“All truly great thoughts are conceived by walking”
– F. Nietzsche –
“All truly great thoughts are conceived by walking”
– F. Nietzsche –
Heel bewust kies ik voor coaching in de natuur. Buiten wandelen biedt in mijn ogen zó veel meer dan binnen zitten! Je zintuigen worden geprikkeld en je struikelt bijna letterlijk over de bruikbare metaforen. Bovendien haal je een frisse neus. Gelukkig ligt er in mijn woonplaats Rotterdam een écht bos: Het Kralingse Bos. Dat bos ken ik op mijn duimpje en daar coach ik het liefst. Ik loods je langs de mooiste en meest stille plekjes en als je wil, steken we de kinderboerderij over of tikken we het hertenkamp aan. Je kunt er met de auto heel gemakkelijk komen en gratis parkeren. Zelf kom ik op de fiets.
Als kind was ik enorm nieuwsgierig naar wat mensen bewoog en dat is altijd zo gebleven. Tel daarbij op: een drive om dingen te verbeteren en het verlangen om mensen te helpen zich goed te voelen over zichzelf. Mijn keus voor het beroep coach is het logische resultaat van deze optelsom. Hoewel ik ‘mensen helpen’ wel een soort van roeping durf te noemen, heeft het een poosje geduurd voordat ik hieraan gehoor gaf. Ik heb verschillende sectoren en beroepen verkend. Dat komt heel handig van pas in mijn werk want daardoor kan ik mij gemakkelijk een voorstelling maken van verschillende banen. Als coach begeleid ik heel verschillende individuen: kunstenaars, schrijvers, ondernemers & zzp-ers, leidinggevenden, zorgprofessionals, ambtenaren etc. Ook mensen die door omstandigheden zonder werk zitten kan ik begeleiden.
Ook ik ben dicht bij een burn-out geweest. Lange tijd stopte ik energie in dingen die niet goed voor me waren. Ik heb daar veel van geleerd, bijvoorbeeld dat ik genoeg hersteltijd nodig heb, hoe ik nee kan zeggen en wat ik wel en niet wil nastreven in mijn leven. Als het nuttig is voor jouw proces ben ik open over mijn kwetsbaarheden en ervaringen. Je mag me daar gerust naar vragen als dit helpt in je keuze voor een coach.
Het citaat: ‘Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.’ is van Samuel Becket. Ik las het lang geleden in een boekje over creativiteit (It’s not how good you are it’s how good you want to be, van Paul Arden). Ik ben fan van deze zin omdat hij ruimte schept voor het maken van fouten. Alsof de zin me aanmoedigt een beetje aan te modderen. Veel mensen met burn-out klachten doen er alles aan om falen te voorkomen
Dicht bij jezelf blijven en van daaruit leven. Daar geloof ik in. Iedereen is uniek en heeft de wereld iets te bieden. Authenticiteit is een belangrijk uitgangspunt in mijn coaching. Dat betekent dat we, voor de veranderingen die jij wil realiseren, beginnen bij wie je bent. Welke authentieke verlangens liggen ten grondslag aan jouw behoefte? Bij burn-out klachten is authenticiteit vaak een relevant thema omdat de klachten dikwijls worden veroorzaakt door het willen voldoen aan verwachtingen. Van wie zijn die verwachtingen eigenlijk? Sluiten deze verwachtingen aan bij wie je bent en bij wat je écht wilt? Dat zijn vragen die je met mij kunt onderzoeken.
Als je ergens tegenaan blijft lopen is er sprake van een patroon dat meestal zijn oorsprong vindt in jezelf. Een patroon wordt gemakkelijker doorbroken zodra er een diepere bewustwording ontstaat. Dit is het essentiële begin van een groeiproces. Als het kwartje valt, dan voel je dat meestal duidelijk. Bij zulke kwartjes maakt mijn hart als coach een vrolijk sprongetje. Bewustwording is een belangrijk uitgangspunt in mijn coaching omdat ik streef naar blijvende verandering.
Groei gaat met horten en stoten. Mensen met burn-out klachten leggen de lat vaak hoog. Als dat de aard van het beestje is, is (zelf)compassie onontbeerlijk. Compassie betekent invoelen, empathie, inlevingsvermogen. Zelfcompassie betekent stilstaan bij wat er in je leeft en bij wat je nodig hebt. Het betekent dat je vriendelijk naar jezelf kijkt in plaats van oordelend. Om jezelf lachen hoort daarbij. Als coach help ik je meer compassie te ontwikkelen. Dat doe ik in de eerste plaats door zonder oordeel naar je te luisteren en met je te reflecteren. Daarnaast draag ik handvatten en oefeningen aan om compassie in de praktijk te brengen. Compassie verbetert de relatie met jezelf en met de ander.
“You can’t stop the waves, but you can learn to surf.” Jon Kabat-Zinn
We zijn in gedachten vaak bezig met dingen die al gebeurd zijn en die (misschien) in de toekomst gebeuren. Met je volle aandacht in het hier en nu kunnen zijn biedt rust en ontspanning. Het is een vaardigheid die de meeste mensen nog onvoldoende hebben getraind. Oefeningen om te leren in het hier en nu te zijn, vormen een belangrijk onderdeel van mijn coaching. Even je gedachten kunnen stoppen, het gejaagde gevoel kunnen loslaten, je zintuigen bewust openen. Een oefening van 5 minuten kan al een kort moment van diepe ontspanning teweegbrengen.
Opleiding & vaardigheden:
Kunst en cultuurwetenschappen Erasmus Universiteit
Integratief counselor en coach Nederlandse Academie voor Psychotherapie
Mindfulness training Centrum voor Mindfulness Amsterdam
Stresspreventie en -interventie volgens de CSR® Methode
Geweldloze communicatie, Voice dialogue, Kernkwadranten