We schreven al eerder over het gevoelig zijn voor prikkels of snel overprikkeld zijn. Dit kan komen door geluid, geur, licht, maar ook door aanraking. We worden vaker aangeraakt dan dat we eigenlijk doorhebben. Niet alleen menselijk contact valt onder aanraking, aanraking door kleding of labeltjes in kleding kan een vervelende reactie uitlokken. Voor sommige personen kan dit contact een bron van stress en ongemak worden. Dit kan weer leiden tot fysieke en emotionele klachten. Overgevoelig zijn voor aanraking komt vaker voor dan dat erover gepraat wordt. Om deze vorm van overprikkeling te begrijpen schrijven we dit blog. Ook bespreken we wat het gevolg is en hoe je hier beter mee om kan gaan.
Overgevoeligheid voor aanraking, ook wel tactiele overgevoeligheid of tactiele defensiviteit genoemd, is een erkende aandoening waarbij je zenuwstelsel extreem reageert op prikkels veroorzaakt door aanraking. Sommigen ervaren een licht irritant gevoel als zij worden aangeraakt, anderen kunnen zelfs (ernstige) pijn ervaren. Wie deze aandoening heeft, heeft ook moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Activiteiten die voor jou en mij waarschijnlijk heel normaal lijken. Denk hierbij aan handen schudden, knuffelen, een simpele hand op je schouder of het dragen van bepaalde kleding. Die laatste kan komen door de materie waarvan de kleding gemaakt is of door labeltjes die in de kledingstukken genaaid zijn.
Wanneer je continu wordt blootgesteld aan aanrakingsprikkels, kan dit leiden tot een aanzienlijke verhoging van stressklachten. Zoals bekend is uit dit zich in mentale en fysieke klachten. Doordat je alsmaar op je hoede bent of iemand je al dan niet per ongeluk aanraakt, sta je in een voortdurende staat van paraatheid. Een dagje winkelen, vooral in een drukke stad, is meestal niet ontspannend, maar eerder een zeer intense uitdaging. De klachten die hieruit voortkomen zijn vergelijkbaar met het hebben van chronische stress. Hoofdpijn, buikpijn, verhoogde spierspanning, oververmoeidheid, maar ook spijsverteringsproblemen worden meer dan vaak genoemd. Mentaal kan het leiden tot prikkelbaar zijn, het ontwikkelen van angsten of depressie. In sommige situaties is de gevoeligheid dusdanig erg dat iemand zich volledig isoleert van de buitenwereld.
Wat ook veel wordt gezien is dat overgevoeligheid voor aanraking veelal samengaat met andere aandoeningen of stoornissen, zoals angststoornissen, autisme spectrum stoornissen en sensorische verwerkingsstoornissen. Deze stoornissen kunnen de overgevoeligheid voor aanraking verder triggeren en daarmee ook de stressklachten vergroten.
Het is geen verrassing dat overgevoeligheid voor aanraking an sich een uitdaging is om mee om te gaan. Of het nu gaat om aanraking van een persoon of dat je geen labeltjes in je kleding kan verdragen, het is een opdracht om hier iedere dag weer goed mee om te gaan. Hierom geven wij graag tips hoe je hier beter mee om kunt gaan.
De eerste stap om je leven iets gemakkelijker te maken is door te stoppen met vechten tegen deze overgevoeligheid. Accepteer dat dit een onderdeel van je leven is en een stukje identiteit is van wie jij bent. Door je hiervan bewust te worden kun je proactief aan de slag met het vinden van oplossingen en hiermee ook stress verminderen.
In de situatie van overgevoeligheid van aanraking door mensen is het belangrijk dat je je grenzen weet aan te geven. Het wordt bijna maatschappelijk van je verwacht dat je een hand teruggeeft of accepteert dat iemand je zomaar een knuffel geeft. Maar niemand zegt dat dit een verplichting is. Je kan hierin duidelijke grenzen stellen. Geef aan dat je liever een boks geeft of dat je het niet fijn vindt om zomaar vastgepakt te worden. Dit zijn fysieke grenzen die gerespecteerd moeten worden zonder dat je daar verdere uitleg voor hoeft te geven.
Om wat meer rust in je lichaam en geest te krijgen kan het helpen om dagelijks ontspanningsoefeningen te doen. Ga mediteren, doe ademhalingsoefeningen of start met yoga. Met een half uurtje oefeningen per dag merk je al snel dat je meer tot rust komt.
Je weet zelf het beste waardoor je geprikkeld wordt en welke aanrakingen je liever niet hebt. We benoemden net al het aangeven van grenzen bij fysiek menselijk contact. Indien je ook overgevoelig bent voor een bepaalde stof in kleding of labeltjes, haal dan die prikkel weg uit je omgeving. Knip overal de labels uit en onderzoek welke kleding je wel goed kan verdragen zonder al te veel overprikkeld te raken.
Al met al, overgevoeligheid voor aanraking, op welke manier dan ook, kan een grote invloed hebben op je algehele welzijn en je kwaliteit van leven. Door deze aandoening te begrijpen en je bewust te worden wat het voor jou persoonlijk inhoudt, is het makkelijker te zoeken naar oplossingen of manieren hier beter mee om te gaan. Vergeet niet dat het gaat om jouw comfort en de comfort in jouw leven. Je vermindert hiermee niet alleen je prikkelgevoeligheid, maar ook eventuele stresssymptomen die hierdoor worden veroorzaakt. Je kan bijvoorbeeld je omgeving betrekken in deze zoektocht, maar je kan ook professionele hulp inschakelen.
Een professionele coach kan jou ondersteunen bij het vinden van manieren beter om te gaan met je overgevoeligheid voor aanraking. Denkt bijvoorbeeld aan stressmanagement technieken, zoals ademhalingsoefeningen of mediatie. Daarnaast is wandelcoaching een fijne methode beter om te gaan met overmatige prikkels. Zo zijn er nog een aantal methoden die jou kunnen helpen je meer bewust te worden van wat nu hetgeen is wat jou overprikkeld en zo te werken aan een minder stressvol bestaan. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606