Zoeken

Zoeken sluiten

Oorsuizen

dinsdag 5 februari 2019

Oorsuizen is een lastig en veel voorkomend probleem. De medische term voor oorsuizen is “tinnitus”. Oorsuizen wijst op een gehoorbeschadiging. Daarom wordt de oorzaak dan ook vaak gezocht in harde geluiden. Maar oorsuizen kan meerdere oorzaken hebben en ook tijdelijk van aard zijn. Wist je dat stress een oorzaak van oorsuizen kan zijn? Lees alles over tinnitus in deze blog.

Oorsuizen (tinnitus), wat is het en hoe ga je er mee om?

In Nederland heeft 10 tot 15% van de bevolking last van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Dit is een aandoening waarbij je geluid in je oren ervaart, zonder dat er een bron is waar geluid uit voort komt. Dit wordt ook wel ‘fantoomgeluid’ genoemd, het geluid komt dan niet binnen via je oren maar zit in je brein. Tinnitus kan erg belemmerend zijn en zelfs depressie veroorzaken. Wat tinnitus precies is, wat de oorzaak is en welke symptomen erbij horen dat lees je in dit blog.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is oorsuizen?

Oorsuizen of tinnitus komt in verschillende vormen voor. De één heeft er af en toe last van en kan er prima mee omgaan, terwijl de ander continu geluid hoort waardoor het zelfs ondraaglijk wordt. De geluiden die worden ervaren zijn bij iedereen verschillend: een pieptoon, gefluit, bromtoon, sisgeluid of ruistonen worden worden in één of beide oren ervaren. Vaak komt dit geluid naar voren wanneer er in de omgeving verder geen of weinig geluid is. Via deze website kun je beluisteren wat je hoort als je gehoorschade of oorsuizen hebt.

oorsuizen-stress

Oorsuizen ontstaat in de hersenen

De geluiden ontstaan in de auditieve cortex in de hersenen. De auditieve cortex zorgt ervoor dat geluiden kunnen worden waargenomen. Als de zenuwcellen in dit gebied van de hersenen door schade geen geluidssignalen meer kunnen waarnemen, gaan ze met elkaar communiceren. De communicatie en de signalen die via de zenuwen aan elkaar worden doorgegeven veroorzaakt het geluid wat bij tinnitus ervaren wordt.

Er zijn verschillende redenen waarom de zenuwcellen geen signalen meer kunnen ontvangen. Daar vertellen we je later in dit artikel meer over.

Tinnitus komt voor in twee soorten:

 • Subjectieve tinnitus: Deze vorm komt het meeste voor. De geluiden die ervaren worden, worden fantoomgeluiden genoemd omdat alleen jij ze kunt horen. Het geluid klinkt in je hoofd of rondom de oren. De geluiden die je ervaart verschillen tussen: fluiten, ruis, piepen, gezoem of rinkelen.
 • Objectieve tinnitus: De geluiden die worden waargenomen bij objectieve tinnitus, kunnen middels onderzoek ook gehoord worden door een arts, middels een stethoscoop. Deze vorm is zeldzaam en wordt veroorzaakt door een afwijking in de bloedvaten, beschadiging van het middenoorbot of de samentrekking van kleine spieren. Pulsatiele tinnitus is een vorm van objectieve tinnitus, de persoon in kwestie hoort dan oorsuizen met kloppende geluiden.

Wat is de oorzaak van oorsuizen?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat de zenuwcellen in de auditieve cortex geen geluid meer kunnen waarnemen waardoor oorsuizen worden veroorzaakt:

 • Hard geluid: Bezoek je regelmatig een concert of festival of werk je met harde omgevingsgeluiden? Dan kan het zijn dat het gehoor beschadigd raakt, met tinnitus als gevolg. Het is daarom van groot belang altijd goede gehoorbescherming te gebruiken als je in een omgeving bent waar harde geluiden zijn.
 • Verkoudheid: Als je verkouden bent en je hele gezicht ‘verstopt’ zit kan het zijn dat je last krijgt van oorsuizen. Dit komt door een verlaagde druk in het binnenoor. Zodra de verkoudheid over is zal ook het oorsuizen verdwijnen.
 • Stress en vermoeidheid: Stress kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, ook tinnitus. Tegelijkertijd kan het tinnitus verergeren als het al aanwezig is. Het is daarom van groot belang om in- en ontspanning in balans te houden. Om tot diepe ontspanning te komen kan meditatie, yoga of het uitvoeren van ademhalingsoefeningen helpend zijn. Ook vermoeidheid kan de klachten doen toenemen – net zoals bij stress is ontspanning en voldoende rust van groot belang.
 • Medicijnen: gebruik van o.a. antibiotica, bepaalde antidepressiva, NSAID’s, chemotherapie, hoge dosering aspirine en medicijnen om vocht af te drijven en om malaria te behandelen kunnen de kans op tinnitus verhogen.

oorsuizen-burn-outDaarbij kan tinnitus een symptoom zijn van een andere aandoening, zoals o.a.:

 • Suikerziekte
 • Afwijking van de halswervels
 • Epilepsie
 • Verhoogde bloeddruk
 • Oorontsteking
 • Ouderdomsslechthorendheid
 • Problemen met de bloedvaten
 • Middenoorontsteking
 • Overactieve of traag werkende schildklier
 • Bloedarmoede
 • Akoestisch trauma (gehoorschade door te hard geluid vlakbij de oren)
 • Infectie
 • Hoofd- en halstumoren

Oorsuizen kan veel invloed hebben op het leven

Hoewel er mensen zijn die af en toe last hebben van oorsuizen, zijn er ook mensen die continu fantoomgeluid horen. Dit kan erg frustrerend en vermoeiend zijn en zelfs ondraaglijk worden. Het hebben van tinnitus gaat dan ook vaak gepaard met gevolgen als: sombere gevoelens of zelfs depressie, het ervaren van stress en angst, slaapproblemen, concentratieproblemen en sociaal isolement. Het is belangrijk dat deze klachten serieus genomen worden en er op tijd hulp wordt ingeschakeld.

Is er een oorsuizen behandeling?

Omdat tinnitus zoveel invloed heeft op het dagelijkse leven en welbevinden is het belangrijk dat er iets aan gedaan wordt, indien mogelijk. Er zijn verschillende opties die oorsuizen kunnen verminderen. Als tinnitus wordt veroorzaakt door een ander ziektebeeld, is het belangrijk dat het probleem bij de kern wordt opgelost. Een oorsuizen behandeling is dus soms mogelijk. Wat te doen tegen oorsuizen in de gevallen waar behandeling mogelijk is? Hier een aantal mogelijke oplossingen op een rijtje.

Hoortoestel

Tinnitus gaat veelal gepaard met gehoorverlies. Als dit het geval is kan een hoortoestel verlichting bieden tegen de klachten. Het is van groot belang dat het hoortoestel goed op jouw situatie wordt afgestemd, hierdoor zul je met minder inspanning toch gesprekken kunnen volgen. Om ook meteen het oorsuizen te verlichten kun je een hoorapparaat met ruisgenerator aanschaffen. Dit is een hoortoestel gecombineerd met een tinnitusmaskeerder.

Tinnitusmaskeerder

Als je continu fantoomgeluid ervaart kan het helpen om gebruik te maken van een tinnitusmaskeerder. Dit apparaatje zorgt ervoor dat je omgeving met andere geluiden verrijkt wordt. Het doel hiervan is dat het oorsuizen meer op de achtergrond komt doordat de hersenen meer focus leggen op het verrijkende geluid dan op het oorsuizen. Hoewel dit het oorspronkelijke probleem niet oplost kan het wel verlichtend werken. Je kunt zo’n maskeerde een beetje zien als het omgekeerde van een koptelefoon met noise cancellation. Zo’n koptelefoon haalt omgevingsgeluid weg (zodat je muziek of spraak perfect kan horen). Een tinnitusmaskeerder voegt juist wat geluid toe waardoor oorsuizen minder opvalt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Psychisch welbevinden bij oorsuizen

Hoewel er verschillende manieren zijn om oorsuizen te verminderen, is het ook belangrijk om aan het psychische stuk aandacht te geven. Als je je verzet tegen het oorsuizen en niet kunt accepteren dat je er last van hebt, zal het alleen maar toenemen. Dit komt door de focus die er op ligt, wat de klachten kan versterken. Praten met een coach kan helpen om op een andere manier met deze negatieve en moeilijke zaken om te gaan zodat het draaglijker wordt. Bij het Fasenplan van Liberi besteden we hier veel aandacht aan tijdens de fase “acceptatie”. Als jij minder weerstand hebt tegen oorsuizen en er beter mee om leert gaan zul je ook makkelijker je focus kunnen verleggen waardoor je minder last zult ervaren van tinnitus. Een combinatie van een hulpmiddel en een coach kan ook gunstig zijn.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven