Zoeken

Zoeken sluiten

Ontspullen

woensdag 27 juli 2022

Ontspullen, je hebt er vast van gehoord. En waarschijnlijk ken je Marie Kondo, dé opruimgoeroe van dit moment. Zij leert je hoe je ruimte en overzicht creëert in huis. Hoe je ervoor zorgt dat je weinig (onnodige en nutteloze) spullen hebt en vooral nooit meer hoeft te zoeken naar iets dat je kwijt bent. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Misschien wel, maar het hoeft lang niet zo rigoureus als Marie Kondo het doet. Ze is nogal fanatiek namelijk. Maar er zitten veel voordelen aan ontspullen. Lees in deze blog waarom jij wilt ontspullen en volg vooral de tips om dit ontspannen te kunnen doen!

Inhoudsopgave:

Ontspullen is hip

Ontspullen is populair. Er zijn boeken over geschreven (zowel voor kinderen als volwassenen), talkshows over volgepraat, Netflix series over gemaakt en podcasts over te beluisteren. Blijkbaar hebben we met zijn allen een probleem: we hebben te veel rommel. Dit is ook niet zo gek. Door massaproductie zijn veel producten voor weinig geld te koop. Zo stapelen spullen zich op. Veel mensen hebben een kledingkast vol met kleding die ze niet of zelden dragen. En wat te denken van die rommel op zolder of in de schuur? Vaak dozen vol. Spullen met emotionele waarde van de kinderen. Spullen die we niet gebruiken, maar misschien in de toekomst eens nodig zouden kunnen hebben. Maar ook dingen die we hebben gekregen, maar niet mooi of handig in gebruik zijn. Of misschien kunnen we er ons kleinkind er nog eens blij mee maken als die over een paar jaar op kamers gaat…

Niet gek dus dat ontspullen helemaal trendy is.

Tien redenen om te ontspullen

Ontspullen, oftewel het verminderen van de hoeveelheid bezittingen die je hebt door het opruimen en wegdoen van overtollige spullen, kan verschillende voordelen hebben voor je mentale en fysieke welzijn, evenals voor je algemene levenskwaliteit. Enkele voordelen van ontspullen zijn:

  1. Verminderde stress en angst: Een rommelige omgeving kan leiden tot verhoogde stress en angst. Door te ontspullen en een opgeruimde, georganiseerde leefruimte te creëren, kun je stress en angst verminderen.
  2. Verbeterde focus en productiviteit: Een opgeruimde omgeving kan je helpen om je beter te concentreren en productiever te zijn. Minder afleiding en rommel maakt het gemakkelijker om je te richten op taken en projecten.
  3. Meer tijd en energie: Het opruimen van overtollige spullen kan je meer tijd en energie geven om je te richten op wat echt belangrijk is in je leven. Je zult minder tijd besteden aan het zoeken naar dingen en het schoonmaken en onderhouden van spullen.
  4. Financiële voordelen: Door bewust te zijn van wat je bezit en minder spullen te kopen, kun je geld besparen en weloverwogen aankoopbeslissingen nemen.
  5. Bevorderen van duurzaamheid: Ontspullen kan je helpen om meer milieubewust te worden door het verminderen van afval en het bevorderen van hergebruik en recycling.
  6. Eenvoudiger huishoudelijk beheer: Minder spullen betekent vaak minder schoonmaak- en onderhoudswerk. Dit kan het dagelijkse huishoudelijk beheer eenvoudiger en minder tijdrovend maken.
  7. Versterking van persoonlijke waarden: Ontspullen kan je helpen je te concentreren op wat echt belangrijk is in je leven en je persoonlijke waarden te versterken. Dit kan leiden tot een groter gevoel van tevredenheid en welzijn.
  8. Beter ruimtegebruik: Door onnodige spullen te verwijderen, kun je de beschikbare ruimte in je huis effectiever gebruiken, wat kan leiden tot een aangenamere en efficiëntere leefomgeving.
  9. Bevordering van emotioneel welzijn: Ontspullen kan emotionele voordelen hebben, zoals het loslaten van negatieve gevoelens die geassocieerd worden met spullen en het creëren van een gevoel van controle over je leefruimte en leven.
  10. Ondersteuning van anderen: Door spullen te doneren of weg te geven die je niet langer nodig hebt, kun je anderen helpen die misschien minder bedeeld zijn of die baat kunnen hebben bij de items die je wegdoet.

Hoe begin je met ontspullen?

Je bent tot de conclusie gekomen dat je meer spullen hebt dan noodzakelijk. Ook zie je de voordelen van ontspullen in. Waar begin je dan? Denken dat je alles in één keer wel even zult opruimen is te hoog gegrepen. Juist doordat je er misschien wel als een berg tegenop ziet stel je het uit. En van uitstel komt afstel. Begin liever in één kamer met één onderdeel, bijvoorbeeld een boekenplank. Neem je voor om die hele plank in ieder geval onder handen te nemen en als je daarna nog energie hebt kun je altijd nog iets anders meepakken

Ontspullen begint met ja of nee

Effectief ontspullen begint met een ja of nee: houden of wegdoen? Kijk naar de spullen op je plank (of in je lade, kast, bureaublad etc.). Neem elk ding in je handen en vraag jezelf af: heb ik dit nodig? Zo ja, uiteraard behoud je het dan. Zo niet, dan kun je je afvragen of je er blij van wordt. Is dat zo? Dan kun je het behouden. Zo niet: doe het dan weg. Leg links een stapel aan met spullen die je behoudt en rechts een stapel voor de dingen die je wegdoet. En wegdoen betekent niet weggooien: je kunt spullen die nog goed zijn naar de kringloopwinkel brengen en zo een ander blij maken.

Maak een planning

Nu heb je één plank gedaan. Gefeliciteerd! Maar er is nog een heel huis vol met rommel! Maak daarom voor jezelf een planning om telkens een klein onderdeel te doen. Hoeveel dagen heb je nodig om zo stap voor stap steeds wat voortgang te maken? Wanneer doe je wat? Zet het op papier en beloon jezelf als je een hele kamer hebt kunnen ontspullen. En uiteraard ook als je helemaal klaar bent.

Jonge vrouw is aan het ontspullen

Alles is nu netjes en opgeruimd: hoe houd je dat zo?

Wanneer je klaar bent met ontspullen kun je terugkijken op een geslaagd en bevredigend proces. Als het goed is ervaar je nu echt meer rust. Hoe zorg je ervoor dat dit zo blijft? Jezelf van overbodige spullen ontdoen is de eerste stap, ervoor zorgen dat er niet weer nieuwe, overbodige spullen voor in de plaats komen is stap twee. Je zult vanaf dit punt dus anders moeten gaan denken. Kritisch zijn met je aankopen is waar het allemaal om draait. Vanaf nu vraag jij je af: heb ik dit écht nodig? Door kritisch te blijven voorkom je dat je huis binnen no time weer helemaal vol raakt.

De tien minuten regel om van ontspullen een leefstijl te maken

Om ervoor te zorgen dat je niet wéér heel veel rommel verzamelt kun je met jezelf afspreken dat je elke dag tien minuten opruimt. Tien minuten moet je wel vrij kunnen maken, toch? In die tien minuten zet je dingen op hun plaats terug, doe je de afwas of bekijk je de spullen die je hebt met een kritische blik: ‘heb ik dit nodig of word ik er blij van?’ Zo zorg je ervoor dat ontspullen onderdeel van je leven wordt. Dit leidt tot meer rust van buiten én van binnen.

Ontspullen bij verzamelwoede of hoarding

Eén onderwerp heb ik nog niet behandeld wanneer het op ontspullen aankomt: ontspullen bij verzamelwoede of hoarding. Voor mensen die hieraan lijden is het vrijwel niet te doen om zonder hulp afstand te doen van hun eigendommen. Herken jij je in dit beeld? Neem dan contact met ons op. Onze coaches kunnen je helpen. Samen kunnen wij de oorzaak van je verzamelwoede of hoarding gedrag achterhalen. Er is namelijk altijd een reden. Deze zullen wij vinden. Daarna werken we samen aan je herstel en het overwinnen van dit probleem. Als laatste stap gaan we aan de slag met ontspullen. Zo raak je stress kwijt en ben je klaar voor een frisse, nieuwe start.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven