Een burn-out komt vaak voor bij werkenden. Werkgerelateerde stress is een van de grootste veroorzakers van burn-outs. Wanneer mensen denken aan een burn-out die veroorzaakt is door het werk, gaan de gedachten vaak automatisch naar een te hoge werkdruk. Dit is inderdaad een veelvoorkomende oorzaak van een burn-out door het werk. Wie structureel gebukt gaat onder een te hoge werkdruk, kan last krijgen van ongezonde stress. Die ongezonde stress kan weer overgaan in overspannenheid en wanneer de situatie niet verandert, kan dit leiden tot een burn-out.
Een te hoge werkdruk is echter zeker niet de enige oorzaak. Er zijn veel verschillende factoren die mee kunnen spelen in het ontstaan van een burn-out door het werk. Niet alleen de aard van je werkzaamheden en de intensiteit en druk spelen een rol: uit onderzoek blijkt nu ook onomwonden dat je werkomgeving van grote invloed is op je mentale gesteldheid. De meeste werknemers lopen zonder dit te weten een hoger risico op het oplopen van werkgerelateerde stressklachten. De zogenaamde “kantoortuin”, het traditionele kantoor, blijkt namelijk een broedplaats van burn-outs. Ten opzichte van kantoren met meer privacy op de werkplekken, blijkt een burn-out in zo’n open kantoor vaker voor te komen.
Het onderzoeksprogramma De Monitor deed onderzoek naar de impact van de architectuur van kantoren op de mentale gesteldheid van medewerkers, zo bericht NOS.nl. De resultaten liegen er niet om. Zo blijkt zowel uit onderzoek naar de verzuimcijfers als uit een enquête onder werkgevers en werknemers dat een verhoogde kans op het oplopen van een burn-out door het werk niet los kan worden gezien van open werkplekken. Volgens De Monitor is er zelfs sprake van het lijden van werknemers.
“Vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Veel bedrijfsartsen horen dit soort klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Dat concludeert tv-programma De Monitor.
Het onderzoeksprogramma heeft negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) benaderd. Van hen zegt 80 procent dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte zitten. Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat kantoortuinen moeten worden afgeschaft.”
Niet alleen uit ondervragingen blijkt dat open kantoren een risico kunnen vormen voor het welzijn van medewerkers: ook de harde cijfers laten een duidelijk beeld zien. Het ziekteverzuim ligt aanzienlijk hoger in de zogenaamde kantoortuinen, terwijl ook het percentage van werknemers met burn-out klachten hoger ligt dan in kantoren met anders ingerichte werkplekken.
In vrijwel alle gevallen – 90% – wordt door werknemers het open kantoor genoemd als de reden, of een van de redenen van klachten die worden ervaren. Veelgehoorde klachten zijn geluidsoverlast en concentratieverlies.
Van alle werknemers die de open kantoorruimte noemen als een reden van klachten of verzuim, is 80% van mening dat zij hun klachten niet zouden ervaren wanneer de organisatie zou zorgen voor werkplekken met meer privacy. 60% is zelfs van mening dat de open kantoorruimte zou moeten worden afgeschaft.
(Over)vermoeidheid, stress, geluidsoverlast, concentratieverlies en hoofdpijn: het zijn zaken waar je uiteraard ook op de werkvloer liever geen last van hebt. Toch werkt een open werkplek dergelijke klachten in de hand. Op het werk is dat extra kwalijk: je werkt al hard, hebt veel aan je hoofd en ervaart wellicht al werkdruk. Iets ogenschijnlijk relatief onschuldigs zoals last hebben van pratende collega’s kan net de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Wie geconcentreerd, effectief, maar ook gezond wil werken, heeft een goede, rustige werkomgeving nodig. Een open werkvloer vormt hiervoor in veel opzichten de slechtste basis. Natuurlijk moet er ook ruimte zijn voor plezier op het werk en sociale contacten en momenten van ontspanning met collega’s zijn ook belangrijk. Er zijn echter andere manieren om daarvoor te zorgen.
Plaats je de kantoortuin aan de ene kant van het spectrum, dan vind je aan de andere kant van het spectrum de bekende “cubicle” of “office cube”, de vrijwel volledig afgeschermde werkplek die je voornamelijk in Amerikaanse bedrijven en in films tegenkomt. In sommige bedrijven – denk aan de telemarketing – is zo’n soort werkplek vaak een must. Iemand die het grootste gedeelte van de dag bezig is met het voeren van telefoongesprekken, kan geen afleiding door andere gesprekken gebruiken.
Is dit dan de oplossing? Zo eenvoudig ligt het niet. Uit de cijfers blijkt dus duidelijk dat mensen problemen ervaren door open werkplekken. Werknemers helemaal isoleren, is echter ook niet de oplossing. Dit kan weer zorgen voor verveeldheid, eenzaamheid, sleur en een opgesloten gevoel. Het gaat er vooral om dat de klachten op de juiste manier worden aangepakt.
Wat de precieze klachten zijn, kan natuurlijk per kantoor verschillen. Veelgehoorde klachten zijn:
Een juiste oplossing vinden, begint bij het inventariseren van de problemen. Het is zeker niet nodig om elke werknemer individueel af te schermen. Het is echter wel verstandig om bepaalde maatregelen te nemen, zoals bureaus voorzien van achterwanden voor meer privacy of werkplekken zo inrichten dat werknemers niet op elkaar uitkijken.
Als werkgever is het belangrijk om werknemers te faciliteren om hen optimaal te laten werken en functioneren. Hoe beter dit gebeurt, des te minder (stress)klachten werknemers zullen ervaren. Dit verlaagt de kans dat werknemers een burn-out door het werk krijgen. Daarom is het goed om na te denken over maatregelen die de belangrijkste stressoren (oorzaken van stress) en factoren die overlast veroorzaken te beperken of te voorkomen. Flexwerkplekken kunnen daarbij helpen, maar ook stilteplekken of ruimtes met extra privacy.
De NVAB, de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde slaat wat mij betreft de spijker op de kop: “Er is politiek veel aandacht voor ‘reparatie’ en ‘verzekeren’ van schade aan gezondheid in relatie tot werk” […] “Wij missen daarbij aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.”
Werk jij op een kantoor? Vraag jezelf dan af of er voldoende aandacht is voor werkstress en werkstress gerelateerde klachten bij jou op kantoor. Werkstress en burn-outs zijn serieuze problemen die jaarlijks voor zeer veel uitval en financiële schade zorgen. Er zijn eenvoudig maatregelen te treffen om het risico op een burn-out door het werk te beperken. Maak dit bespreekbaar en meld op een constructieve manier je zorgen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606