In deze blog kijken we naar het belang van ontladen, in tegenstelling tot opladen. Laten we het beeld van een elektrische installatie erbij halen om dit te verduidelijken. Door stroom toe te voegen wordt deze opgeladen. Maar het kan ook dat er té veel stroom is dan dat deze ontladen moet worden. Voor ons betekent dit dat onze spanning soms te hoog wordt. Of onze emoties dreigen ons over te nemen. In die gevallen is het belangrijk om op een gezonde manier te ontladen. Hoe doe je dit? Daar gaat deze blog over.
Ontladen en de basisemoties
Als we naar emoties kijken dan kunnen we deze globaal indelen in vier basisemoties die gemakkelijk te onthouden zijn door de vier B’s: bang, boos, bedroefd en blij. Laten we deze eens onder de loep nemen in het kader van ontladen. De makkelijkste waar je je waarschijnlijk een voorstelling bij kunt maken is boosheid. Iemand die ontzettend boos is moet deze energie op de één of de andere manier kwijt. Een woedeaanval is één manier van ontladen, maar is voor jezelf en voor de omgeving meestal niet de prettigste manier. In het geval van agressie is het sowieso nodig om een andere manier te vinden om ‘overtollige energie’ kwijt te kunnen. Want zo kun je het zien. Wat kun je dus doen bij boosheid?
Boosheid
Zolang je nog niet een bepaalde grens over bent gegaan en door het lint gaat, kun je kijken of het mogelijk is afstand te nemen van de situatie. Misschien kan je even weglopen of naar een andere ruimte gaan. Als je de mogelijkheid hebt om meteen je boosheid te ontladen kun je een rondje om lopen, maar sporten werkt ook heel goed. Boksen of een andere intensieve manier van sporten zijn uitermate geschikt om je boosheid kwijt te kunnen.
Als je niet zomaar even weg kunt uit de situatie, probeer dan te letten op je ademhaling. Adem diep in en uit om jezelf zo veel mogelijk te kalmeren. Geef ook aan – indien mogelijk – dat je vanwege emotie nu even niet redelijk kunt reageren en dat je ergens later graag op terugkomt. Als je ‘ontladen’ het gesprek aan kunt gaan, kom je vrijwel altijd verder dan wanneer je dat vanuit de energie van de boosheid doet.
Verdriet
Verdriet is eigenlijk een hele mooie vorm van ontladen. Er is iets gebeurd waardoor je je verdrietig voelt. Als je je emoties direct de ruimte zou kunnen geven, dan zou het verdriet ook vrij snel verdwijnen, omdat je direct kunt ontladen. Maar vaak kunnen of willen we niet direct toegeven aan het verdriet, omdat de situatie er niet naar is. In dat geval is het belangrijk dat je je realiseert dat je een keuze hebt. Dit is de keuze om je verdriet uit te stellen naar een moment dat je er wél de ruimte voor voelt. Zo stapelen gevoelens niet op. Je kent vast het gevoel van opluchting van een flinke huilbui. Zorg dus dat je de gelegenheid hebt om je verdriet te uiten. Zorg eventueel voor een liefdevol luisterend oor, iemand op wiens schouders je kunt leunen.
Angst
Angst is weer een ander soort categorie als het gaat om ontladen. Een mooi voorbeeld dat dit verduidelijkt zien we bij dieren. Een dier dat net weet te ontsnappen aan een roofdier zal vaak hevig gaan trillen en mogelijk zelfs vreemde bokkensprongen maken. Het heeft doodsangst gevoeld. Dit heeft een enorme hoeveelheid energie in het dier vrij gemaakt. Het sympathische zenuwstelsel werd honderd procent aan gezet. Maar als het gevaar geweken is, zit de energie nog in het systeem. Door trillen en beweging kan het dier ontladen en de overtollige energie kwijt. Wij mensen zijn daarin niet heel anders. Gelukkig verkeren we niet snel in doodsangst, maar ook dingen die ons een minder heftige vorm van angst inboezemen, kunnen ertoe leiden dat we naderhand een bepaalde vorm van ontlading ervaren. Geef hier dus ook aan toe als je die mogelijkheid hebt.
Blijdschap
Bij blijdschap ligt de connectie met ontladen wat ingewikkelder. Het eerste waar ik aan moet denken is euforie, een totale toestand van gelukzaligheid. In dit geval is de blijdschap zo groot dat de energie ook een weg naar buiten moet zien te vinden. Dit vinden de meeste mensen echter meestal geen probleem, wat bij de bovengenoemde emoties vaak een ander verhaal is. Je kunt je vast wel een moment herinneren waarbij je je uitzinnig blij voelde en gewoonweg niet stil kon zitten op een stoel. Het liefst bewoog je dansend door de kamer, omdat je je zo blij voelde. Je voelde je ‘on top of the world’. Het is misschien een beetje vreemd om over ontladen te spreken, maar toch is dat wat er gebeurt op het moment dat je uiting geeft aan dat blije gevoel.
Ontladen van energie
Zoals je gemerkt hebt, draait ontladen eigenlijk steeds om energie. Vandaar ook dat ik in het begin het voorbeeld van een elektrische installatie aanhaalde, want elektriciteit is ook energie. Bliksem is ook een voorbeeld van elektrische ontladingen. Maar wat kunnen wij hier nu mee?
Vooral in het kader van stress, spanningen en burn-out is het heel belangrijk om tijdig te ontladen. Als je constant met een gevoel van spanning rondloopt, dan stroom je op een gegeven moment over. Je wilt dit liever voor zijn, dus vind manieren om de spanning en stress te ‘ontladen’ voor je in een burn-out terecht komt. Goede manieren zijn zoals eerder gezegd sporten, maar er zijn ook veel andere manieren van ontspanning die voor ontlading zorgen. Denk aan ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie en andere ontspanningsoefeningen. Ook tijd doorbrengen in de natuur, een dagje sauna, uitwaaien op het strand, een goed gesprek met een vriendin waarin je je hart kunt luchten zijn allemaal manieren om te ontladen.
Vind jouw manier om te ontladen
Er is dus geen goede of ideale manier om te ontladen, want dit is voor iedereen anders. Maar als je merkt dat er veel lichamelijke spanningen zijn kun je altijd eens proberen om te bewegen, dansen, schudden, want dat werkt voor de meeste mensen goed. Onze coaches staan ook altijd voor je klaar om samen eens te kijken naar de oorzaak van je spanningen – want daar begint het mee.
1 reactie
Goed artikel met goede uitleg.