We hoeven ons niet te schamen als we een probleem hebben en daar even flink over klagen. Het is menselijk gedrag dat we ons richten op negatieve momenten of gebeurtenissen. Zo kunnen we hiervan leren en ervoor zorgen dat het een volgende keer een positieve afloopt heeft. Dit is makkelijk gezegd indien bijvoorbeeld je hond naar buiten glipt en je leert dat je de deur altijd af moet sluiten. Maar wanneer we in een hoge emotionele status leven, zoals met een burn-out, is dit een stuk lastiger. We zijn geneigd om te blijven hangen in het probleem in plaats van de oplossing voor ogen te zien en daarbij leggen we kwestie veelal buiten onszelf. Met oplossingsgerichte therapie werk je intensief aan je negatieve patronen en je klachten anders te benaderen.
Wij zien problemen eerder dan een oplossing
Oplossingsgerichte therapie uitgelegd
De confrontatie met jezelf aangaan
Hoe oplossingsgerichte therapie werkt
Drie soorten cliënten
Wat kan een coach voor jou doen?
Mensen in het algemeen zijn erg goed in klagen, maar wij als Nederlanders staan er zelfs om bekend. Wereldwijd worden we dan ook wel het ‘klaagvolk’ genoemd. En dat is niet voor niets. De koffie is niet sterk genoeg, als het regent moet de zon schijnen en als de zon schijnt moet het regenen, de files zijn te lang en de treinen zijn altijd te druk, en ga zo maar door. Dit zijn natuurlijk oppervlakkige problemen waar we soms ook gewoon even over mogen klagen. Maar als we kijken naar ingewikkeldere kwesties, zoals bijvoorbeeld het hebben van een burn-out, zijn we ook geneigd ons blind te staren op de problemen in plaats van de oplossing. Een menselijk patroon wat je kan doorbreken met oplossingsgerichte therapie.
Oplossingsgerichte therapie is precies wat je denkt. In plaats van te focussen op de problemen die je klachten veroorzaken, richt je je op de oplossing. Lastig, want zoals eerder benoemd zijn wij ontzettend goed in het zien van problemen. Met deze vorm van therapie haal je de focus af van wat het probleem heeft veroorzaakt en ga je je richten op wat jou gaat helpen om te herstellen. Het voordeel van deze therapievorm is dat het traject een stuk korter is. Hierom is het vooral geschikt wanneer je de eerste tekenen van een burn-out herkent. Deze behandelvorm wordt in sommige situaties gecombineerd met andere trajecten zoals EMDR of cognitieve gedragstherapie. Al met al is ook deze therapie gericht, met of zonder aanvullende behandeling, op het doorbreken van disfunctionele patronen.
De therapie is niet alleen geschikt voor wanneer je in een burn-out dreigt te komen of er net in zit. Er zijn meerdere aandoeningen of situaties die bij uitstek gebaat zijn met oplossingsgerichte therapie. Wel allen met een andere benadering omdat er nogal verschil zit in de symptomen en oorzaak ervan. Oplossingsgerichte therapie kan worden ingezet bij de volgende aandoeningen of situaties:
Een probleem herkennen en erkennen is dan ook vele malen makkelijker dan een oplossing te zien. In sommige situaties kan de oplossing erg confronterend zijn omdat het dan duidelijk wordt dat jij degene bent die het probleem in stand houdt. Denk bijvoorbeeld aan een verslaving, alleen jij kan het patroon doorbreken. Zo ook in de meeste gevallen van een burn-out. We willen hier wel benadrukken dat een burn-out nooit ‘jouw schuld’ is. Het overkomt je en is niet iets waar je bewust mee bezig bent geweest om in terecht te komen.
Het grote voordeel van oplossingsgerichte therapie is dat het traject relatief kort kan duren. Het start met het beantwoorden van dé wondervraag: ‘Stel er gebeurt nu op dit moment een wonder en al je klachten zijn met een vingerknip verdwenen. Wat zou er allemaal anders zijn?’ Dit lijkt een makkelijke vraag om te beantwoorden, maar in de praktijk is dit toch lastiger dan je denkt. Een vraag waarvoor je veelal diep in jezelf moet graven en dus ook moet na gaan denken over hoe je dat kan bereiken. Er wordt een beroep gedaan op je oplossingsgerichte vermogen, de vraag zorgt ervoor dat je buiten je kaders gaat denken. De rest van het traject werk je aan de doelen die je daarbij stelt door het maken van huiswerk.
Je zou denken dat wanneer iemand hulp zoekt bij een coach voor burn-out klachten, dat we allemaal met dezelfde motivatie binnenkomen. Maar ook hier zit een groot verschil in. De één heeft zelf de knoop doorgehakt en ziet in dat deze manier van leven niet is vol te houden, een ander meldt zich aan voor oplossingsgerichte therapie omdat hier door het netwerk op is aangedrongen. Welke cliënt ben jij?
Je bent er, maar dat is het ook. In jouw opinie is er geen probleem. Anderen zien een probleem en voor hun gemoedsrust heb je een afspraak gemaakt met een coach. Voor jou zal de probleemoplossende therapie waarschijnlijk geen uitkomst bieden omdat er geen probleem wordt erkent.
Jouw glas is halfvol. Je ziet dat er problemen zijn, maar die komen niet bij jou vandaan. Als anderen geen problemen veroorzaken, heb jij ze ook niet. Je ziet jezelf in ieder geval (nog) niet als onderdeel van het probleem. Oplossingsgerichte therapie zal uiterst confronterend zijn, maar uiteindelijk wel effect hebben.
Hoogstwaarschijnlijk ben jij deze cliënt. Je weet dat er een probleem is en erkent ook dat deze (grotendeels) aan jezelf te wijten zijn. Er zijn ongezonde patronen of je hebt een leefstijl die doorbroken moet worden om te herstellen, maar je weet niet waar je moet beginnen en hoe je dit aan moet pakken. Toch ben je volledig bereid de confrontatie met jezelf aan te gaan. Voor jou kan oplossingsgerichte therapie een wereld van verschil maken.
Eigenlijk benoemde we het al even in het kort: Tijdens oplossingsgerichte therapie is de professionele coach er ter ondersteuning. Jij hebt naar alle waarschijnlijkheid zelf het antwoord al, de coach helpt jou alleen jezelf en het probleem anders te benaderen. Om je burn-out herstel extra kracht bij te zetten is er de mogelijkheid dit traject te combineren met wandelcoaching. Dit geeft je net dat beetje extra ontspanning en inzicht om nog sterker in je herstel te staan. Benieuwd naar wat Liberi voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606