Zoeken

Zoeken sluiten
Liberi

Coach – Marjoke

“Wij hebben de natuur nodig om onze natuur te bevrijden.”
– D. Chopra

Over Marjoke

Als ik nu terugkijk op mijn leven, zie ik dat er een paar dingen als een rode draad doorheen liepen: mijn liefde voor de natuur, interesse in mensen en het wandelen van lange afstanden. Alle drie wilde ik zoveel mogelijk integreren in mijn leven; puur voor het plezier dat ik er aan beleefde en om er zoveel mogelijk over te leren. Als kind, opgroeiend in het hartje van Rotterdam, slenterde ik vaak alleen door het Kralingse bos. Dit was voor mij een betoverend oerwoud waar ik mij volkomen thuis voelde. Ik zocht de bomen op waar de uilen sliepen en kon uren naar de schaatsenrijdertjes op het water kijken. Achteraf zocht ik toen al, onbewust, de natuur als rustpunt op.

In de verpleging heb ik het meeste geleerd van de patiënten die ik onder mijn hoede had. Hun levensverhalen, hun veerkracht en aanpassingsvermogen maakten op mij een grote indruk. Over mijzelf leerde ik dat het voor mij belangrijk is om te werken vanuit verbinding en met respect voor autonomie. Het maakte mij nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en waar zij hun kracht vandaan halen. De studie Gezondheidspsychologie bevredigde mijn behoefte aan kennis maar een opleiding tot coach bracht mij pas waar ik naar had gezocht: de mogelijkheid om met mensen samen hun vraag te onderzoeken en te kijken wat zij nodig hebben om weer in beweging te komen. Alle aanvullende opleidingen die ik daarna heb gekozen, hebben mij geleid naar de waarde van de balans tussen het denken en het voelen. Door in alle rust en stilte naar binnen te keren en te voelen, vind je vaak het antwoord op je vraag waar je met alleen het verstand niet uitkomt.

Uiteindelijk komt nu, als wandel en natuurcoach, alles voor mij bij elkaar. Tijdens het wandelen in de natuur ontstaat meer rust en diepte in onze gesprekken waarin jouw vraag steeds centraal staat. Je zit niet stijf en strak tegenover elkaar in een spreekkamer. Het is alsof je wordt uitgenodigd om meer tijd te nemen voor het beantwoorden van een vraag. De beweging van het wandelen, brengt ook beweging in het denken en voelen. De natuur gebruiken we als spiegel en raadgever en vanuit de verbinding met de natuur, maak je weer contact met je innerlijke wijsheid.

Naast het wandel en natuur-coachen bied ik in mijn praktijk klankschalenmassages en begeleide meditaties. De trillingen en de klanken van de Tibetaanse klankschalen helpen mensen om in diepe ontspanning te komen. Een meditatieve ontspanning die ruimte biedt voor inzichten en heilzaam is.

Naast de bezigheden voor mijn praktijk, lees ik graag een boek en ga ik er zelf ook op uit. Het liefst ga ik met mijn rugzak en tent op zoek naar ongerepte natuur om daar een tijd te lopen en te genieten van de stilte.

Ervaring met stress

Lange tijd was ik er van overtuigd dat ik veel stress kon hebben. “Ik kan wel tegen een stootje” riep ik vaak als iemand zijn bezorgdheid uitte. Mijn werk als verpleegkundige op een hartbewaking gaf mij veel voldoening en het bevestigde voor mij dat ik ‘stressbestendig’ was.

Totdat ik in een politieke omgeving ging werken en de zingeving miste die ik in de zorg wel heb ervaren. Toen ook nog eens spanningen en onzekerheid op het werk samenvielen met een echtscheiding, ging ik nog harder werken om vooral te laten zien dat het goed met mij ging. De signalen die aangaven dat ik hard op een burn-out afstevende, herkende ik pas laat omdat ik onvoldoende in verbinding was met mijn gevoel. Op de achtergrond speelde een jeugdtrauma waar ik nooit aandacht aan had besteed. Het heeft veel tijd gekost maar het heeft mij nog meer opgeleverd. Ik leerde veel over mijzelf; onbewuste patronen en overtuigingen herkennen, verbinden met mijn lichaam, zingeving, balans zoeken tussen het ‘doen’ en het ‘zijn’ en vooral accepteren wie ik ben.

Dit alles zie je ook terug in mijn werkwijze als coach. Ik besteed veel aandacht aan het weer leren voelen van je lichaam. Wat vertelt het je? Hoe voelt het? En wat kun je hiermee? Naast dit ‘van binnen naar buiten’, besteden we ook aandacht aan het ‘van buiten naar binnen’. Hoe resoneert het diep van binnen bij jou als je die opmerking hardop uitspreekt? Ook het onbewuste, betrekken we bij het zoeken naar het antwoord op jouw vraag en bij het maken van keuzes.

Kernwaarden als coach

Verbinding en vrijheid

Als mens sta je niet los van je omgeving en van andere levende wezens. Alles is met elkaar verbonden en alles komt voort uit dezelfde bron. Door onze huidige manier van leven, ervaren wij dit vaak niet meer en raken we deze verbinding kwijt en soms ook de verbinding met ons lichaam en ons diepste wezen. Er kan dan een gemis aan echte diepere contacten ontstaan terwijl we de signalen die ons lichaam uitzendt onvoldoende ontvangen. Door je te laten ervaren hoe je jezelf weer bewust open kunt stellen en verbinden met alles wat er is, kom je weer meer in balans.

Het coachtraject gaat over jou; het is jouw reis. Ik loop een stuk met je mee, geef aanwijzingen, spiegel wat ik zie of geef je een klein duwtje in de rug. Het is en blijft volledig jouw proces en omdat je daar zelf verantwoordelijk voor bent en het zelf doet, maak je groei en ontwikkeling door.

Opleiding:

Gezondheidspsychologie

Levens en Loopbaan coaching

Stress counselling

NLP practitioner en NLP master

Trauma Released Eye Movement Integration

Touch for Health

Kosmologie; toepassing van universele wetten in coaching en therapie

Stemcoaching

Om gecoacht te worden door Marjoke woon je in de regio:

Geïnteresseerd in een gratis intake?

Kom in contact met Marjoke.

Contact opnemen

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven