Heb je een gevoel van onvrede over hoe je je leven op dit moment leidt? Voelt het alsof je niet aan het doen bent waarvoor je hier op aarde gekomen bent? Of anders gezegd: heb je het idee dat er veel meer uit het leven te halen valt dan dat je nu doet? Dan kan je eerste neiging zijn om weg te willen bewegen van dit gevoel van onvrede. We streven namelijk fijne gevoelens na en willen pijn, verdriet en andere gevoelens die we als negatief ervaren, uit de weg gaan.
Hoe mensen een gevoel van onvrede uit de weg gaan, kan totaal verschillend zijn. De één stort zich volledig op zijn werk. De mensen om hem heen noemen hem een workaholic. Door de drukte en de stress is er geen tijd of ruimte om stil te staan bij dat gevoel van onvrede. Op onverwachte momenten kan het weliswaar ineens de kop opsteken, maar dan is er vast nog snel even een werkmailtje weg te werken.
De ander kan zich helemaal verliezen in sport, eten, drank, shoppen of gamen. Al deze dingen zijn an sich niet per sé slecht, maar als je ze nodig hebt om een gevoel van onvrede te onderdrukken, dan is er meer aan de hand. Dan vertoont je gedrag de signalen van een verslaving. Verslaving is dus breder dan de ‘klassieke’ verslaving zoals we die kennen: een verslaving aan drugs, drank of sigaretten. Je kunt net zo goed verslaafd zijn aan gezond eten.
Veel mensen met een verslaving denken dat dit hun grootste probleem is. Maar heel vaak is er een onderliggend probleem dat niet aangekeken wil worden. De manier om daarmee te dealen, is de verslaving. En ook al voelt dat op een gegeven moment ook niet fijn meer, het is in veel gevallen makkelijker aan te kijken dan het oorspronkelijke probleem. Daarom wordt de verslaving ook vaak een coping mechanisme genoemd. Het is een manier om om te gaan met ‘iets’ waarvan je gelooft dat je het niet aankunt. Of dat het te veel van je vraagt om het aan te kijken.
In het kader van deze blog, nemen we als dat ‘iets’ een knagend gevoel van onvrede. Maar het kan natuurlijk ook iets heel anders zijn, zoals een onverwerkt jeugdtrauma of een belemmerende angst die je niet onder ogen durft te komen. Wat zou er gebeuren als je dat gevoel van onvrede niet langer uit de weg gaat, maar je gaat het aan?
Het kan heel overweldigend voelen om je gevoel van onvrede aan te kijken. Maar in vrijwel alle gevallen wil dat gevoel van onvrede je iets vertellen. Iets in jouw leven is niet in lijn met hoe je het graag zou zien. Misschien is dat de relatie met je partner. Misschien passen jullie niet (meer) bij elkaar, maar blijf je koste wat het kost bij hem of haar. Ondertussen kwijn je weg in een ongelukkige relatie. Het kan ook je baan of vriendengroep zijn, die niet langer past bij wie jij bent of wilt zijn.
Waar te beginnen als je die gevoelens van onvrede wilt onderzoeken? Het klinkt cliché, maar het begint allemaal bij jezelf. ‘Ken uzelve’, een uitdrukking uit het oude Griekenland, is hier helemaal actueel. Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat vind jij nou écht belangrijk in het leven? Het gaat hier niet om wat de maatschappij, je partner, werkgever of vrienden belangrijk vinden. Maar het gaat om wat jíj belangrijk vindt.
Soms is het ingewikkeld om de waarden die je aanhoudt te ontwarren. Wat is nu van mij en wat is van een ander? Zelfonderzoek is hier op zijn plaats. Je kunt een start maken met het doen van verschillende persoonlijkheidstesten. Zo kom je meer te weten over hoe jij als persoon in elkaar zit. Gesprekken met mensen die dicht bij je staan en die je vertrouwt, kunnen ook behulpzaam zijn hierbij. Zij kunnen als een spiegel dienen. Toch kan het ook zijn dat je je laat beïnvloeden door die ander. In dat geval kan een onafhankelijke buitenstaander je soms verder helpen: een coach of therapeut.
Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om jouw persoonlijke waarden te achterhalen. Hetzelfde geldt voor het ontdekken van je persoonlijke missie. Wat wil je bereiken en waarom? Die waarom is ook heel belangrijk. Als je jouw ‘why’ helder hebt, dan kan je die voor ogen houden bij de keuzes die je zult moeten maken. Want als je weet wat je wilt, maar dat vraagt om rigoureuze keuzes, dan is dat nog steeds niet makkelijk! Een gevoel van onvrede ontstaat meestal als je een leven leeft dat niet past bij jou als persoon en wat je wilt bereiken.
Stel, je stressvolle baan met een goed salaris en veel verantwoordelijkheden past eigenlijk niet goed bij jouw persoonlijke waarden. Je bent dit gaan doen, omdat het toen zo aantrekkelijk klonk: goede voorwaarden, een bak geld op de bankrekening, status. Je ego spande zich in om jou die baan te doen aannemen. Maatschappelijk gezien de juiste keuze, niet waar? Maar het groeiende gevoel van onvrede gedurende de maanden of jaren dat je daar zit, laat zien dat het voor jou niet de juiste keuze was.
Nu kun je je dus nog harder in gaan zetten, je best doen, jezelf verdoven met overwerk, sport, of gamen. Of je kunt het gevoel van onvrede aan gaan kijken en eerlijk zijn naar jezelf. Want waarom doe je dit eigenlijk? Waarom ben je jezelf dag in, dag uit aan het afmatten voor deze baas, terwijl je er eigenlijk geen voldoening uit haalt?
Het kan ontzettend confronterend zijn jezelf deze vragen te stellen. Het kán namelijk betekenen dat jouw eerlijke antwoorden van jou vragen om radicaal je leven om te gooien. Mits je het gevoel van onvrede wilt erkennen en er verandering in wilt aanbrengen. Onze coaches staan ook dan voor je klaar om een stuk met je op te lopen op jouw pad. Neem vrijblijvend contact met ons op en we kijken samen of wandelcoaching een goede match is voor jou!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606