Het leven is intens en als je er niet waakzaam bent op het beschermen van jouw grenzen, is de kans aanzienlijk dat je ooit een keer in een burn-out terechtkomt. Wanneer je vanuit je jeugd te maken hebt met een ontwikkelingsstoornis is de kans op ernstige stressklachten nog iets groter. Niet alleen in je jonge jaren, maar ook wanneer je de volwassen leeftijd hebt bereikt. Jij moet net iets harder je best doen voor je plek in de maatschappij en mensen hebben nu eenmaal snel hun oordeel klaar. Je kan het gevoel hebben dat je je moet bewijzen of dat je niet evenveel waard bent als andere mensen. Een minderwaardigheidscomplex of burn-out komt dan ook meer dan vaak voor.
Wat is een ontwikkelingsstoornis?
Verschillende oorzaken van een ontwikkelingsstoornis
Vermoeden van een ontwikkelingsstoornis
Grotere kans op burn-out klachten
Je eigenwaarde vergroten met een coach
Een ontwikkelingsstoornis en een verstoring in de normale ontwikkeling van een kind. Een dergelijke stoornis valt onder neurologische of psychische aandoeningen. Indien je een verstoring in een van deze twee factoren ontwikkelt, in de baarmoeder of eerste jaren van je leven, stagneert het tempo waarin je cognitief en motorisch ontwikkelt. Er wordt bij een ontwikkelingsstoornis al snel gedacht aan personen met een laag iq of verstandelijke beperking, maar de waarheid ligt hier ver vandaan. Het kan in sommige gevallen hand in hand gaan, maar dat is niet altijd zo.
Onderstaande ontwikkelingsstoornissen worden officieel benoemd in de DSM-5. Omdat er altijd nog onderzoek wordt gedaan kan het zijn dat er in de toekomstige DSM 5 stoornissen worden toegevoegd of verwijderd. We vinden het belangrijk om te melden dat niet iedereen die lijdt aan een van onderstaande aandoeningen, ook daadwerkelijk een verstoring in de ontwikkeling ervaart. Wij benoemen alleen wat er in de DSM-5 wordt benoemd.
Er wordt vaak gedacht dat een ontwikkelingsstoornis zich vormt in de eerste jaren van je leven. Het is duidelijk dat een dergelijke aandoening veelal in de eerste jaren van je leven aan het licht komt, maar de stoornis kan ook al aanwezig zijn vanaf de geboorte. Zoals je kon lezen in de uitleg, is een stoornis in de ontwikkeling door een neurologisch of psychisch.
Een neurologische oorzaak van een ontwikkelingsstoornis heeft te maken met de verbindingen in je hersenen. Als we spreken over ADHD of dyslexie heeft het te maken met de verbindingen in je brein die zijn gevormd in de baarmoeder. Maar je ontwikkelingsstoornis kan ook veroorzaakt worden door externe factoren. Zo kan het zijn dat je zuurstoftekort hebt gehad bij de geboorte of het doormaken van een hersenvliesontsteking op jonge leeftijd.
Een psychische oorzaak van een ontwikkelingsstoornis kan het zijn meemaken van een trauma als kind. Denk aan misbruik of getuige zijn van een schokkende gebeurtenis. Ook gepest worden op school kan een trigger zijn. Dit kan dusdanig veel impact hebben op de mentale gezondheid van een kind dat de mentale groei stagneert. Deze gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld gaat stotteren of een eetstoornis ontwikkelt.
Hoe eerder een ontwikkelingsstoornis herkend wordt, hoe groter de kans is dat je tijdig de juiste begeleiding krijgt. Indien jij zelf een kind hebt waarbij je een vermoeden hebt van een eventuele belemmering in de groei, is het van belang tijdig hulp in te schakelen van een professional. Tegenwoordig zijn er tal van behandelmogelijkheden om ervoor te zorgen dat je kind zijn plek vindt in de maatschappij. Maar ook als volwassene met een nog niet gediagnosticeerde ontwikkelingsstoornis kan het fijn zijn een bevestiging te krijgen dat er meer zit achter bepaalde gedragingen die je hebt.
Een ontwikkelingsstoornis kan de trigger zijn voor ernstige stressklachten. Als kind heb je prima door dat je niet op dezelfde manier ontwikkelt als dat de kinderen om je heen doen. En dat zien de kinderen om je heen ook. Je bent drukker en chaotischer dan je klasgenoten vanwege ADHD of door een motorische stoornis kan je niet meekomen met gym. Dit kan dusdanig op je zelfvertrouwen werken dat je een minderwaardigheidscomplex ontwikkelt. Daarnaast zie je helaas dat kinderen met een ontwikkelingsstoornis gepest worden door schoolgenoten. Dit zijn twee voorbeelden, maar er zijn eindeloos veel situaties te benoemen die ervoor kunnen zorgen dat je te kampen krijgt met stressklachten of zelfs een burn-out.
Deze ervaringen draag je de rest van je leven mee, en indien onbehandeld, is de kans aanzienlijk dat je ook op volwassen leeftijd te maken krijgt met burn-out klachten.
Het is duidelijk dat je in deze maatschappij vooral niet moet afwijken van een onzichtbare norm. Indien je je iets anders gedraagt of je kan het tempo niet helemaal bijbenen, ben je al snel het buitenbeentje. We denken vaak dat kinderen hard kunnen zijn tegen elkaar, maar ook volwassenen kunnen ronduit minderwaardig doen. Vooral tegen mensen die soms wat extra begeleiding nodig hebben. Wanneer jij die persoon bent en je hebt ook nog eens te maken met een ontwikkelingsstoornis, kan het lastig zijn jezelf mentaal overeind te houden. Het is niet goed voor je eigenwaarde als je continu te horen krijgt dat je net niet goed genoeg bent. Dan hebben we het nog niet over de stressklachten die dit veroorzaakt.
Samen met een professionele coach kun je werken aan het vergroten van je eigenwaarde. Gelijktijdig start je met het behandelen van je stress- of burn-outklachten. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606