“We bezitten zelf de bron van de diepste wijsheid, maar er zit wat stof in onze ogen hè?”
– Frans Goetghebeur –
“We bezitten zelf de bron van de diepste wijsheid, maar er zit wat stof in onze ogen hè?”
– Frans Goetghebeur –
Vroeger op het schoolplein was ik al aan het trainen en coachen. Mijn fascinatie voor (massa-) communicatie heeft mij echter op een heel ander spoor gezet. Na een carrière van ca. 20 jaar in de zakelijke dienstverlening, ben ik uiteindelijk bij mijn roots teruggekomen. Mijn professionele carrière loopt van administratieve werkzaamheden via project- en logistiek management naar consultancy. Met laptop en leaseauto het ganse land door, lange dagen, veel files. En ‘s avonds nog je mail behandelen. Jarenlang vond ik het heerlijk. Het bracht me blijkbaar iets…
Als consultant hield ik me veel bezig met training en begeleiding, waarbij de menselijke maat voor mij persoonlijk steeds meer op de voorgrond kwam. Opdrachten werden geformuleerd in termen van vakkennis en processen, maar steeds vaker ontdekte ik dat het eigenlijk ging over (zelf-) vertrouwen, veiligheid, macht en andere persoonlijke drijfveren.
Ik heb zelf geen burn-out gehad, maar wel veel met mensen gewerkt die in een re-integratietraject een mindfulnesstraining bij mij hebben gevolgd – in een groep of individueel. De oefeningen zijn heel goed te doseren en zijn fysiek weinig belastend. Zo beginnen we met een bodyscan, om deelnemers in staat te stellen hun lichaam (weer) als gevoelslichaam te leren kennen en vertrouwd te worden met signalen die het lichaam kan geven. Een volgende stap is om te verkennen hoe het lichaam grenzen aangeeft en te merken hoe ze daar mentaal mee omgaan. Er komt steeds meer besef van de verbondenheid van lichaam en geest. In de loop van zo’n traject komt vaak angst en onzekerheid naar boven. “Hoe kan het toch dat ik het niet heb zien aankomen?”
Door meer tijd en aandacht te besteden aan lichaamssignalen en deze (beter) te leren herkennen, kan het vertrouwen groeien dat ze vanaf nu veel eerder zullen opmerken dat het tijd is om wat gas terug te nemen. Vaak komen daar ook nog overtuigingen en gevoelens bij kijken: “Mag ik wel een stapje minder hard lopen?” We zijn vaak zo streng naar onszelf. Maar uiteindelijk heeft niemand wat aan jou als je omvalt. Leren om goed voor jezelf te zorgen is van het grootste belang. En dan ontdek je dat mensen je niet verlaten of afwijzen, maar je veel prettiger gezelschap gaan vinden!
De natuur is een spiegel. Als we somber zijn, zien we misschien vooral de modderigheid van de paden, terwijl als we vrolijk zijn, we ons verwonderen over de kleuren om ons heen. Tijdens het wandelen zien we steeds wat anders; als we een hoek omgaan, dan is er weer een nieuw perspectief. Bovendien werkt de natuur rustgevend. Dit komt door de herhaling van patronen (boomstammen, bladeren, etc.), maar volgens mij heeft het ook te maken met een soort oer-thuiskomen. Wij, mensen, zijn volgens mij niet gemaakt om tussen het grijze beton te zitten; we passen beter in een natuurlijke omgeving. Rust en kalmte bevorderen onze creativiteit, dus in de natuur komen we makkelijker tot antwoorden en oplossingen.
In onze hectische, doe-gerichte maatschappij raken we gemakkelijk de verbinding met onszelf kwijt. Hierdoor missen we ook de belangrijke signalen die ons lichaam geeft, bijvoorbeeld dat we over onze grenzen heen gaan. We brengen eerst deze verbinding (weer) tot stand. Als we goed in ons vel zitten en weten wat goed voelt en wat niet, kunnen we de verbinding aangaan met de wereld om ons heen. Dan zijn we er ook écht en hebben we écht iets te bieden. Gezonde relaties waarin er ruimte is voor alle betrokkenen, te beginnen met bewustzijn van ons eigen lichaam, hart en geest.
Wij maken onszelf vaak kleiner dan we zijn. We moeten van alles van onszelf, omdat we bang zijn anders niet aan een of andere norm te voldoen. We blijven in onze schulp zitten, omdat een slechte ervaring uit het verleden ons angst inboezemt in het heden. Maar angst is een slechte raadgever; hij weerhoudt ons ervan om ons leven voluit te leven en de beperkte tijd die we hebben in dit aardse leven, volop te benutten. En dat terwijl het zo belangrijk is om dingen te doen waar je energie van krijgt! Niet zwoegen en ploeteren, maar genieten en stralen; daar zijn we voor gemaakt. Ik ontdek graag samen met mijn coachees waar zij blij van worden en hoe we die vonk (weer) in hun leven kunnen activeren.
Opleiding:
Stress en Burn-out coach, HRDAcademy/Annita Rogier
Personal Coach en Coach Wizard bij Move a Mountain
Mindfulnesstrainer (MBCT)
(Zelf-)Compassietrainer (MBCL en MSC)
Mindful Communiceren (Greenzone)
Deep Listening (ACDLT)
EMDR therapeut