Zoeken

Zoeken sluiten

Onafhankelijk zijn

maandag 8 maart 2021

Ieder mens wil onafhankelijk kunnen zijn. Leven in onvrijheid is namelijk geen pretje. Je bent dan kwetsbaar en je zelfvertrouwen leidt eronder. In dit stuk vertel ik hoe je je onafhankelijkheid kunt vergroten, ook tijdens het herstel van een burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Onafhankelijk zijn – wat is dat?

Onafhankelijk zijn betekent ‘zonder invloed van iemand anders’ zijn. Woorden die hiermee samenhangen zijn: autonoom, op zichzelf staand, vrij en zelfstandig. Bij Liberi geloven we in het belang van autonomie, authenticiteit en vrijheid, vandaar de naam ‘Liberi’.

Onafhankelijk zijn betekent ook ‘geen verbinding hebben met…’. Hieruit blijkt – volgens mij – dat te veel onafhankelijkheid ook niet goed is. Mensen hebben verbinding met andere mensen nodig om zich fijn te voelen. Onafhankelijk zijn vraagt dus om balans: trouw zijn aan jezelf in relatie tot anderen en hun behoeftes.

onafhankelijk zijn

Waarom is onafhankelijk zijn zo belangrijk?

Om antwoord te geven op deze vraag is het goed om kennis te nemen van de zelfdeterminatietheorie of zelfbeschikkingstheorie. Dat is een macrotheorie over menselijke motivatie. Edward Deci en Richard Ryan vonden de volgende drie natuurlijke (aangeboren!) basisbehoeftes van mensen:

  1. Autonomie
  2. Competentie
  3. Verbondenheid

Wanneer deze behoeftes bevredigd zijn, dan kan een persoon optimaal functioneren, groeien en welbevinden ervaren. Mensen willen zich dus vrij, vaardig en verbonden voelen. Over de eerste behoefte, vrijheid, gaat dit blog.

In het bedrijfsleven is het managers en leidinggevenden duidelijk geworden dat mensen veel waarde hechten aan vrijheid. Ze willen enigszins onafhankelijk hun taken uit kunnen voeren. Er zijn natuurlijk uitzondering: sommige mensen vinden het fijn om heel duidelijk aangestuurd te worden, maar deze groep mensen is in de minderheid. Onafhankelijke mensen worden veelal wat meer gewaardeerd: ze komen met nieuwe ideeën, zijn creatief en besluitvaardig.

Financiële onafhankelijkheid

Wie erg afhankelijk is van anderen is wat betreft externe omstandigheden onvrij. Denk bijvoorbeeld aan iemand die dagelijkse zorg ontvangt; daar kan deze persoon weinig aan doen, maar toch is het goed om te onderzoeken hoe deze persoon binnen de kaders zo veel mogelijk zijn vrijheid kan behouden. Want wie erg afhankelijk is van zijn omgeving, is extra kwetsbaar.

Vanuit een verlangen naar vrijheid kiezen veel mensen nu voor het doel van financiële onafhankelijkheid. Dat wil zeggen dat ze zoveel geld sparen en beleggen, dat ze zouden kunnen stoppen met werken. Ze zijn vrij van werkgevers en verplichtingen. Dit bereik je door te werken en weinig geld uit te geven. Je spaargeld kun je beleggen.

onafhankelijker

Onafhankelijk zijn tijdens je burn-out herstel

Wanneer je herstellende bent van een burn-out, dan is het in de beginfase prettig om te luisteren naar de adviezen van je burn-out coach. Gedurende je herstel wordt het steeds belangrijker om je onafhankelijkheid te ontwikkelen. Wanneer jij weet waar je voor staat en wat belangrijk voor jou is, dan beschermt je dat tegen negatieve invloeden van buitenaf. Wie goed weet wie hij is en wat wel en niet werkt voor hem, kan onafhankelijke keuzes maken die echt passend zijn. Wanneer er van buitenaf verzoeken op hem afkomen die niet goed matchen, dan is de keuze sneller gemaakt: “nee”.

Onafhankelijk zijn helpt je in de communicatie met je dierbaren, burn-out coach en werkgever. Wanneer je je verbonden voelt met jezelf, kun je vanuit daar keuzes maken die goed voor je zijn. In de aanloop naar je burn-out was hier misschien te weinig sprake van. We zien vaak dat mensen met chronische stress zichzelf wegcijferen voor het doel van iemand anders. Ze hebben behoefte aan erkenning en gaan zich daardoor te veel aanpassen aan de behoeftes van iemand anders. Ze nemen de perfectionistische standaard van iemand anders over, en verliezen het contact met hun lichaam. In dit proces verlies je je onafhankelijkheid.

Naast dit proces kan het ook zo zijn dat je tegen weinig onafhankelijkheid ‘kreeg’ vanuit je omgeving. Sommige werkgevers zijn zeer controlerend, en dat kan zorgen voor stress. Je verliest je motivatie en brandt op. De hoogste tijd om je grenzen aan te geven!

Onafhankelijk zijn verder ontwikkelen

Een onafhankelijk persoon beschikt over meerdere goede karaktereigenschappen: zelfvertrouwen en lef bijvoorbeeld. Het is dan ook een mooi doel om je hierin verder te ontwikkelen. Dat vraagt wel om een beetje geduld, dus begin klein. Schrijf bijvoorbeeld eens op hoe een goed leven er voor jou uitziet. En wat je in je vrije tijd graag doet. En welke drie mensen jou werkelijk inspireren en waarom. Zo kun je wat helderheid creëren rondom wie je bent en wat je wil. Besluit om steeds meer trouw te zijn aan wie je bent en wat je wil. Oefen dat eerst klein: geef duidelijk aan wat je zou willen eten vanavond. Ga steeds authentieker (eerlijker) communiceren met de mensen die je in je dagelijks leven treft.

Dit is een zelfversterkend proces. Door het te doen, ontdek je dat je het kan, en ga je het blijven doen. Je gaat de voordelen ervaren en je zelfrespect neemt toe, waardoor het steeds makkelijker wordt. Als je hier enthousiast van wordt, lees dan eens ons blog over de Cirkel van invloed. Daar lees je dat het helpt om je aandacht te richten op de zaken die je wel kunt controleren. Probeer wat vaker ‘nee’ te zeggen tegen zaken die jou niet aangaan. Kies in plaats daarvan voor zelfzorg: breng jezelf in balans door te mediteren, te bewegen en te genieten. Zo word je een krachtig, onafhankelijk persoon.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Positiever leren denken

De ultieme bron van onafhankelijkheid zijn je eigen gedachtes. Door positief te denken kun je jezelf vrijer maken. Een concreet voorbeeld: misschien voel je je gevangen in je carrière; je moet zo veel maar wilt dat eigenlijk niet. Je kunt positief denken door allereerst te beseffen dat je in een rijk land leeft, en dat er veel mogelijkheden zijn. Welke gedachtes zorgen voor enthousiasme? Zou je een eigen bedrijfje willen beginnen? Zou je op een andere manier willen gaan werken (een andere houding)? Hoe je je situatie ervaart, is erg afhankelijk van je gedachtes erover! De eerste stap naar vrijheid is positiever denken.

onafhankelijkheid

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Onafhankelijk zijn is, net als verbondenheid, belangrijk voor mensen. Mensen genieten van vrijheid. Ga dan ook bewust aan de slag met de tips uit dit blog. Je onafhankelijkheid kan een volgende burn-out of bore-out voorkomen, wanneer het in balans is met verbondenheid met andere mensen.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven