Heb jij vaak een ongelukkig gevoel? Je bent niet de enige. In onze huidige maatschappij wordt veel nadruk gelegd op gelukkig zijn. Vooral de millennialgeneratie is opgegroeid met het idee dat je zelf het leven moet maken. De wereld ligt aan je voeten en jij moet het maken. Vrienden en influencers delen de mooiste foto’s op social media. Ze hebben een leuke baan, een romantische partner en genoeg tijd om de wereld rond te reizen en selfies te plaatsen van een tropisch strand met een azuurblauwe zee.
Ongelukkig gevoel door vergelijken
En daar zit jij dan. In het druilerige Nederland, met spanningen op de werkvloer en problemen in je relatie. Een ongelukkig gevoel overheerst. Door te vergelijken met anderen word je eigenlijk alleen maar mistroostiger. Bovendien lijkt het haast of we allemaal constant maar gelukkig moeten zijn. Pluk de dag! Wees bewust in het hier en nu met mindfulness! Doe aan sport om je gezondheid op peil te houden!
Er ‘moet’ nogal wat om een geslaagd leven te kunnen leiden. Aan deze dingen is niets mis, maar onze verwachtingen kloppen niet altijd met de realiteit. Mindfulness en sport zijn hele gezonde zaken. Maar als we ze gebruiken als manier om mee te blijven rennen met de verwachtingen van de maatschappij, dan zetten we ze niet op de juiste manier in.
Gewoonweg ongelukkig
Een ongelukkig gevoel komt vaak voor, des te meer omdat de druk om gelukkig te zijn zo hoog is. Maar wat nu als we dat beeld nu juist eens los zouden laten? Mag je ook ongelukkig zijn? Natuurlijk is het niet wenselijk om in een depressie weg te zakken. Maar een rotdag, een zware week of een maand waarin alles tegen lijkt te zitten, horen er nu eenmaal gewoon bij. Door niet in de weerstand te schieten als dit gebeurt, kunnen we meer zelfcompassie creëren. Je mag van jezelf die rotdag, -week, of zelfs -maand hebben. Je bent niet direct mislukt, dom of hebt het gevoel dat je gefaald hebt. Nee, het is zo en je loopt niet weg voor de gevoelens die er zijn.
Gevoelens onderdrukken
Velen van ons zijn aardig bedreven geworden in het onderdrukken van gevoelens. We doen dat zelfs lang niet altijd bewust. Een lichtelijk verdrietig gevoel kun je bijvoorbeeld wegdrukken door altijd maar druk te blijven. Je gaat van hot naar her, neemt telkens nieuwe taken of verantwoordelijkheden op je schouders op je werk en ook in de privésfeer zeg je vrijwel nooit nee tegen een verzoek. Het kan voelen alsof je in een slachtofferrol zit. Je hebt het druk, er wordt aan alle kanten aan je getrokken.
Maar is dat werkelijk zo? Proberen we onszelf niet onmisbaar te maken om op die manier waardering of liefde te proberen verdienen? Of zeggen we overal ja op, omdat we eigenlijk bang zijn voor de leegte die we gaan voelen als we even alleen zijn met onszelf? Ook voor een ongelukkig gevoel rennen we veelal weg. Het is heel menselijk om weg te bewegen van pijn en verdriet en aangetrokken te worden tot dingen die ons goed doen voelen. Maar in het onderdrukken van bepaalde aspecten van onszelf mogen we er niet volledig zijn zoals we zijn. Een deel van ons moet in de schaduw blijven.
Je schaduwkant ontdekken
Veel psychische problemen worden verergerd doordat we bepaalde gevoelens niet erkennen. Doen alsof er niets aan de hand is, lost niets op. Een knagend en ongelukkig gevoel blijft ons achtervolgen als we niet onze schaduwkanten aan durven te kijken. Dus wat leeft er in jouw schaduw? Waar ben je niet trots op? Waar ben je bang voor? Wat is zelfs je grootste angst?
Het lijkt tegenstrijdig om de negativiteit op te zoeken. Ik wil ook zeker niet zeggen dat we allemaal pessimisten moeten worden. In tegendeel! Maar er is ook zoiets als toxische positiviteit. Je ziet dit vooral in spirituele kringen, waar een ongelukkig gevoel vaak wordt gezien als een gebrek aan positieve gedachten. Je moet vooral maar veel positieve affirmaties tegen jezelf blijven zeggen en op verschillende manieren positiviteit aantrekken. Er zit een kern van waarheid in deze redenering, maar zoals gezegd, het is niet het complete verhaal.
Lessen uit de natuur omtrent een ongelukkig gevoel
Laten we ook eens kijken naar de natuur. Ook daar vind je overal contrasten. Er is geen dag zonder de nacht. Er is geen zomer zonder de winter. En er is een volle en een donkere maan. Eb en vloed. Het één kan niet zonder het ander. Waarom proberen wij mensen dan alleen maar de dag, de zomer, de volle maan en vloed te ervaren in ons leven? Is er nog plek voor de nacht, de winter, de donkere maan en eb? Het lijkt wel of we met zijn allen proberen die ‘donkere’ aspecten van de natuur en van onszelf proberen te onderdrukken. En zie daar, het ongelukkige gevoel laat zich zien. Want we zijn tegennatuurlijk bezig.
Met ons verstand zullen we allemaal beamen dat het heel vreemd is om bepaalde aspecten uit de natuur te willen onderdrukken. Laten we dat dus ook niet doen met onze eigen natuur. Laat jouw donkere kanten er zijn. Onderzoek ze. Neem de tijd en ruimte om te vertoeven in de koude wintermaanden, de donkere nachten van jouw leven. Want als we deze donkere kanten accepteren, zullen we ook ontdekken dat er parels te vinden zijn. We leren er onze veerkracht te vergroten. We ontdekken dat we meer aankunnen dan we dachten.
Kwetsbaarheid verbindt
Daarnaast zien we dat we niet de enigen zijn met klachten of problemen. We zijn niet alleen en als we onze kwetsbaarheid delen, blijken veel mensen zich in ons verhaal te herkennen. Kwetsbaarheid verbindt. En dat ongelukkige gevoel? Als we proberen onze schaduwkanten te erkennen om daarmee dat gelukkige gevoel alsnog onder het tapijt te kunnen vegen, dan slaan we de plank mis. Je zou kunnen zeggen dat je ongelukkige gevoel je iets wil vertellen. Dus heb jij het lef en de durf om ernaar te luisteren? Er gehoor aan te geven? Het de ruimte te geven, zodat je vanzelf ook weer op zult gaan bloeien? Als je dit moeilijk vindt om alleen te doen, dan staan onze coaches voor je klaar!