Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.”
– Jon Kabat-Zinn
Je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen.”
– Jon Kabat-Zinn
Kenmerkend voor mij zijn mijn gevoeligheid, wil om te blijven leren en ontdekken, zoeken naar zingeving en verbinding. Oprecht belangstellend, creatief en maatschappelijk betrokken.
Na mijn studie heb ik als creatief therapeut bij GGZ Friesland gewerkt. Vervolgens heb ik 6 jaar als coördinator en begeleider gewerkt bij AanZet – een stichting die projecten opzet voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond. In 2009 ben ik bij Brandweer Fryslân gestart als specialist opleiden en oefenen. Tot ik in 2014 (na een reorganisatie) tot de conclusie kwam dat ik niets meer deed met de ontwikkeling van mensen en niet gelukkig was in mijn baan. Daarop heb ik mij omgeschoold tot trainer en coach. Ik ben vervolgens twee jaar intern als trainer en (team)coach aan de slag geweest. Hier heb ik diverse medewerkers begeleid bij stress en re-integratie. Ook heb ik een training en diverse workshops ontwikkeld en aangeboden om mensen effectiever om te laten gaan met stress. In 2018 ben ik voor mijzelf gestart als trainer, coach en intervisiebegeleider. Sinds 2019 begeleid ik ook mensen uit hun burn-out. Ik geniet erg van dit werk: geen traject is hetzelfde, ik geniet van de contacten met de klanten en vind het een uitdagend om steeds passende oefeningen en handvatten te bieden voor een optimale ontwikkeling.
Sinds 2016 woon ik met mijn gezin in het prachtige Vledder. Tussen drie nationale parken in(Dwingelderveld, Holtingerveld, Drents Friese Woud) is dat een prachtige uitvalsbasis voor wandelcoaching.
Ik heb zelf geen burn-out gehad. Wel ben ik twee keer overspannen geweest. In mijn beleving is dat een voorbode van een mogelijke burn-out. Overspannen raak je door langdurig onder spanning te leven & geen rust te vinden. De boog staat te lang gespannen. Dit kan gebeuren doordat er te veel op je bordje ligt, maar vaak is het omdat je zelf niet goed luistert naar de signalen die je lijf en je ziel, afgeven om je te laten voelen dat je over je grenzen gaat. Als je dat maar lang genoeg doet, raak je opgebrand.
Bij mij was het – achteraf gezien – een combinatie van gevoeligheid, gedrevenheid, betrokkenheid, idealisme en verantwoordelijkheidsgevoel die maakten dat ik te me veel aanpaste aan wat ik dacht dat de omgeving van mij nodig had. Deels omdat ik dat belangrijk vond, deels om te voorkomen gekwetst te raken. Ondoenlijk: wat je probeert te vermijden, blijft je achtervolgen.
Toegeven dat ik het niet meer volhield (en niet alleen kon), was de moeilijkste en belangrijkste stap. Ik heb geleerd dat een crisis een kans is. Ik ben nooit zoveel gegroeid als in die twee perioden. Ik ben ervan overtuigd dat je bepaalde thema’s in je leven tegen blijft komen en steeds op een dieper niveau er iets in kan leren.
Mijn trainer& coachingsopleiding, beoefening van een Japanse krijgskunst, begeleiding van een haptotherapeut en (bijna) dagelijks mediteren, hebben mij in belangrijke mate geholpen om meer in balans te zijn.
In de begeleiding van mensen die in een burn-out zitten raakt het me elke keer weer hoe heftig dit kan zijn: dat je zoveel signalen hebt genegeerd dat je zo uitgeput bent en het gevoel hebt jezelf kwijt te zijn. De coaching richt zich op acceptatie, herstel, opbouwen van energie, herontdekken van jezelf en je drijfveren, luisteren naar je lichaam, regie pakken, experimenteren met vallen en opstaan. Het werken in de natuur biedt vele mogelijkheden die we volop benutten.
Vertrouwen en mededogen
De basis voor de coaching is vertrouwen. Zodat je je niet beter voor hoeft te doen dan je je voelt. Je kunt delen waar je trots op bent, waar je je voor schaamt, waarin je voor je gevoel hebt gefaald (kan bijvoorbeeld ook een opdracht zijn die je niet hebt uitgevoerd). Hoe meer je dit deelt en hier eerlijk over kunt zijn, hoe effectiever de coaching is. Ik kijk met mededogen naar alles wat je in de coaching inbrengt. Zodat je jezelf leert accepteren zoals je bent, vertrouwen krijgt en optimaal vorm geeft aan jouw unieke kwaliteiten.
Balans
Als ik met iemand werk, kijk ik automatisch naar: wat is er hier uit balans? Denk bijvoorbeeld aan balans tussen: zorgen voor jezelf & zorgen voor een ander. Inspanning & ontspanning. Denken & voelen. Moeten & willen. Doelgerichtheid & in het hier en nu zijn.
We kijken samen naar hoe dit is ontstaan. Door je bewust te zijn van je pijn en verlangen ontstaat de motivatie om zaken meer in balans te brengen. Ik geef je handvatten en we gaan samen oefenen en experimenteren. Wat jou bevalt, neem je mee. Wat niet past, laat je achter.
Van overleven naar leven
We zijn in ons leven op bepaalde punten gekwetst en we hebben geleerd ons aan te passen of juist te rebelleren. Zo heeft iedereen een overlevingspatroon ontwikkeld wat ons als kind enorm geholpen heeft, maar ons als volwassene vaak beperkt. Daar – waar nodig – een andere vorm voor vinden gaat stap voor stap. We geven aandacht aan je angsten en verkrampingen, zodat je steeds meer kunt ontspannen en vanuit ruimte anders kunt reageren. Zodat je steeds meer het gevoel hebt dat je vol leeft.
Opleiding:
HBO Creatieve therapie (beeldend) (1996-2000)
Trainen en coachen met ziel en zakelijkheid (Blankestijn & Partners) (2015-2016)
Wandelcoaching (Atma instituut) (2018)
Non-duale coaching en therapie (Art of Life) (2019)
Opleiding tot Bujinkan instructeur (Japanse krijgskunst) (sinds 2003)
Meditatie (zen, shamata vipassana) (sinds 2014)
EMDR therapeut