Zoeken

Zoeken sluiten

Onverwachte gebeurtenissen: Tips om met deze stress om te gaan

woensdag 31 mei 2023

De afgelopen periode lijkt alles te gaan zoals je het voor ogen had en je ervaart dan ook weinig stress. Je hebt over het algemeen controle over hoe je jouw leven hebt ingedeeld en begint langzaam maar zeker te ontspannen. De voorspelbaarheid van het leven doet je goed. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Iets wat je absoluut niet aan zag komen. Een onverwachte gebeurtenis is over het algemeen emotioneel ontregelend. We kunnen ons niet voorbereiden op de gebeurtenis zelf, maar we kunnen wel leren hoe we hier emotioneel mee omgaan. Zeker wanneer je al enige tijd last hebt van stress. In dit blog geven we tips hoe je om kan gaan met een plotselinge ontwikkeling.

Onverwachte gebeurtenis, hoe klein of groot ook
ADHD en een onverwachte gebeurtenis
Een onverwachte gebeurtenis kan ook positief zijn
Tips om te gaan met een onverwachte gebeurtenis
Geef jezelf de tijd
Voel wat je voelt
Durf grenzen aangeven
Ontladen is net zo belangrijk
Hulp vragen bij trauma
Beter voorbereid op onverwachte gebeurtenis

Een mevrouw zit achter de laptop met veel papieren op het bureau.

Onverwachte gebeurtenis, hoe klein of groot ook

Veelal, als we spreken over een onverwachte gebeurtenis, denken we aan iets groots zoals een ongeluk of het verlies van een dierbare. Maar in de werkelijkheid zijn het vaak kleine gebeurtenissen die onverhoeds gebeuren. Het kan zijn dat er plots visite voor de deur staat waar je niet op had gerekend, of er valt een rekening op je deurmat die je niet hebt ingecalculeerd. We kunnen enige discussie voeren of dat laatste wel iets kleins is. Een niet verwachte financiële tegenslag is voor sommige snel op te lossen, maar voor iemand die geldzorgen heeft kan dit een van grote invloed zijn. De impact van een gebeurtenis is voor iedereen persoonlijk. Er is geen regel in steen gebeiteld die bepaalt of een onverwachte gebeurtenis als klein of groot ervaren mag worden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

ADHD en een onverwachte gebeurtenis

De één kan makkelijker omgaan met een plotselinge verandering in de planning dan een ander. In sommige gevallen is dit ook afhankelijk van een eventuele aandoening zoals ADHD. Het is voor iemand met ADHD over het algemeen erg lastig om een vaste planning te maken en zich daaraan te houden. Een kleine plotselinge verandering kan op zo’n moment voor volledige emotionele ontregeling zorgen. Diegene heeft tijd nodig om te verwerken dat de planning onderbroken wordt. Voor iemand zonder deze aandachtstoornis kan de reactie van de betreffende persoon overdreven lijken, maar het is belangrijk iemand in z’n waarde te laten. Ook al geeft hij of zij niet dezelfde reactie die jij zou geven op een, voor jou niets zeggende, onverwachte gebeurtenis.

Een onverwachte gebeurtenis kan ook positief zijn

In dit blog bespreken we voornamelijk de impact van plotselinge gebeurtenissen die gepaard gaan met negatieve gevoelens, maar een onverwachte gebeurtenis kan natuurlijk ook positief zijn. En net als met negatieve emoties, kan een positieve emotie ook emotioneel ontregelend zijn. De kans dat je miljoenen wint met de Staatsloterij is bijna nihil, maar toch is er ieder jaar weer 1 grote winnaar die nooit had verwacht miljonair te worden. Dit noemen we positieve stress. Maar hoe je stress ook noemt, stress blijft stress. De reactie in ons lichaam en brein is identiek aan negatieve stress. Een positieve verrassing heeft ook tijd nodig zich emotioneel te vormen. Voor de verwerking hiervan is het eveneens belangrijk om stil te staan wat er met je gebeurt en welke gevoelens daarbij komen kijken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Tips om te gaan met een onverwachte gebeurtenis

Is het überhaupt mogelijk om je voor te bereiden op een onverwachte gebeurtenis? De feitelijke omstandigheden zijn iets waar jij geen controle over hebt, maar hoe je ermee omgaat kun je wel naar jouw hand zetten.

Geef jezelf de tijd

De eerste stap naar acceptatie van een onverwachte gebeurtenis is jezelf de tijd geven om te observeren wat er nu eigenlijk gebeurt. Als we het voorbeeld nemen van de onverwachte rekening terugpakken, is er geen man overboord als je het een dag parkeert om er op de juiste manier mee om te gaan. Niemand heeft er baat bij wanneer je handelt uit emotie, vooral jij niet.

Iemand zit verloren op de grond, middenin een bos. Ze voelt zich reddeloos naar een onverwachte gebeurtenis.

Voel wat je voelt

Tegenwoordig verwachten we dat we overal maar direct op reageren. Soms is een gebeurtenis zo onverwacht dat je jezelf even de tijd moet geven om te realiseren wat je nu eigenlijk voelt. Ga de 5 b’s langs. Ben je boos, bedroefd, blij, verbaasd of bang? Nergens wordt er gezegd dat je binnen een paar minuten je emoties volledig op orde moet hebben. Laat het even bezinken en als anderen een reactie van je verlangen, kun je gerust aangeven dat je even de tijd nodig hebt om daar achter te komen.

Durf grenzen aangeven

Soms komt die onverwachte visite simpelweg niet uit. Je wil beleefd blijven en laat ze alsnog binnen. Echter, aan je humeur is te merken dat je hier eigenlijk geen zin in hebt. Durf op zo’n moment je behoefte aan te geven. Je visite kiest ervoor zonder aankondiging langs te komen. Het is absoluut niet vreemd om aan te geven dat het je nu niet uitkomt en dat je graag een ander tijdstip afspreekt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ontladen is net zo belangrijk

Wat de situatie ook is, het kan over het algemeen fijn zijn als je je spanning kwijt kunt. Indien je al regelmatig in de sportschool te vinden bent, gebruik deze spanning tijdens het trainen en zet het om naar positieve energie. Is sporten niet jouw ding? Maak een lange wandeling en probeer te genieten van wat de natuur je te bieden heeft. Indien je dit nog wat lastig vindt, kan je bijvoorbeeld een goed boek meenemen.

Hulp vragen bij trauma

Een ongeluk of trauma overkomt je. Je uitspreken wat het met je doet is ook een vorm van grenzen aangeven, maar het herstel hiervan complexer dan wanneer je onverwachts visite krijgt. Het is belangrijk om te weten dat er professionals zijn die je kunnen helpen met het verwerken van een trauma. Ook bij Liberi werken een aantal coaches die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van trauma.

Durf hulp te vragen na een onverwachte gebeurtenis. Een persoon pakt de hand vast van een andere persoon en accepteert hulp.

Beter voorbereid op onverwachte gebeurtenis

Het is duidelijk dat je geen controle hebt over het voortdoen van een onverwachte gebeurtenis, maar dat je wel enige controle hebt over wat je ermee doet. Toch kan het erg lastig zijn om dit op de, voor jou, juiste manier te verwerken. Vooral wanneer je al langer tijd kampt met stress of burn-out klachten. Samen met een professionele coach van Liberi kun je werken aan je emotionele weerbaarheid. Start bijvoorbeeld met wandelcoaching of, wanneer je een intensievere behandeling wenst, met cognitieve gedragstherapie. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven