Een ongemakkelijk gevoel hebben, willen we liever niet. Velen van ons proberen dit te allen tijde te vermijden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te gaan praten om een ongemakkelijke stilte te vermijden. Het kan ook dat je alleen thuis bent en een ongemakkelijk gevoel hebt. Je weet misschien niet waar het precies vandaan komt, maar je weet wel dat je er vanaf wilt. Kun je er dan tóch voor kiezen om erbij te blijven, of grijp je alles aan dat het ongemakkelijke gevoel weg kan nemen? Aan jou de keuze.
Het is mogelijk dat ons ongemakkelijke gevoel is ontstaan door negatieve ervaringen in onze jeugd. Of misschien heb je van je ouders of verzorgers nooit geleerd om te gaan met ongemakkelijke gevoelens. Als de mensen die een voorbeeld voor jou waren zélf niet wisten hoe ze om moesten gaan met ongemakkelijke gevoelens, hoe hebben ze dit dan aan jou kunnen leren? Als bij jou thuis ‘lastige’ gevoelens onder het tapijt werden geschoven, dan doe je dat nu je volwassen bent mogelijk ook. Een ongemakkelijk gevoel? Weg ermee!
Het vervelende is dat deze methode niet werkt. Eventjes wel. Het werkt heel goed op de korte termijn. Daarom kiezen veel mensen ervoor elk ongemakkelijk gevoel snel weg te stoppen. Dit doen ze door zich bijvoorbeeld te storten op werk. Dit is een sociaal geaccepteerde vorm van vermijden. Want een harde werker wordt in onze huidige maatschappij geprezen. Niks mis mee toch?! Met hard werken an sich is niets mis. Maar als je het doet om bepaalde gevoelens te onderdrukken, dan kan het problematisch gaan worden.
Hard werken lijkt dan nog tot daar aan toe. Het is echter niet zo onschuldig als het lijkt. Als je heel hard werkt vanwege het onderdrukken van een ongemakkelijk gevoel, zoals schuldgevoel of innerlijke onrust, dan loop je kans dat je over je eigen grenzen heen gaat. Lichamelijke signalen van stress merk je niet of te laat op. Je kunt langere tijd rondlopen met vage lichamelijke klachten en er kán een moment komen dat de emmer overloopt. In dat geval raak je uitgeblust en kun je in een burn-out terecht komen.
Andere manieren om een ongemakkelijk gevoel te vermijden zijn emotie-eten, niet eten, overmatig sporten, alcoholgebruik, roken of drugs. Als je dit soort gedrag af en toe vertoont valt het nog ‘goed te praten’ voor jezelf en je omgeving. Maar als je het telkens inzet en er zelfs verslaafd aan raakt, dan kan dit gedrag een probleem gaan vormen voor jezelf én voor de mensen om je heen. Het lastige is dat je het oorspronkelijke ongemakkelijke gevoel vermeden hebt, maar dat je er een ander probleem bij hebt: een eetstoornis, overgewicht, een uitblijvende menstruatie, een dure verslaving en bijkomende gevolgen voor je gezondheid. Het is niet niks.
Het kan lijken of het verslavingsgedrag het oorspronkelijke probleem is. Bij het zoeken naar hulp is het daarom belangrijk of de verslaving inderdaad het daadwerkelijke probleem is, of dat er iets onderliggends is. In het geval van bijvoorbeeld boulimia kan je in een kliniek alle focus leggen op een gezond eetpatroon. Maar als dat oorspronkelijke ongemakkelijke gevoel niet wordt aangepakt, dan is de kans groot dat je na een opname alsnog terugvalt in het ongewenste gedrag. Het kan dus nodig zijn om in je verleden te graven met behulp van een professional.
Het hoeft lang niet zo ernstig te zijn om op te worden genomen in een kliniek. Velen kampen met ongewenst gedrag dat nog redelijk onder hun controle lijkt te liggen. Of je nu nét iets te vaak aan het snoepen bent of maar niet van dat roken afkomt. In dit soort gevallen kan het heel behulpzaam zijn om eens met iemand anders te kijken naar het onderliggende probleem. Zijn er ongemakkelijke gevoelens die je niet onder ogen wilt komen? Wat voor gevoelens zijn dit dan?
Ben je niet tevreden met je huidige situatie? Is je zelfbeeld erg laag en ben je constant aan het compenseren? Doe je je stinkende best en loop je telkens op je tenen, maar krijg je niet de erkenning waar je zo naar verlangt? Heb je moeite met je grenzen aangeven? Wat het ook is: bij al deze soorten gedrag is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Soms kunnen we een blinde vlek hebben. We wíllen wel eerlijk naar onszelf kijken, maar we zijn ons gewoonweg niet bewust van bepaalde patronen in ons gedrag. Juist dan kan een coach of therapeut van grote toegevoegde waarde zijn.
Een coach stelt soms prikkelende en confronterende vragen. Hij of zij kan je helpen naar die plekken in je geest te gaan waar je zelf liever uit de buurt van blijft. Dit zijn precies de plekken waar een ongemakkelijk gevoel vandaan komt. Een sessie kan daarom best intens zijn. Misschien voel je veel weerstand bij iets wat een coach oppert. Misschien wil je een bepaalde optie of mogelijkheid niet onder ogen zien. Wees in dit soort gevallen juist alert. Weerstand duidt namelijk vaak op een kans tot meer zelfinzicht. Hier zitten namelijk vaak de ongemakkelijke gevoelens die we veelal uit de weg gaan.
Voel je boosheid opkomen? Of een gevoel van neerslachtigheid? Het zijn allemaal signalen dat je op de goede weg bent. Je bent bezig met een kijkje nemen onder het tapijt. Misschien heb je wel jaren allerhande rotzooi onder dat tapijt geschoven. Je kunt je voorstellen dat als jij angstvallig hebt genegeerd wat daar allemaal ligt, het nogal heftig kan zijn als iemand een hoekje van dat tapijt optilt en vertelt wat hij daar ziet liggen…
Durf je het echter aan om elk ongemakkelijk gevoel van pijn, verdriet, rouw of afwijzing aan te kijken, dan zul je je een stuk lichter gaan voelen. Je hebt niet meer de neiging om je te verstoppen in coping gedrag. Je zult je vrijer en meer jezelf gaan voelen, lekkerder in je vel. Het is niet een gemakkelijke weg, maar wel zeker de moeite waard. Neem jij die eerste stap om je ongemakkelijke gevoelens nu eens echt aan te gaan kijken? Jij bent de enige die die eerste stap kan zetten, dus ga ervoor!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606