Iedereen ervaart op enig moment stress in zijn of haar leven. Dit kan tal van oorzaken hebben, groot of klein. In de regelmaat merk je deze stress op en is dat een signaal dat je het iets rustiger aan moet doen of de stressvolle situatie confronteren zodat je de spanning weg kan nemen. Maar weet je ook dat je onbewuste stress kunt hebben en dat dit meer invloed heeft op je gesteldheid dan je zelf doorhebt? Soms komt het besef te laat en blijk je al middenin een burn-out te zitten. Je glijdt er sneller in dan je denkt. In dit blog gaan we het uitgebreid over onbewuste stress hebben, hoe je het eerder kunt signaleren en wat je er aan kunt doen door middel van een stukje bewustwording.
Na een periode vol spanning in je privéleven of in een druk seizoen op je werk, is het makkelijker stress te signaleren. Je hebt meerdere deadlines waar je je aan moet houden en beseft bij voorbaat dat dit je stress kan geven. Door je taken goed te doseren en een duidelijke planning te maken ga je een hoop stress tegen. Onbewuste stress is iets wat je, zoals het woord onbewust al aangeeft, in eerste instantie niet doorhebt. Deze vorm van stress komt alleen voor bij de mens, in tegenstelling tot dieren. Wij hebben het vermogen bij voorhand na te denken over aankomende situaties of gebeurtenissen. Het kunnen piekeren is iets wat alleen wij als mens doen. Een hond zal bijvoorbeeld nooit wakker liggen of hij morgen wel te eten krijgt of waar zijn, kwijtgeraakte, lievelingsspeeltje kan zijn.
Omdat wij na kunnen denken over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst creëren wij stress die er eigenlijk niet hoeft te zijn. Onbewuste stress kan doorwerken in je slaap maar ook wanneer je wakker bent.
Je merkt dat je slechter slaapt of na een nacht wel goed geslapen te hebben alsnog moe wakker wordt. Dit kan tal van oorzaken hebben en meestal koppel je dit niet direct aan stress. Vooral wanneer je denkt geen stress te hebben is dit niet het eerste waar je aan denkt. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft stress officieel bestempeld als een epidemie. Je hebt viermaal meer kans op hart- en vaatziekten door overmatig stress dan zonder. Hierom is het cruciaal deze vorm van stress op tijd te signaleren.
Er zijn 2 groepen symptomen waarin je onbewuste stress kunt herkennen. De eerste is medisch en de tweede is cognitief.
Medische signalen:
Voordat je deze symptomen relateert aan onbewuste stress is het van belang eerst andere medische kwalen uit te sluiten. Bezoek hiervoor eerst je huisarts.
Cognitieve symptomen van onbewuste stress:
We hebben het hierboven al even kort besproken: Onbewuste stress op de werkvloer is een van de meest bekende vormen van stress. Meer dan de helft van de absenties of ziekmeldingen zijn te herleiden tot stressklachten. Er zijn een aantal factoren die jou meer stress kunnen geven op de werkvloer dan eigenlijk nodig is. Dit kunnen interne- en externe elementen zijn.
Interne factoren:
Externe factoren:
Onderstaande tips zullen niet alle stressklachten wegnemen maar wel een groot aandeel hebben in het verminderen van jouw onbewuste stress.
Bovenstaand is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Tegen de tijd dat je je beseft dat bepaalde situaties je meer stress hebben gegeven dan je eigenlijk doorhad is het lastiger deze spanning zelf weer weg te nemen. Een professionele coach kan je hierbij helpen. De combinatie van wandelcoaching en ACT kan een wereld van verschil maken in het ondervinden, en vooral onderhouden, van onbewuste stress. Bij Liberi kun je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen en aan de slag met de coach waar jij je het meest bij op je gemak voelt.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Heel interresant…Al die punten zijn heel belangrijk..Ik geloof ook dat het misbruik van je machtpositie is ook een factor van deze soort stress