijn, niet meer dan een dag. Sommigen merken juist tijdens hun ovulatie dat ze zich niet helemaal top voelen. Ze zijn bijvoorbeeld emotioneler of chagrijnig. Ieder lichaam is uniek.
Ook als je niet de wens hebt om zwanger te worden (of dit juist wilt voorkomen), is het handig om te weten wanneer je ovulatie is. Los van het wel of niet gebruiken van voorbehoedsmiddelen, is het fijn om je eigen lichaam te leren kennen. Door je vertrouwd te maken met je eigen cyclus, stem je af op je eigen ritme. Je weet dan wanneer je juist wel die sociale uitjes kunt plannen, of wanneer je het juist beter wat rustiger aan kunt doen. Zo beweeg je mee met je cyclus, in plaats van ertegenin.
Als je het precies wilt weten, zijn er ook ovulatietesten. Het nadeel is echter dat je dan wel redelijk vaak moet testen (liefst meerdere keren per dag), want het moment van ovulatie is vrij kort. Je kunt echter ook een schatting maken, en dat is voor de meeste vrouwen ook prima. Wel is het dan handig dat je een regelmatige cyclus hebt. Bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen zal de eisprong rond dag 14 plaatsvinden. Heb je een wat langere cyclus (bijvoorbeeld 30 dagen), dan zal de ovulatie rond dag 16 zijn.
Is je cyclus onregelmatig, dan is het elke maand weer een verrassing wanneer de ovulatie plaatsvindt. Je kunt echter wel aan bepaalde signalen merken dat de eisprong eraan zit te komen. Zo zul je meer afscheiding hebben en je lichaamstemperatuur gaat iets omhoog (dit kun je dus zelf meten met een betrouwbare thermometer). Je kunt dus ook een krampachtig of stekend gevoel voelen op het moment van de eisprong. Is je cyclus zeer onregelmatig, dan raden we je aan dit eens met je huisarts te bespreken. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog als die verwacht dat er meer aan de hand is.
Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat stress een gigantische impact heeft op onze hormoonhuishouding. Veel stress kan dus ook de maandelijkse cyclus negatief beïnvloeden. Het gaat dan niet alleen om veel stress door een druk leven, maar óók door stress vanwege te veel beweging (bijvoorbeeld bij topsport of overmatig veel sporten), of een te laag lichaamsgewicht.
Het lichaam ondervindt dan stress en zal als eerste de voortplanting op een laag pitje zetten, zodat andere – meer essentiële lichaamsfuncties – nog zo lang mogelijk goed kunnen blijven werken. Je zult bij een uitblijvende menstruatie dus in veel gevallen ook geen eisprong meer hebben. Het is in beide gevallen geen gezonde situatie voor het lichaam, dus kijk – als dit bij jou speelt – of je daarin wat kunt veranderen. Beweeg je op een gezonde manier? Is je gewicht gezond voor jouw lengte? Heb je mogelijke tekorten in je voeding? Ook dit kun je uiteraard met je huisarts bespreken.
Stress hebben door je ovulatie komt niet veel voor. Het is – voor het grootste deel van de vrouwen – eerder een fijne periode in de maand. Stress door menstruatie komt wél veel meer voor, maar dat komt ook vanwege praktische redenen: heb ik genoeg maandverband, tampons, cups of menstruatie-ondergoed bij me? Op vakantie? Tijdens een dagje strand? Lek ik niet door in mijn witte broek? Je kent de onzekerheid waarschijnlijk wel als je ook een vrouw bent. Het hoort er allemaal bij. Menstruatie hoort erbij, net zoals de ovulatie.
En er komt een tijd dat de menstruatie en ovulatie allebei verleden tijd zijn, maar dat is weer een andere levensfase. Ook over de overgang hebben we verschillende blogartikelen geschreven, als dat de fase is waar jij momenteel doorheen gaat.
Het mooie aan vrouw zijn, vind ik, is dat we er door ons lichaam aan herinnerd worden dat we cyclische wezens zijn. Alles komt en gaat, zoals eb en vloed, dag en nacht, menstruatie en ovulatie. De lessen die we uit de natuur kunnen halen zijn toepasbaar op ons eigen leven. Het is niet de bedoeling dat we in een eeuwige zomer leven, dat we altijd ‘aan’ staan en naar buiten gericht zijn. Er is ook een periode van menstruatie, van winter en van de donkere maan. Die rustfase wordt in onze hedendaagse maatschappij vaak overgeslagen of geschuwd. Maar die hoort net zo goed bij de cyclus van het leven. Kan jij het allemaal omarmen?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606