“Beauty begins the moment you decide to be yourself.”
-Eugen Drewermann –
Als klein meisje was ik een mensenkind. Ik had graag mensen om mij heen, hield van bewegen, nieuwe dingen leren en van doen. Het leek me altijd leuk om als een soort juffrouw anderen ook dingen te leren. Eenmaal zoekende naar een opleiding vond ik in Psychomotorische Therapie alles wat ik wilde. Ik kon mensen helpen door ze via bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen te laten ervaren waar ze tegenaan lopen (inzicht in patronen, overtuigingen) om ze vervolgens ook nieuwe ervaringen te laten opdoen.
Met heel veel plezier heb ik de daarop volgende jaren veelal in de GGZ gewerkt als psycholoog/psychomotorisch therapeut en inmiddels ben ik ook wandelcoach en lichaamsgerichte coach. Als coach ben ik zowel van het praten, maar daarnaast ook van het aan den lijve ervaren, het voelen en van het doen. Alleen verstandelijk weten dat iets anders kan of moet is bijna altijd onvoldoende om de verandering in te zetten. Je zult ook je lichaam en je gevoel moeten meenemen in het geheel voor een langdurend en blijvend effect.
Iedereen is anders en uniek, en dat maakt mijn werk enorm leuk. Ik houd van de afwisseling, het stilstaan, het bewegen, het ervaren en het buiten zijn. In mijn vrije tijd ben ik ook graag buiten en in beweging. Ik houd van wandelen, hardlopen, skiën en yoga. Verder heb ik een druk leven met 3 jonge kinderen en een partner, maar daarin zoek ik zeker ook momenten van rust en ontspanning (lezen, sauna, uit eten gaan) en ga ik af en toe even lekker los op een dansvloer.
Je lichaam geeft precies aan hoe het met je gaat en de kunst is om ernaar te luisteren. En volgens mij vindt iedereen dit met momenten moeilijk. Ziek worden, door je rug gaan, een blessure oplopen; mijns inziens zijn dit allemaal signalen dat je ergens op de een of andere manier aan je lijf voorbij gegaan bent. Het lichaam grijpt dan in en geeft je de kans om te herstellen en te achterhalen wat je nodig hebt of wat je anders kan doen.
Bij mij werkt het in ieder geval wel zo. Ik heb net geen burn-out gehad, maar ik ben wel een aantal keer door mijn lichaam teruggefloten dat het tijd werd om dingen anders te gaan doen, dat het zo niet langer kon. Ik had een hoge lat, wilde alles ook echt goed doen, vroeg maar weinig hulp en als iets niet lukte dan werkte ik vooral nog maar een stuk harder om het alsnog te doen slagen. Dit lukte dan ook nog, alleen kostte het me ook veel.
Elke keer dat mijn lichaam ingreep heb ik aangegrepen om van te leren. Ik kwam erachter dat ik door hard te werken en goed mijn best te doen weg ging bij wat er eigenlijk te voelen was. Zoals onzekerheden, angsten en oude pijn. In heb geleerd juist wel stil te staan bij wat er is, zodat deze gevoelens ook zachter mochten worden. Ik hoef mezelf niet meer anders voor te doen dan dat het daadwerkelijk voelt, ik mag meer gewoon mezelf zijn. En hierdoor heb ik meer rust, meer energie, maak ik keuzes die bij mij passen en geniet ik meer van de kleine dingen om mij heen.
Wat ik zelf geleerd heb is precies wat ik anderen graag leer; serieus nemen wat je lichaam je vertelt, mogen voelen wat er te voelen is, en vooral jezelf zijn en jezelf oké vinden met alles wat daarbij hoort. “Beauty begins the moment you decide to be yourself”; dat is echt mijn motto.
In het coachen zie je mij zoals ik ben; zonder masker, opsmuk of iets anders. Ik kan iemand alleen maar leren zichzelf te zijn als ik dat zelf ook ben. Vanuit oprechte interesse en zonder oordeel kijken we samen hoe iets voor jou werkt en wat jij nodig hebt om dichter bij je doel te komen.
Of we nu stil staan, bewegen, praten of ervaren; het uiteindelijke doel is om beweging te creëren. We proberen los te komen van waar je misschien in vast zit en bewegen naar een manier, gevoel, insteek die voor jou werkt en goed voelt. Het is aangetoond dat letterlijk bewegen het makkelijker maakt deze beweging te creëren. Bedenk bijvoorbeeld maar eens wanneer je makkelijker in actie komt; als je op de bank zit of als je al staat of aan het bewegen bent. Ik maak dankbaar gebruik van het wandelen en van het doen van oefeningen onderweg omdat ik keer op keer merk hoe dit het veranderingsproces versnelt.
Verbinding is voor mij ook een kernwoord voor coachen. We onderzoeken hoe je verbinding krijgt met jezelf en met wat jou van binnenuit beweegt. Ook kijken we hoe jij verbinding maakt met anderen, wat laat je daarin wel of niet van jezelf zien en wat dat je oplevert. Tijdens het coachen zoek ik ook de verbinding met jou. Ik werk het liefst van hart tot hart. Tot slot geeft het coachen buiten in de natuur een extra dimensie aan het coachen. Het werkt stressverlagend, inzichtgevend, relativerend en het doet ieder mens goed.
Opleiding:
Bachelor Psychomotorische therapie
Master Geestelijke Gezondheidskunde
Lijfgericht coachen (met een basis van NLP en TA)
Schemagerichte therapie
Dialectische Gedragstherapie (DGT)
Oplossingsgericht werken