Zoeken

Zoeken sluiten

Opkroppen en de gevolgen daarvan

woensdag 5 april 2023

In sommige situaties denk je dat het wijzer is om je mond te houden dan uit te spreken wat je echt denkt. Je wil een discussie vermijden of merkt dat er geen goed gesprek meer te voeren is. Als jij je hier goed bij voelt, en je loopt achteraf niet rond met het gevoel dat je niet alle gezegd hebt, is er op zich weinig aan de hand. Toch merken we dat mensen tegenwoordig steeds vaker emoties of gevoelens opkroppen. Hier word je niet alleen onrustig van, het geeft je nog meer stress dan je al hebt als je in een burn-out zit. Onbegrijpelijk is het absoluut niet. Je spreekwoordelijke emmer loopt al een tijdje over en een extra discussie of verweer kost alleen maar extra energie.

opkroppen leven

Waarom krop je op?

Spreek jij direct uit wat er op je hart ligt of ben jij een echte binnenvetter? Het niet uitspreken van je gevoelens of emoties noemen we opkroppen. Veelal spreken we hier over negatieve emoties maar ook positieve gevoelens worden soms achterwege gelaten. Ook wanneer je er alle recht toe hebt vind je het alsnog lastig aan te geven hoe je je ergens bij voelt. En laten we eerlijk zijn, in principe heb je altijd het recht aan te geven welke emoties of gevoelens je hebt. Toch vinden sommige personen het lastig dit ook daadwerkelijk uit te spreken. Dit kan komen doordat je iemand niet wil kwetsen of je niet weet hoe je jezelf moet uiten. Welke redenen kunnen er nog meer zijn?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Het zit simpelweg niet in je karakter. Je bent een introvert.
  • Je hebt van huis uit niet geleerd je emoties te tonen. Het kan zijn dat je narcistische ouders had of ouders die simpelweg zelf niet weten hoe ze hun gevoelens moeten uiten.
  • Je hebt een minderwaardigheidscomplex en vindt dat jouw gevoelens minder waard zijn dan die van een ander.
  • Je durft niet te uiten en bent bang voor de reactie van een ander waardoor het veiliger voelt op te kroppen. Je vermijdt liever conflicten.
  • Op enig moment is je vertrouwen geschaad. Het uiten van je gevoelens is een keer tegen je gebruikt.
  • Je twijfelt of wat jij voelt wel oprecht of terecht is.
  • Je vindt dat je sterk moet blijven. Verdriet tonen ervaar je als zwakte.

Het gevolg van opkroppen

Het is bijna vanzelfsprekend dat teveel opkroppen kan zorgen voor veel zorgen en stress. Maar er zijn nog een aantal gevolgen die we niet mogen onderschatten.

Piekeren: Wat je niet uitspreekt blijft in je gedachten ronddwalen. Uiteindelijk lig je avonden wakker van wat je eventueel had willen zeggen maar niet gezegd hebt. Hoe langer je ermee rond blijft lopen, hoe hoger de drempel wordt om je uit te spreken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Depressie: Wanneer je blijft opkroppen, stapelen de emoties zich op. De sombere gevoelens groeien en uiteindelijk beland je in een depressie.

Oververmoeidheid: Je emoties of gevoelens opkroppen kost veel energie. Blijven piekeren en malen zorgt voor slaaptekort en oververmoeidheid.

Burn-out: We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken dat piekeren en opkroppen van gevoelens uiteindelijk zal resulteren in een burn-out. Een emotionele burn-out komt vaker voor dan men denkt en vaak besef je pas dit pas als je er al middenin zit.

opkroppen communiceren

De bom barst een keer

Er is nog een belangrijk gevolg van opkroppen van gevoelens: Je ontploft. Je hebt alles dusdanig lang binnengehouden dat je een woede-uitbarsting krijgt. En de praktijk wijst uit dat het vaak tegen de verkeerde persoon is. Veelal is het degene die het dichtst bij je staat die het moet vergelden en dit gaat samen met een hoop onbegrip. Zij weten tenslotte niet waarom jij opeens zo boos wordt terwijl er op dat moment weinig aan de hand was. Maar niet alleen woede-uitbarstingen, ook driftigheid komt regelmatig voor wanneer je een binnenvetter bent. Hoe meer je voor jezelf houdt, hoe vaker je een driftbui krijgt. Indien je merkt dat je de afgelopen periode gefrustreerder bent dan anders, is het raadzaam hier wat mee te doen.

Leren communiceren

Een belangrijke stap in het leren uiten van je gevoelens is weten hoe je dit kan doen. Het is nooit te laat voor het kenbaar maken van je gevoelens. Als je dit moeilijk vindt is de eerste stap om dit aan te geven bij diegene waarmee je wil praten. Door eerlijk te zijn over hoe moeilijk je het vindt om over je gevoelens te praten kan de ander zich daarop instellen. Zij zullen ook begrijpen dat opkroppen niet de oplossing is voor je zorgen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geweldloze communicatie is een effectieve communicatietechniek om bij iemand anders aan te geven hoe jij je voelt. Deze manier van communiceren is oordeelvrij en intrinsiek. Het nadeel hiervan is dat je deze vorm van gespreksvoering wel al redelijk onder de knie moet hebben wil je het hele gesprek op die manier willen voeren. Het is volledig begrijpelijk dat, wanneer de emoties al hoger zijn opgelopen, het veel energie kost om op deze manier te communiceren. Vooral omdat het om opgekropte gevoelens gaat is het lastig de grens te bewaken het gesprek te voeren zonder verwijten.

opkroppen wandelen

Van opkroppen naar loslaten

Het is natuurlijk erg fijn als je iemand in je omgeving hebt waarmee je goed kunt praten en je volledig je verhaal kwijt kunt. Daarentegen is het niet vreemd als je moeite hebt dit te doen met iemand die je goed kent. Je kwetsbaar opstellen bij een bekende is vaak nog moeilijker dan je volledig openstellen naar een vreemde. Een professionele coach is hier de uitkomst. Het grote voordeel is dat je oordeelvrij je verhaal kunt doen zonder dat het tegen je gebruikt kan worden. Omdat een coach jou niet kent vanuit je privéleven kan hij of zij jou andere inzichten geven. Het is soms makkelijker om te praten met iemand die met een frisse blik naar jou als persoon kijkt.

Je kan bijvoorbeeld starten met wandelcoaching gecombineerd met het maken van g-schema’s. Zo krijg je inzicht in waarom je de behoefte hebt tot het opkroppen van je emoties. Neem vrijblijvend contact met ons op om te mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven