Ontrouw is een topic dat veel mensen liever uit de weg gaan, want het is een nachtmerrie die we liever niet mee willen maken. Totdat je ermee wordt geconfronteerd; dan kan het lijken of je wereld instort. En misschien sta je wel aan de andere kant en ben je ontrouw geweest aan je partner. In deze blog komen we ook nog terug op ontrouw zijn aan jezelf, want ik durf te stellen dat dit de meest voorkomende vorm van ontrouw is die er is.
Volgens de Van Dale is ontrouw een gebrek aan, of een schenden van trouw. Het is het niet langer trouw zijn aan een eerder gemaakte belofte of overeenkomst. Misschien denk je dan in eerste instantie aan een huwelijk of partnerschap. Dit is ook de meest voorkomende situatie, dat twee partners al dan niet officieel een belofte hebben gedaan om trouw te zijn aan elkaar. In de meerderheid van de gevallen is dit een vorm van monogamie, waarbij de partners elkaar beloven alleen een seksuele, intieme en emotionele band met elkaar aan te gaan. Als je je hier aan ‘houdt’ ben je dus trouw aan elkaar. Wanneer je emotioneel of seksueel ontrouw bent, heb je je belofte aan je partner verbroken.
Uiteraard kan ontrouw ook spelen in vriendschap- en familierelaties. Bovendien kan het spelen in werksituaties. Waar iemand zich niet aan een belofte houdt, is in principe sprake van ontrouw. In deze blog behandelen we ook ontrouw zijn aan jezelf. Dat lijkt misschien wat anders te werken dan bij ontrouw in relaties, omdat de meeste mensen niet bewust beloften maken aan zichzelf. Maar daarover later meer.
Ontrouw verwerken kost tijd. Veel stellen kiezen ervoor om ondanks ontrouw toch te proberen samen verder te kunnen. Want ook de ontrouwe partner kan spijt hebben en willen werken aan de relatie. Op het moment dat ontrouw aan het licht komt, is de ‘trouwe’ partner meestal eerst een periode erg verward, boos, angstig en verdrietig. Allerlei vragen kunnen opkomen. Ben ik niet meer aantrekkelijk? Heb ik iets fout gedaan? Heb ik iets over het hoofd gezien en had ik dat eerder moeten inzien? Wie denkt hij of zij wel niet dat die is? Waarom, waarom, waarom?!
Het hangt er natuurlijk nogal van af of de ontrouwe partner zélf vertelt dat er ontrouw in het spel is geweest, of dat de ontrouw ‘per ongeluk’ ontdekt wordt of zelfs door een ander is onthuld. Wanneer de ontrouw eerlijk opgebiecht wordt door de ontrouwe partner, is de kans op herstel van de relatie groter. Desalniettemin geeft het veel stress en tegenstrijdige gevoelens voor de trouwe partner. Geef elkaar eerst de ruimte. Neem even afstand, mogelijk zelfs fysiek als dat mogelijk is qua woon- en gezinssituatie. De eerste vlaag van emoties en verstandsverbijstering kan zó overweldigend zijn, dat helder communiceren en logisch nadenken waarschijnlijk even niet lukken.
Ga daarna écht in gesprek met elkaar. Heeft de ontrouwe partner spijt? Bespreek dan wat er gebeurd is en wat daar aan vooraf is gegaan. Er zijn vele redenen voor ontrouw en het is mogelijk dat een gemis aan aandacht, liefde, respect, emotionele verbondenheid en/of diepgang een rol hebben gespeeld. In die zin is de ontrouwe partner nooit volledig ‘dader’ en de trouwe partner nooit volledig ‘slachtoffer’. Blijkbaar zat er al langer iets niet lekker in de relatie. Wat was dit? Welke negatieve patronen waren er (ongemerkt) ingeslopen in de relatie? Wat misten jullie beiden bij elkaar?
Ben je zelf ontrouw geweest en heb je spijt? Probeer je te verplaatsen in de ander, die zich bedrogen, alleen en moedeloos kan voelen. Maar vertel ook eerlijk wat er in jou omgaat. Je partner moet hier natuurlijk wel ruimte voor hebben. Als die nog te veel zwelgt in verdriet of zelfmedelijden, dan komen jouw woorden niet binnen. Geef je partner dus eerst de ruimte die diegene nodig heeft. Open communicatie is daarna echt essentieel, willen jullie de relatie op een duurzame manier herstellen.
Veel stellen kiezen ervoor om na ontrouw in therapie te gaan. Ze zeggen wel eens: vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Alles dat jullie hebben opgebouwd en alle gezamenlijke herinneringen lijken ingestort te zijn of hun waarde verloren te hebben. De basis, het fundament is weg. Dit moet opnieuw opgebouwd worden en dat kost nou eenmaal tijd. Rome is ook niet in één dag gebouwd.
Maar hoe doe je dat? Waar begin je en hoe zorg je ervoor dat je weer nader tot elkaar komt? Wat als boosheid en een gevoel van verraad de overhand blijven houden? In dat geval is een relatietherapeut echt aan te raden. Deze onafhankelijke persoon zal als neutrale partij belemmerende patronen kunnen aanwijzen en jullie een stuk vooruit helpen, waar jullie zelf mogelijk zouden blijven steken.
Willen jullie allebei graag verder na ontrouw? De trouwe partner zal vergeving moeten vinden in zijn of haar hart. De ontrouwe partner zal zichzelf moeten vergeven en moeten afwachten tot de ander zover is om hem of haar te vergeven. Forceer dit niet.
Wat als de ontrouwe partner geen spijt heeft en niet verder wil? Dit is de verdrietigste situatie, maar het komt veelvuldig voor. Zelfs als de trouwe partner verder wil, is dat alleen mogelijk als de ontrouwe partner dit ook wil. Jullie zullen er beiden aan moeten werken, ieder op zijn of haar eigen manier. Een relatie moet van twee kanten komen. Hoe verdrietig het ook is, als een ontrouwe partner niet verder wil, dan zal de trouwe partner de tijd moeten nemen voor rouw en afscheid. Zodat er ruimte komt om verder te gaan met het leven. Hierin kunnen sociale steun en de hulp van een coach onontbeerlijk zijn.
Tot slot nog even over ontrouw zijn aan jezelf. Dit houdt meestal niet in dat je een eerder gedane belofte aan jezelf verbreekt. Het betekent vaak dat je je anders gedraagt dan wie je werkelijk bent met als doel om erbij te horen en gezien of geliefd te worden. Onderzoek je motieven. Waarom doe je wat je doet? Wil je iets écht, of doe je het vanwege de verwachtingen van anderen en uit angst om buitengesloten te worden? Als jij trouw bent aan jezelf, trek je uiteindelijk de mensen aan die van je houden om wie jíj bent. En dat is pas de moeite waard!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606