Zoeken

Zoeken sluiten

Overweldigd gevoel: wat kun je doen? 10 tips

dinsdag 24 mei 2022

Overweldigd gevoel: wat kun je doen? 10 tips

Als je je overweldigd voelt, wordt alles even teveel. We hebben allerlei plannen en ideeën, maar ook kunnen we veel aan ons hoofd hebben. We willen en doen vaak al zoveel. Je kunt misschien denken het allemaal wel aan te kunnen. Toch is een overweldigd gevoel een teken van teveel spanning. Overweldigd zijn geeft stress en het gevoel dat je geen controle meer hebt op zaken. Kortom, je raakt overprikkeld.

Een overweldigd gevoel kan sporadisch voorkomen, maar ook kun je hier vaker last van hebben. Het is dan belangrijk om dit te herkennen zodat je meer stress, overspannenheid of zelfs een burn-out kunt voorkomen.

Kortom, als je een overweldigd gevoel hebt, neem je vaak teveel hooi op je vork. Herken een overweldigd gevoel meteen en zorg ervoor dat het weer verdwijnt. Jouw innerlijke rust weer vinden heeft nu prioriteit. Onze 10 tips in dit blogartikel helpen je daarbij!

overweldigd gevoel

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is overweldigd zijn?

Je ervaart een constante drukte in hoofd als je een overweldigd gevoel hebt. Zo kun je niet meer helder denken, want je bent overprikkeld geraakt. Eigenlijk had je al eerder voor ontspanning moeten zorgen.

Hoe ontstaat een overweldigd gevoel?

Als je hoogsensitief bent of als je jezelf herkent in perfectionisme, heb je meestal meer kans op een overweldigd gevoel. Zo kun je je zorgen maken en piekeren. Daarnaast kunnen we moeite hebben met controle loslaten.

Wat zijn de symptomen van een overweldigd gevoel?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voel je je overweldigd? 10 tips

Als je je overweldigd voelt, is het zaak om stress te verminderen en jouw innerlijke rust weer te hervinden. Hoe je dat kunt doen? Wij geven 10 tips!

Voorkom afleiding

Vaak voelen we ons ook overweldigd doordat we te vaak afgeleid zijn, bijvoorbeeld door onze smartphone of door social media. Voorkom deze afleiding dan ook zoveel mogelijk, want ons brein raakt hierdoor overprikkeld.

Ga wandelen

Wandelen is een uitstekende vorm van bewegen en een goede manier van je hoofd leegmaken. Heb je vaak een overweldigd gevoel? Dan zou wandelcoaching jou kunnen helpen. Hierbij kun je tijdens het wandelen in de natuur ook praten met een wandelcoach. Wil jij wandelcoaching ook een keer proberen?

overweldigd gevoel

Overweldigd gevoel? Schrijf het op

Door op te schrijven waardoor je je overweldigd voelt, zal dit rust geven, maar ook kan dit veel duidelijk maken. Wat maakt jou overweldigd? Misschien heb je moeite met nee zeggen of kun je moeilijk jouw grenzen aangeven?

(veel) Pauzes nemen

Kun je jouw prioriteiten misschien opnieuw bekijken? Zie ook jezelf als prioriteit! Zorg ook voor aandacht en tijd voor jezelf. Gun jezelf veel pauzes Neem liever gedurende de hele dag meerdere kleine pauzes in plaats van één grote pauze. Zo is de kans veel kleiner dat je je overweldigd zult voelen.

Kom terug in het nu

Als je je overweldigd voelt, bevinden jouw gedachten zich meestal in het verleden of ze zijn bezig met de toekomst. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot angstklachten. Het is dan van belang om terug in het moment te komen, in het nu. Wees in de stilte en vraag jezelf af; hoe voel ik mij nu? Wat heb ik nu nodig? Hoe is mijn ademhaling?

Focus op je ademhaling

Bij stress, angst of paniek is onze ademhaling vaak snel en oppervlakkig; onze hersenen krijgen dan te weinig zuurstof Hierdoor kunnen we een stressreactie of soms zelfs paniek ervaren. Kortom, als je je focust op je ademhaling, zul je je direct kalmer voelen. Mediteren of yoga kunnen jou hier ook bij helpen.

Overweldigd gevoel? Ga de natuur in

Ga de stad uit en de natuur in, de natuur heeft een zeer rustgevend effect op zowel ons lichaam als onze geest. Uit onderzoek is gebleken dat een natuurlijk landschap ons rustig maakt. Kortom, kalmeer jouw zenuwstelsel door een strandwandeling te maken of te gaan bosbaden. Het zal je bovendien weer nieuwe energie geven.

Doe iets met je handen

We zijn vaak met ons hoofd bezig waardoor we eerder overweldigd zijn. Door uit je hoofd te gaan en iets met je handen te gaan doen, zoals koken, schrijven of tekenen, gun je jouw brein weer rust en ruimte. Kortom, geef jezelf wat meer creativiteit dat ook weer zal leiden tot nieuwe inspiratie.

Kleine dingen waarderen

Als je een overweldigd gevoel hebt, leer dan de kleine dingen waarderen. Toon meer dankbaarheid voor de simpele dingen in het leven die plezier geven.

Eenvoudig leven

Met een eenvoudig leven zul je minder snel last hebben van een overweldigd gevoel. We maken ons tenslotte vaak druk om dingen die te maken hebben met materiële zaken of ons ego. Hoe begin je met eenvoudig leven? Start eens met een grote voorjaarsschoonmaak en begin met ontspullen. Chaos in je huis geeft namelijk ook chaos in je hoofd.

Extra tip: verwen jezelf

Heb je een overweldigd gevoel? Stop dan even met alles waar je mee bezig was. Neem nu even tijd voor een verwenmoment voor jezelf. Dit doe je bijvoorbeeld door een heerlijke koffie te drinken of chocolade te eten. Wist je dat chocolade echt kan helpen bij stress en een somber gevoel?

overweldigd gevoel

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Overweldigd gevoel? Breng de aandacht terug

Wat is je overweldigd voelen?

Als je je overweldigd voelt, wordt alles jou teveel. Je hebt jouw gevoelens en gedachten niet meer onder controle. Althans zo lijkt het. Breng de focus dan ook weer terug naar jezelf. Wist je dat je jezelf ook van nieuwe energie berooft als je een overweldigd gevoel hebt?

Wat zijn overweldigende emoties?

Als je een overweldigd gevoel hebt, kun je ook last hebben van overweldigende emoties. Zo kunnen er bijvoorbeeld ineens emoties ontstaan, zoals woede of vaker huilen.

Hoe kun je een overweldigd gevoel oplossen?

Breng de rust in je hoofd weer terug. Laat jouw negatieve gedachten niet de overhand nemen. Wees je dan ook bewust van je gedachten, want je kunt ze sturen. Streef naar een positieve mindset. Leef meer in het moment en besef: het hoeft niet allemaal perfect!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven