Een regelmatige menstruatie is voor veel vrouwen een teken dat je lichaam in balans is. Iets waar je op zo’n moment eigenlijk weinig bij stilstaat. Maar wat als je cyclus onvoorspelbaar is of ineens onvoorspelbaar wordt? Je slaat een maand over, je bloedt ineens tussendoor of je menstruatie blijft langer uit dan normaal zonder een actieve zwangerschap. Een onregelmatige menstruatie kan verschillende oorzaken hebben, maar stress speelt hierbij vaker een rol dan je misschien denkt. In dit blog leggen we uit wat er gebeurt als je cyclus ontregeld is, waarom stress of een burn-out invloed heeft op je menstruatie en hoe je het in die situatie weer in balans kunt brengen.
We spreken van een onregelmatige menstruatie als je cyclus elke maand sterk verschilt in duur, intensiteit of tijdstip. Een keertje later menstrueren dan normaal of incidenteel last hebben van spotting, valt niet onder deze noemer. Een gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Voor sommige vrouwen is dit 21 dagen en voor anderen 35 dagen. Komt je menstruatie regelmatig onvoorspelbaar laat of vroeg, sla je soms een maand of meer over, of heb je meerdere bloedingen in één maand? Dan is er sprake van onregelmatigheid.
Als dit jouw situatie is, hoef je niet direct in paniek te raken. Een onregelmatige cyclus komt vaak voor. Je ziet dit vaker bij jonge meisjes, vrouwen in de overgang of rondom grote hormonale veranderingen, zoals de periode na een zwangerschap. Maar als het zich structureel voordoet, is het goed om te kijken naar eventuele onderliggende oorzaken.
Een onregelmatige menstruatie kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt er als eerst gekeken of er fysiek misschien een reden is dat de cyclus is verstoord. Een aantal bekende lichamelijke oorzaken:
Een arts zal veelal eerst lichamelijk alle uitsluiten wat een onregelmatige menstruatie kan veroorzaken. Indien er geen reden wordt gevonden wordt er gekeken naar psychische factoren. Chronische stress of een burn-out beïnvloedt je hormonale systeem kan je cyclus flink in de war schoppen.
Wanneer je stress hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Als dit een langdurige situatie is, raakt je hormonale systeem uit balans. De productie van oestrogeen en progesteron worden hierdoor verstoord, de hormonen die belangrijk zijn om een normale cyclus te hebben. Zoals je weet ziet je lichaam stress als een signaal van gevaar. En in tijden van gevaar is voortplanting geen prioriteit. Je lichaam kan daarom tijdelijk stoppen met ovuleren of je menstruatie volledig uitstellen. Dit is een overlevingsmechanisme die we hard nodig hebben. Je ziet het soms bij meegemaakt trauma dat de menstruatie een maand overslaat. Maar zodra stress chronisch wordt, raakt dit systeem verstoord.
Tijdens een burn-out is het lichaam dusdanig uitgeput dat de prioriteit van je lijf ligt bij herstel, en niet bij voortplanting. Ook hierom blijft je menstruatie uit of verandert deze in intensiteit of regelmaat. Maar menstrueren is niet alleen bloedverlies. De symptomen die je ervaart tijdens een menstruatie kunnen ook heftiger zijn onder ernstige stress. Buikpijn, hoofdpijn of stemmingswisselingen kunnen flink meer op de voorgrond treden.
Een onregelmatige menstruatie kan op zichzelf al stress geven. Je weet niet waar je aan toe bent, kunt afspraken minder goed plannen, want je bent altijd op je hoede, en je voelt je onzeker over je eigen lichaam. Vooral als je zwanger wilt worden, kan een onregelmatige cyclus veel angst, frustratie en verdriet met zich meebrengen.
En dan hebben we het nog niet over de invloed op je stemming van hormonale schommelingen gehad. Je kunt je emotioneler, prikkelbaarder of vermoeider voelen. Ook dat vergroot weer de stress die je al ervaart. Een vicieuze cirkel van onzekerheid is geboren.
Allereerst: leg de lat niet te hoog. Je hoeft je cyclus niet te ‘fixen’, maar mag met zachtheid gaan onderzoeken wat jouw lichaam nodig heeft. Kleine aanpassingen kunnen al veel verschil maken.
Stress verlagen is nu belangrijk. Zorg voor momenten van ontspanning: wandelen, ademhalingsoefeningen, meditaties of schrijven kunnen je helpen om spanning los te laten.
Je slaapritme is direct verbonden met je hormoonhuishouding. Probeer op vaste tijden te gaan slapen en op te staan, ook in het weekend.
Voeding heeft invloed op je bloedsuikerspiegel, en dus ook op je hormonen. Zorg voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende eiwitten en gezonde vetten.
Lichaamsbeweging helpt je zenuwstelsel te kalmeren. Kies voor beweging die je energie geeft in plaats van uitput. Yoga, wandelen of rustige krachttraining kunnen goed werken.
Wanneer je menstruatie langere tijd onregelmatig blijft of je klachten toenemen, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Soms is aanvullend onderzoek nodig om lichamelijke oorzaken uit te sluiten.
Als stress of burn-out een rol speelt bij jouw menstruatieproblemen, is het belangrijk om niet alleen op je cyclus te focussen, maar op je hele welzijn. De professionele coaches van Liberi helpen je inzicht te krijgen in de signalen van je lichaam, je stress-patronen te doorbreken en meer rust te brengen in je dagelijkse leven.
Wil jij ontdekken hoe je beter in balans kunt komen, fysiek én mentaal? Neem vrijblijvend contact met ons op. Je staat er niet alleen voor.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606