Zoeken

Zoeken sluiten

Overvraagd in je jeugd? Sneller burn-out als volwassene

maandag 22 mei 2023

Het is ons allemaal bekend dat de wereld in de afgelopen 100 jaar drastisch is veranderd. Waar je vroeger als kind of jong volwassene echt kind kon zijn, lijkt het nu alsof ze daar nog weinig ruimte voor krijgen. Kinderen worden in deze moderne tijd al snel overvraagd omdat het lijkt alsof de maatschappij dat deels van ze verlangt. Dit kan zijn op school, met vrienden, of wat er bijvoorbeeld verwacht werd van hun aanpassingsvermogen in de meerdere lockdowns. Ook al was het in de laatste situatie overmacht.

De lockdowns zorgde dat kinderen veel overvraagd werden.

Misschien stap jij net uit je tienerjaren en heb je het gevoel dat je meer stress ervaart dan anderen, of kamp jij als volwassene al langer met burn-out klachten en leg je een link met overvraging vanuit je jeugd. Dan vind je in dit blog de informatie die je nodig hebt.

Welke informatie vind je in dit blog?

Wat is overvraagd worden?
Gevolgen van teveel overvraagd worden

Prestatiedruk en faalangst
Weinig zelfvertrouwen en laag eigenwaarde
Stress en burn-out
Depressie

Het ligt over het algemeen niet aan de opvoeding
Overvraagd worden als volwassene
Leer je grenzen kennen en stellen

Wat is overvraagd worden?

In onze jeugd leren we de basis van wat het leven ongeveer inhoudt en worden we daar veelal zo goed mogelijk op voorbereid. We gaan naar school, leren socialiseren met anderen en wanneer we in de tienertijd zijn aangekomen krijgen we een voorproefje van volwassentaken met ingewikkelde leerstof, huiswerk en discipline. Maar niet alleen op school, ook in onze thuissituatie wordt steeds meer van ons verwacht. Het is in deze tijd niet heel moeilijk om in je jeugd overvraagd te worden. De basis van verwachtingen van de huidige maatschappij liggen steeds hoger en doordat wij zien dat anderen zich daarnaar gedragen, heb jij het gevoel gekregen dat ook jij aan die verwachtingen moet voldoen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe stabiel je thuissituatie ook is, je moet als jeugdige sterk in je schoenen staan wil je goed je grens aan kunnen geven. De kans op overvraging wordt nog groter wanneer je omstandigheden niet stabiel zijn. Er kunnen bijvoorbeeld geldzorgen voorkomen of de zorg voor een ouder door psychische problemen zoals verslaving. Zo zijn er nog tal van factoren die een rol spelen in overvraging in je jeugd.

Gevolgen van teveel overvraagd worden

Iedereen ervaart wel eens iets van druk en stress op welke manier dan ook. Veelal als we overvraagd worden als volwassene weten we tijdig aan te geven dat de huidige situatie niet houdbaar is en je pas op de plaatst maakt. Indien je veel overvraagd bent in je jeugd, vind je dit over het algemeen een stuk lastiger. Dit komt doordat de druk die je ervaarde in je jeugd z’n sporen heeft achtergelaten. Wat zijn de gevolgen van overvraging?

Prestatiedruk en faalangst

Wanneer er veel van je verwacht wordt in je jeugd kun je op latere leeftijd last krijgen van prestatiedruk. Faalangst is bijna een logisch gevolg van de prestatiedruk die je voelt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Weinig zelfvertrouwen en laag eigenwaarde

Zelfvertrouwen en eigenwaarde gaan grotendeels hand in hand. Wanneer jij in je jeugd regelmatig overvraagd bent, en het lukte je niet om te voldoen aan de eisen die werden gesteld, is het niet vreemd als je zelfvertrouwen laag is in je volwassen leven. Doordat je doelen niet haalde kun je het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent.

Stress en burn-out

Het is bijna vanzelfsprekend dat langere periode van overvraagd worden gepaard gaat met stress. Indien je niets doet met je stressklachten, kom je vanzelf in een burn-out terecht. Klachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn, spierpijn zonder aanwijsbare reden, geheugen- en concentratieproblemen, oververmoeidheid en algehele malaise wijzen erop dat je een burn-out hebt.

overvraagd worden in een depressie. Hoofd gevuld met zwarte leegte.

Depressie

Wanneer je niks doet met je stress- of burn-outklachten is een depressie bijna onvermijdelijk. Je bent dusdanig overvraagd, en hebt niet geleerd je grenzen aan te geven, dat je zelfvertrouwen en eigenbeeld een minimum heeft bereikt. Zelfkritiek vult je dag en je eigenwaarde daalt met de dag. Het is belangrijk de signalen van een depressie tijdig te herkennen en professionele hulp in te schakelen.

Het ligt over het algemeen niet aan de opvoeding

Wanneer je bovenstaand gelezen hebt, en je bent zelf ouder of opvoeder, kan het zijn dat de twijfel toeslaat of je het wel goed doet en je niet teveel druk op je kind legt. Hier kunnen we je geruststellen. Overvraagd worden komt veelal niet door de opvoeding die kinderen krijgen maar door hoe de maatschappij werkt. Tegenwoordig is er weinig ruimte om fouten te maken en iedereen schijnt het beter te weten. Hierdoor wordt er een beeld gevormd hoe je moet reageren in bepaalde situaties. Tegenslag moet zo snel mogelijk onder het tapijt worden geveegd, zonder te reflecteren waar het fout ging. Ging er überhaupt wel iets fout of was dit iets waar jij zelf geen controle over had? Vertrouw vooral op jouw intuïtie en neem een moment voor zelfreflectie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Overvraagd worden als volwassene

Niet alleen in de jeugd kun je overvraagd zijn. Als volwassene kan er net zo goed teveel van ons gevraagd worden. Vooral wanneer je moeite hebt met ‘nee’ zeggen hebben anderen de neiging meer op je bord te leggen. Wanneer je een aandoening hebt zoals ADHD of autisme is de kans op overvraging nog groter. Ook dit heeft weer een directe link met prestatiedrang en zelfvertrouwen. Je wil zo graag ‘normaal’ gevonden worden dat je meer aanpakt dan je aankunt. Het duurt niet lang voordat het je allemaal teveel wordt en je het gevoel krijgt dat je het leven niet meer aankunt.

Een kind zit achter een tablet. Kinderen worden al snel technologisch overvraagd

Leer je grenzen kennen en stellen

Overvraagd worden in de jeugd heeft, zoals beschreven, aardig wat nadelige effecten in je volwassen leven. Maar ook overvraging in je volwassen leven mag niet onderschat worden. In beide situaties telt: Weet waar je grens ligt en durf die ook aan te geven. Vooral dat laatste kan lastig zijn wanneer je anderen niet teleur wil stellen. Echter, het gaat nu even niet om wat de verwachtingen van anderen zijn, maar of jij in balans bent en in verbinding met jezelf. Als je hier niet direct ‘ja’ op kunt antwoorden dan kan een professionele coach uitkomst bieden. Wandelcoaching is een uitstekende manier om de verbinding met jezelf terug te vinden en je balans te herstellen. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven