Zoeken

Zoeken sluiten

Op retraite tegen stress?!

maandag 26 juni 2023

Je ziet ze als paddenstoelen de lucht in schieten: retraites. Je kunt op stilteretraite. Of een retraite waarbij je elke dag yoga en mindfulness doet. Retraites met klankschaalsessies, gezond en puur eten en massage. Ben jij al eens op retraite geweest? En heeft het je gebracht wat je had gehoopt? Wat is nu de zin en onzin van op retraite gaan? Laat me je in deze blog meenemen in de wereld van retraites!

Op retraite: voor wie?

Vraag jij jezelf af of een retraite iets voor jou is? Ik denk dat het voor veel mensen een geschikte keuze kan zijn, mits je bereid bent om jezelf in de spiegel te kijken. Tijdens veel retraites is er ruimte voor stilte en bezinning. Welke innerlijke demonen zullen zich dan laten zien? Ben je hier bang voor? Durf je eerlijk naar jezelf te zijn over je schaduwkanten? Misschien denk je bij een retraite juist aan verwennerij en ontspanning en dit soort retraites zijn er ook zeker. Vraag jezelf dus af wat jouw doel is bij het doen van een retraite. Wil je gewoon even lekker ontspannen, zoals je ook een dagje sauna zou kunnen doen? Of wil je de rust en de stilte opzoeken om een innerlijke zoektocht naar jezelf aan te gaan en de onderzoeken waar jouw belemmerende patronen vandaan komen? Er is eigenlijk voor ieder wat wils!

Mijn retraite ervaring

Zelf ben ik een bescheiden aantal keren op retraite geweest: namelijk twee keer. Beide keren in een klooster. Beiden waren gericht op jongvolwassenen tot een jaar of vijfendertig. Leeftijdsgenoten en ik zochten rust en een moment van bezinning, een pas op de plaats. Er zaten mensen tussen met een burn-out. Mensen die twijfelden over hun carrière. Mensen die op zoek waren naar meer betekenis in hun leven, want was dit het nou? Hard werken met als doel huisje, boompje, beestje?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Op het programma stonden onder andere yoga, meditatie, qi-gong, intuïtief schilderen, een stiltewandeling en maaltijden in stilte. Groepsgesprekken voor wie dat wilde, en je kon ook altijd een één-op-één gesprek aanvragen met de begeleiding. Ik nam de tijd om rustig een boek te lezen en te journalen. De retraite voelde als een veilige oase van rust in mijn drukke bestaan. De eerste keer was ik namelijk een overijverige student. De tweede keer zat ik midden in een uitdagende baan die veel van me vroeg. Die paar dagen ‘er even tussenuit’ deden me goed. Ik keerde geïnspireerd en gemotiveerd terug, klaar om dingen anders aan te pakken door meer rust in te bouwen.

Na de retraite…

Op retraite bevind je je in een andere omgeving. Er zijn minder prikkels. Vaak wordt je bewust aangeraden je telefoon in te leveren ofwel weg te stoppen. Je ‘hoeft’ even helemaal niets. Het word je dus vrij makkelijk gemaakt om tot rust te komen. Een druk hoofd dat nog even doordendert daar gelaten, maar de externe omstandigheden zijn optimaal om tot rust te komen en je dagelijkse stress even achter je te laten.

Maar er komt dus een moment dat je weer naar huis gaat. Je hebt ervaren hoe het anders kan. Je genoot van het gezonde eten dat voor je werd klaargemaakt en bent vastbesloten om ook wat vaker gezonde maaltijden in elkaar te zetten. Of je ervoer een weldadige ontspanning na een yoga-sessie en wilt je aansluiten bij een wekelijkse yogales en zelf de rest van de week wat vaker je ochtend starten met een korte yoga-sessie. Misschien wil je wel vaker de stilte opzoeken.

Hoe het ook zij: je hebt goede voornemens. Maar dan… Dan ben je weer in je oude, vertrouwde omgeving. Je telefoon lonkt weer met notificaties van verschillende apps. De verantwoordelijkheden van je werk drukken weer op je schouders. Hoe houd je het dan vol?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Integratie

Het is van belang dat er tijdens een retraite aandacht is voor integratie van het geleerde of de ervaringen die je daar opdeed. Het is mijn persoonlijke ervaring dat daar tijdens de twee retraites die ik bijwoonde geen of te weinig aandacht voor was. Begrijp me niet verkeerd, beide retraites hebben me erg goed gedaan, maar ze hadden een tijdelijk effect. Er was niets wezenlijks veranderd en ik verviel dus al snel in oude patronen. Ik rende weer net zo hard door als vóór de retraite.

Mocht jij dus overwegen op retraite te gaan om te ont-stressen, verdiep je dan in het programma en vraag eventueel wat voor mogelijkheden er zijn voor integratie. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je iets blijvends meeneemt van de retraite? Wat kun je hier zelf in doen, maar minstens net zo belangrijk: wat voor begeleiding krijg je daarbij? Nu jaren later denk ik: er zou bij iedere retraite gewoon een Liberi-coach aanwezig moeten zijn om met elke deelnemer een integratie-sessie te plannen aan het eind van de retraite! Afhankelijk van het soort retraite dat je uitkiest kan er soms een coach of psycholoog betrokken zijn die je kan helpen met de integratie. Soms is er ruimte voor in het programma, maar soms is het ook mogelijk om achteraf één of meerdere sessies in te plannen.

Hulp van onze coaches

Ben jij recentelijk op retraite geweest en was er geen of te weinig mogelijkheid voor integratie? Het is nooit te laat! Je kunt ook altijd een coach in de arm nemen die niet betrokken was bij de retraite. Het gaat namelijk niet zozeer om jouw ervaringen met die ene organisatie of dat ene klooster. Jij kwam daar met jouw persoonlijke verhaal. Je nam jouw geschiedenis, jouw patronen en jouw bagage mee. En dat nam je ook weer mee naar huis.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Als je merkt dat je wel de goede weg bent ingeslagen, maar toch steeds weer in je valkuilen blijft stappen, voel je dan ook vooral vrij om contact met ons op te nemen. We kijken graag me je mee naar de punten in jouw leven waar je vastloopt. We lopen letterlijk een stukje met je op om daadwerkelijke verandering teweeg te brengen. Op die manier kom je écht verder op jouw levenspad en leer je trouw te blijven aan jezelf. Wandel je mee?!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven