“Het lichaam weet eerder dan het hoofd of er iets mis is. Maar meestal luisteren we alleen naar het hoofd.”
“Het lichaam weet eerder dan het hoofd of er iets mis is. Maar meestal luisteren we alleen naar het hoofd.”
Ik ben geboren in een tuindersgezin en hard werken was bij ons gewoon. Ook in het weekend ging om 6.00 uur de wekker en er werd door iedereen meegewerkt. Als puber maakte het niet uit hoe laat je thuiskwam in de nacht maar zondagochtend kwam je wel op tijd je bed uit. Ik heb daar geen vervelende herinneringen aan en solidariteit en loyaliteit zijn mooie kwaliteiten. Maar hard werken, mijzelf aanpassen en lekker sporten gaven mij niet de diepgang van het leven waar ik behoefte aan had. Ik wilde meer zien en weten over het leven. Tijdens mijn studie bewegingswetenschappen groeide mijn fascinatie voor het menselijk lichaam, de neurofysiologie en de psyche. Ik werk al heel lang in de GGZ als psychomotorisch therapeut en nog steeds ben ik geboeid door het mens zijn en onze mogelijkheden om te leren.
Net voor mijn 40e jaar kreeg ik borstkanker terwijl we drie jonge kinderen hadden. Hoewel herstel na kanker niet hetzelfde is als herstel na een burn-out, zijn er veel overeenkomsten. Met mijn oude overlevingspatronen van ‘de schouders eronder’ redde ik het niet meer. Ik leerde om beter te luisteren naar mijn lichaam, signalen serieus te nemen en kwetsbaar te mogen zijn. Net voor mijn 50e kwamen de eerste scheuren in mijn huwelijk die niet meer te repareren waren. Het was een hele worsteling om echt voor mijzelf te kiezen, mijn angsten aan te gaan en mijn verdriet en boosheid te omarmen. Na nog meer tegenslagen kwam de bekende druppel die de emmer doet overlopen en kreeg ik een burn-out. De beide periodes hebben mij de kans gegeven om uit mijn comfort zone te stappen, om mijn vertrouwde veiligheid los te laten en te accepteren dat ik soms niets te willen heb, maar dat acceptatie mij meer brengt. Ik heb geleerd om veel milder naar mijzelf te zijn en bewuster te zijn van mijn oude overlevingspatronen. Verandering vraagt moed. We zijn gewoontedieren en ons systeem is erop gebouwd om ons in veiligheid te houden. Voor verandering moeten we daarom bewuste keuzes maken en vanuit hier gaan oefenen met ander gedrag en andere gedachtes. Dit vraagt doorzettingsvermogen, zelfliefde en acceptatie.
Mijn missie is om mijn medemensen te begeleiden in het hervinden van eigen kracht en plezier. Ik kreeg tijdens mijn burn-out vaak te horen: ‘zorg goed voor jezelf’. Maar juist in een burn-out weet je even niet wat je nodig hebt, heb je geen greep meer en geeft een goede begeleiding houvast en een positieve blik naar de toekomst. Ik heb aan den lijve ervaren hoe we altijd kunnen vertrouwen op de veerkracht in onszelf en ik sta je graag bij in jouw herstel en groeiproces.
Een burn-out forceert je om te leren luisteren naar je lichaam en open en eerlijk zijn in contact met jezelf en anderen. Ik onderzoek graag samen met jou wat jou beweegt, waar jouw passie ligt en wat jouw waarden en behoeftes zijn zodat deze crisis in je leven een waardevolle betekenis kan gaan krijgen. Het herkennen en erkennen van lichaamssignalen en eigen patronen geeft je handvatten om meer in balans te komen en meer rust, gemak en plezier te gaan ervaren. Ik geloof in het gaan doen. Doen gaat niet alleen over naar buiten gerichte activiteiten maar soms betekent doen ook juist meer rust nemen.
Opleiding:
Bewegingswetenschappen, afstudeerrichting psychomotorische therapie
Beweginsg-expressietherapie
Lichaamsgerichte therapie (Pesso-psychotherapie)
Schematherapie
Dialectische gedragstherapie
Hartcoherentie
Ademcoaching