Stress heeft niet alleen invloed op hoe jij je voelt maar ook op hoe je reageert. Een van de gevolgen die stress met zich meebrengt is dat je onverschillig over kan komen. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat je brein continu onder spanning staat en overuren draait. Het is dan niet altijd even makkelijk nieuwe informatie te verwerken. Veelal komt de informatie niet goed binnen doordat je overbelast bent. Personen in je omgeving vinden dat vaak lastig om te begrijpen en zijn van mening dat je onverschillig bent geworden. Herken jij jezelf hierin? In dit blog gaan we dieper in op het onderwerp en geven we tips hoe je onverschilligheid bij jezelf sneller signaleert.
Wat is onverschillig zijn?
Stress als oorzaak
Andere oorzaken
Onverschillig zijn heeft gevolgen
Eerste tekenen van een burn-out
Onverschillig door een depressie
Hoe nu verder?
Er is een werkelijk verschil tussen geen interesse hebben in iemand of onverschillig zijn door stress. Hoe stress dit kan veroorzaken komen we later in dit blog op terug. Hoe herken je onverschilligheid? Het kan altijd voorkomen dat je iemand ontmoet waar je simpelweg geen klik mee hebt. Dan is het lastig om interesse te tonen in diegene als persoon. Wanneer je onverschillig bent geworden door stress vind je het over het algemeen lastig je überhaupt nog ergens voor te interesseren.
Waar je normaliter alle belangstelling voor had, lukt het je nu niet hier enige enthousiasme voor te voelen. Denk aan een hobby die je met plezier uitvoert, vrienden waar je goed mee omgaat of collega’s waar je prettig mee samenwerkt. Je trekt je steeds meer terug uit sociale aangelegenheden en dat deert je verder ook niet. Je vindt het wel goed zo.
Stress veroorzaakt verschillende klachten zoals: slecht slapen, vermoeidheid en piekeren, maar ook hoofdpijn, buikpijn of spierpijn. Wanneer je langere tijd met deze klachten blijft doorlopen, raak je op een gegeven moment mentaal uitgeput. Je raakt sneller overprikkeld waardoor je brein overgaat in een beschermingsmodus. Dit is vergelijkbaar met het meemaken van een trauma en deze niet meer kunnen herinneren. Je brein beschermt je voor de herinnering. Zo werkt dit systeem ook als je langdurig onder spanning staat. Nieuwe informatie verwerk je niet meer omdat je deze niet meer op kunt slaan. In dit geval beperkt je brein de informatietoevoer en word je onverschillig. Dit doe je niet bewust maar is wel een teken dat er meer aan de hand is dan je in eerste instantie denkt.
Niet alleen spanningen veroorzaken onverschillig gedrag. Net als dat je brein je beschermt tegen overmatige prikkels ten tijde van stress, kun je dit gedrag ook opbouwen door bijvoorbeeld trauma of een slechte jeugd. Veelal is het in zo’n situatie wel zo dat je onverschillige gedrag geen beeld is van wat je daadwerkelijk voelt van binnen. Wanneer jij keer op keer gekwetst bent door bijvoorbeeld een narcistische ouder, is het niet vreemd als je je in je volwassen leven onverschillig opstelt om zo te voorkomen dat je wederom gekwetst of afgewezen wordt. In deze situatie spreken we over aangeleerd gedrag uit zelfbescherming.
Als je onverschillig wordt door stress, wordt dit sneller opgemerkt door mensen uit je omgeving dan dat je dit zelf doorhebt. Voor jouw gevoel ben je moe en merk je dat je minder energie hebt dan anders. Je vrienden of collega’s zien iemand die alsmaar negatiever overkomt, zich terugtrekt en weinig tot geen empathie meer toont. Wanneer meerdere personen uit je omgeving aangeven dat jij sinds een korte periode onverschillig overkomt is dit een duidelijk signaal dat zij zich zorgen maken. Overigens betekent dit niet dat jij niets meer voelt bij wat anderen je vertellen. Het kan zijn dat de emoties veel later pas komen. Vaak op een moment als je alleen bent of even tot rust kunt komen.
Indien je al bekend bent met stressklachten weet je over het algemeen wel wat je kan doen om die klachten ietwat te beperken. Toch kunnen sommige signalen je ontglippen en raak je langzaamaan in een burn-out. Onverschillig worden door stress is één van die signalen. Omdat het lastig is bij jezelf te herkennen sluipt die burn-out er ongemerkt in. Hierom is het van belang de signalen uit je omgeving serieus te nemen. Indien familie, vrienden of collega’s aangeven dat je emotioneel steeds minder goed bereikbaar bent ligt volledige mentale uitputting op de loer. Wanneer je bij jezelf merk dat je liever thuis blijft dan dat je de deur uit gaat is dit ook een serieus signaal dat er meer aan de hand is dan alleen chronische stress.
Als je niks doet met deze signalen is een burn-out onvermijdelijk.
Een burn-out is niet het enige gevolg van langdurige stress. Je alsmaar groeiende onverschillige houding brengt ook de nodige negatieve gedragingen met zich mee. Wat we regelmatig zien is dat het zelfvertrouwen daalt, alsmede je zelfbeeld. De gedachten die je hebt over jezelf worden alsmaar negatiever. Je begint het leven, en jezelf, te ervaren als een last en je stemming is over het algemeen somber. Dit zijn tekenen van een depressie en mogen niet mild genoemd worden. Als je merkt dat het leven je steeds meer tegen gaat staan is het van belang contact op te nemen met je huisarts. Vooral wanneer je last begint te krijgen van suïcidale gedachten.
Herken jij jezelf na het lezen van dit blog? Of ben jij en van overtuigd dat je onverschilliger bent geworden door stressklachten? We willen je geruststellen dat dit niet onomkeerbaar is en ook niet iets is waar je je schuldig over hoeft te voelen. Liberi helpt jou te onderzoeken waardoor je onverschillig bent geworden en zo een burn-out te voorkomen. Wij werken met verschillende professionele coaches die allen hun eigen expertise bezitten jou zo goed mogelijk te begeleiden stress te verminderen. Bijvoorbeeld door te starten met wandelcoaching. Een goed begin om inzicht te krijgen in je klachten maar je ook de handvatten te geven stressklachten in de toekomst eerder te herkennen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606