“Jezelf zijn is het meest bijzondere dat je kunt zijn”
“Jezelf zijn is het meest bijzondere dat je kunt zijn”
Vanaf dat ik ongeveer 12 jaar oud ben, ben ik boeken gaan lezen over mensen, hoe ze in elkaar zitten, wat ze drijft. Ik was daarin geïnteresseerd, enerzijds omdat ik soms niets snapte van mezelf en al mijn diepe, intense gevoelens en anderzijds omdat ik andere mensen vaak ook niet goed snapte en meer grip wilde op het leven. Deze interesse heeft zich alleen maar meer uitgebreid en verdiept. Wat resulteerde in een opleiding tot psychomotorisch therapeut en werk in de SGGZ.
In 2017 ben ik voor mezelf begonnen omdat ik me niet meer kon conformeren aan alle regels en protocollen van de GGZ. Ik heb een eigen visie over hoe ik met mensen wil werken en die ben ik steeds meer gaan ontwikkelen en gaan toepassen. Ik woon met mijn man en dochter (2015) in Nijmegen. Na mijn studie ben ik daar naar toe verhuisd en niet meer weggegaan. Het is een stad met een gemoedelijke sfeer en de natuur is vlakbij. Voor mij een goede combinatie. Ik vind het heerlijk om te wandelen, te fietsen. Ik lees veel, nog steeds over de psychologie van de mens, maar ook romans. Klimmen doe ik graag om fysiek bezig te zijn en de kracht van mijn lijf te voelen en Pilates doe ik graag om mijn lichaamsbewustzijn te blijven ontwikkelen. Ik dans en ga graag op avontuur met mijn dochter en man!
Vanaf dat ik afstudeerde en ging werken vroeg ik veel van mezelf. Het kon nooit goed genoeg zijn en een diepe onzekerheid in mijn eigen kunnen maakte dat ik altijd gespannen was. Mijn vader kreeg een zware hersenbloeding in 2006 en ineens was mijn vader mijn vader niet meer. Mijn wereld stortte in terwijl ik van mezelf verwachte dat ik alles kon redden en er voor iedereen kon zijn.
In 2011 ging het licht uit bij mij, alles bij elkaar, al die jaren opgestapeld maakte dat ik van de één op andere dag geen stap meer kon verzetten, letterlijk en figuurlijk. Lichamelijk voelde ik me volkomen uitgeput en stuk, alsof niets het meer deed. In mijn hoofd was er totale angst en paniek uitgebroken en dacht ik dat het echt nooit meer goed zou komen. Ik durfde de straat niet meer op, durfde geen contact meer te maken met mezelf en de wereld om me heen.
Ik ben toen niet goed geholpen omdat burn-out nog niet heel bekend was en ze gewoon niet wisten wat ze met me aan moesten. Na een chaotische en angstige beginperiode waarin mijn manager en bedrijfsarts niet goed wisten wat ze met me aan moesten, kwam ik eindelijk bij een fijne psycholoog. Zij was gespecialiseerd in Acceptance and Commitment Therapy. Deze therapie zorgde gelijk voor een verschuiving bij mij: van totaal vast naar enige beweging.
Mijn moeder heeft me meegenomen naar Zuid Limburg om een weekend te wandelen. Ik was moe, maar ben gegaan en sliep tijdens de wandeling overdag in weilanden om uit te rusten terwijl mijn moeder geduldig wachtte totdat ik weer verder kon, met totale acceptatie van mijn toestand. Dit is echt mijn redding geweest, tenminste zo voelt het. Thuisgekomen ben ik langzaam zelf wat yoga op gaan pakken. Ik ging me beter voelen, krachtiger en durfde weer keuzes te maken.
Het is ontzettend cliché maar echt heel waar dat de burn-out mij zo ontzettend veel heeft gebracht en nog steeds brengt. Ik moet bewust leven omdat mijn neiging is en blijft om veel te veel te vragen van mezelf. Naast dat ik ervaringsdeskundig ben, ben ik ook goed opgeleid als therapeut en coach. Die combinatie maakt dat ik snel tot de kern kan komen en praktische handvatten kan aanreiken om uiteindelijk zelf weer je leven op te kunnen pakken.
Ervarings en oplossingsgericht:
Ik maak gebruik van de ervaring die mensen al hebben. Ik moedig je aan om meer te gaan doen van wat werkt terwijl je geen energie meer verspilt aan wat niet werkt. Zo kan iemand dicht bij zijn eigen kern blijven. Ik maak gebruik van body en mind technieken om iemand uit zijn hoofd te halen en antwoorden te geven vanuit een andere plek dan zijn hoofd. Het lichaam liegt niet zeg ik altijd.
Authenticiteit:
Ik heb vanaf jonge leeftijd yoga gedaan en ben gaan mediteren en op dit moment in mijn leven lukt het me niet alleen maar op mijn kussen te zitten om stil te zijn maar ook als ik midden tussen de mensen sta. Voor mij is dit de ultieme manier van bij mezelf kunnen blijven, in het moment kunnen blijven, lichaamsbewust en zelfbewust. Het helpt me om mijn energie over de dag te verdelen en het niet in 1x kwijt te zijn. En het helpt me om authentiek te reageren. Door eerst contact met mezelf te maken in plaats van alleen maar te reageren op mijn omgeving.
Praktisch:
Ik heb altijd met jongeren en volwassenen met een vorm van autisme gewerkt. Praktische handvatten zijn erg belangrijk bij deze mensen om geleerde vaardigheden ook in de praktijk te kunnen brengen. Maar niet alleen voor deze mensen is praktisch fijn, eigenlijk voor iedereen! Concreet maken waar je mee gaat oefenen, welke kleine verandering je in je leven aan gaat brengen zorgt altijd voor een succeservaring omdat de focus ligt op wat er goed gaat. Het zorgt ervoor dat je in beweging bent, de eerste stappen kan gaan zetten in je veranderingsproces.
Opleiding:
HBO- Psychomotorische Therapie
Post HBO- ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
Cursus- Stress Preventie en Interventie volgens de CSR methode