- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Overspannen raken is een term die je vast weleens gehoord hebt, maar wat betekent het eigenlijk? En hoe verschilt het van een burn-out of gewone stress? Het antwoord is niet altijd glashelder, en zelfs artsen kunnen er verschillende dingen over zeggen. Sommigen minimaliseren het zelfs door te zeggen dat het niet bestaat, maar dat is onzin. Overspannenheid is wel degelijk een serieuze toestand die vraagt om aandacht, begrip en actie.
Wat is het verschil tussen stress, overspannenheid en burn-out?
Stress op zich is niet slecht. Sterker nog, we hebben het nodig om scherp te blijven en uitdagingen aan te gaan. Maar als stress langdurig aanhoudt en te intens wordt, kan het ongezond worden. Dit kan leiden tot overspannenheid.
Overspannenheid betekent eigenlijk dat het je gewoon te veel wordt. Misschien is het werk dat opstapelt, zorgen in je privéleven, gezondheidsproblemen, of financiële stress. Als je overspannen bent, is het een signaal dat je lichaam en geest overbelast zijn. Gelukkig kun je, als je de oorzaak aanpakt, vaak relatief snel herstellen.
Een burn-out daarentegen is een ander verhaal. Het is een ernstiger stadium waarin de klachten dieper geworteld zijn en het herstel veel langer kan duren. Waar overspannenheid je waarschuwt om het rustiger aan te doen, voelt een burn-out alsof je letterlijk geen energie meer hebt om door te gaan.
Symptomen van overspannenheid
Hoe weet je of je overspannen bent?
Je voelt je constant moe, zelfs na een goede nacht slapen.
Je lontje is korter dan normaal en je raakt sneller geprikkeld.
Je maakt fouten die je normaal niet zou maken en hebt moeite om je te focussen.
-Denk aan spierpijn, hoofdpijn of een onrustig gevoel in je lijf.
-Je hebt het gevoel dat alles een enorme inspanning kost.
Herken je deze klachten? Dan is het tijd om een stap terug te doen en te kijken wat jou overbelast.
Wat veroorzaakt overspannenheid?
De kern van overspannenheid ligt in overvraging. Dat betekent dat de hoeveelheid prikkels en eisen die op je afkomen simpelweg te veel worden voor wat je aankunt. Vraag jezelf af: wat overvraagt mij? Is het werkdruk? Zijn het spanningen in je privéleven? Of misschien een combinatie van factoren?
Wanneer je eenmaal weet wat de oorzaak is, kun je beginnen met stappen zetten om de balans te herstellen. Vaak helpt het om minder eisen aan jezelf te stellen en bewuster met je energie om te gaan.
Hoe kun je herstellen van overspannenheid?
Het goede nieuws is dat overspannenheid relatief snel kan verbeteren als je het juiste doet.
Kijk kritisch naar je dagelijkse leven. Wat kost je energie, en wat kun je weglaten of uitstellen? Het kan helpen om duidelijke grenzen te stellen en minder hooi op je vork te nemen. Vertel de mensen om je heen ook eens hoe je je voelt. Dit kan lastig zijn, maar het zorgt ervoor dat ze rekening met je kunnen houden en je eventueel kunnen ondersteunen.
Zoek activiteiten die je helpen om tot rust te komen
Wandelen in de natuur, yoga, meditatie of creatief bezig zijn – kies wat bij jou past en geef jezelf de tijd om hiervan te genieten.
Luister naar de signalen van je lichaam, wees eerlijk naar jezelf en neem de tijd om weer op te laden. Je verdient het om je goed te voelen – geef jezelf die ruimte.
Twijfel je of je overspannen bent of misschien al tegen een burn-out aanzit? Een burn-out test kan je inzicht geven in je mentale welzijn. Het is een eenvoudige, veilige manier om te ontdekken hoe je ervoor staat. De test is anoniem, kosteloos en helpt je om je klachten beter te begrijpen.
Wil je meer weten over overspannen zijn? Ga dan naar: https://liberi.nl/overspannen
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606