Zoeken

Zoeken sluiten

Omgaan met moedeloosheid

maandag 12 februari 2024

Heb je last van moedeloosheid? Voelt het leven zwaar en uitzichtloos? Weet je niet waar je moet beginnen om het anders te doen? Heb je bijna de hoop opgegeven dat verandering mogelijk is? Weet dat je niet de enige bent met dit gevoel. Veel mensen herkennen het en komen er op enig moment in hun leven mee in aanraking. Hoe ga je op een goede manier om met moedeloosheid? Je leest het in deze blog.

De betekenis van moedeloos

Je hoort het woord moedeloosheid niet zoveel in onze cultuur. Als je op social media kijkt, kom je (bijna) alleen maar het tegenovergestelde tegen: alles is fantastisch. Moedeloosheid is niet ‘hip’, maar daardoor moet je het niet minder serieus nemen. Volgens de Van Dale betekent moedeloos: ‘zonder vertrouwen in de goede afloop van iets’. Moedeloosheid betekent dus dat je een gebrek aan vertrouwen ervaart. Dit gebrek aan vertrouwen kan op één levensgebied voorkomen, of op meerdere gebieden.

Last van een moedeloos gevoel?

Herken jij de bovengenoemde beschrijving van moedeloosheid bij jezelf? Vraag jezelf eens af of dit gevoel voornamelijk binnen één levensgebied naar boven komt, of dat het een algeheel gevoel van moedeloosheid is. Zo zou je bijvoorbeeld een moedeloos gevoel kunnen hebben wat betreft je werk. Je loopt al langere tijd op je tenen en voelt je vermoeid. Je doet je best, maar het is nooit genoeg. Daardoor loop je constant achter de feiten aan en je bent hier ook al meermaals op aangesproken. Je voelt je overweldigd en weet niet goed hoe het anders kan. Je hebt het idee dat deze baan meer van je vraagt dan dat je aan kan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tegelijkertijd is het heel goed mogelijk dat het op andere levensgebieden wél goed gaat en je het moedeloze gevoel niet herkent. Het gaat bijvoorbeeld goed met je relatie en je bent goed bezig met je voornemen om vaker te sporten. Hoewel je op werkdagen in de avonden geen energie meer hebt voor sociale gelegenheden, doet het je goed om je vrienden en familie met regelmaat in de weekenden te treffen. Je bent op andere vlakken van je leven dus best tevreden met hoe het gaat.

Algehele moedeloosheid

Daarnaast kan het zijn dat je op meerdere levensgebieden moedeloosheid ervaart. Stel dat je dezelfde hoeveelheid stress ervaart als in het voorbeeld hierboven. Mogelijk loopt het in je relatie ook niet lekker, hebben de kinderen problemen op school en voel je je niet fit doordat het je niet lukt gezonder te eten. Het extra gewicht dat je met je meedraagt voelt als een zware last, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Hierdoor zit je niet lekker in je vel en hobbelt maar een beetje voort. Je weet dat het zo niet langer kan, maar hoe moet het anders?

Je begrijpt dat het ingewikkelder is om je leven weer op de rit te krijgen als je een algeheel gevoel van moedeloosheid ervaart, dan wanneer dit zich slechts afspeelt op één gebied. In beide gevallen is het behulpzaam om de aandacht eerst op één vlak te vestigen. Als je namelijk tegelijkertijd probeert je zorgen om je kinderen aan te pakken, je baan én je relatieproblemen, dan overvraag je jezelf en heb je niet de benodigde focus en energie die nodig zijn voor ieder gebied apart om verandering teweeg te brengen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Starten bij de basis

Je kunt je dus beter op één gebied richten. In veel gevallen is het raadzaam om te beginnen met de basis: slaap, voeding, beweging, ontspanning, ademhaling. Veel mensen die kampen met gevoelens van moedeloosheid hebben ook problemen met één of meerdere van deze basisbehoeften. Je kunt je bijvoorbeeld goed voorstellen dat als iemand een chronisch slaaptekort heeft, dit niet gaat helpen om alles op werk te kunnen bolwerken. Ook je zelfdiscipline is dan ver te zoeken, dus kiezen voor gezonder eten wordt ook meteen een stuk moeilijker. Je hebt een korter lontje, dus een ruzie met je partner is zo gemaakt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vaak weten we best wel wat goed voor ons is. Maar we doen het lang niet altijd! Daar zitten allerlei psychologische mechanismen onder, zoals zelfsabotage, coping mechanismen en andere belemmerende patronen. Het is dus vaak moeilijk hier zelf doorheen te komen. Een coach kan hierbij uitkomst bieden. Deze persoon zal je vragen stellen die je jezelf nog niet had gesteld. Zo kom je tot nieuwe inzichten en handige tips en tools die je kunnen helpen om goed voor jezelf te zorgen wat betreft de basisbehoeften.

Kennis is heel belangrijk

En soms wist je bijvoorbeeld niet af van iets, terwijl die kennis je wel kan helpen om het jezelf makkelijker te maken. Simpel voorbeeld: blauw licht belemmert ons dag-nacht ritme. Als je vlak voor het slapengaan dus tv kijkt of op je telefoon of tablet zit, dan is het vrij logisch dat je je daarna nog niet moe voelt. Je lichaam krijgt door het blauwe licht het signaal dat het nog dag is (vooral in de ochtend is er veel blauw licht) en dus wakker moet zijn! Door één of – liefst – twee uur voor het slapen geen beeldschermen meer te gebruiken (of eventueel een blue light blocker in te stellen), gun je je lichaam de rust die het nodig heeft om bij te komen van de dag en zich klaar te maken voor de nacht – inclusief de rust die daarbij hoort.

Armoede maakt moedeloos

Dan nog even apart de aandacht voor een grote factor die voor moedeloosheid zorgt: armoede. Financiële zorgen doen een groot beroep op ons mentale welzijn en onze draagkracht. We worden eigenlijk constant geconfronteerd met een vorm van stress. Als je dus echt financiële problemen hebt en niet goed rond kunt komen, zorg dan dat je allereerst op dit vlak hulp zoekt. Het is eigenlijk net als bij slaap: een gezonde financiële basis zorgt ervoor dat je energie en aandacht overhoudt voor de andere levensgebieden. Veel gemeenten bieden hulp (vaak met dank aan vrijwilligers) om mensen met financiële problemen te ondersteunen. Maak hier dus gebruik van, zodat het gevoel van moedeloosheid niet langer je leven overheerst.

Veelgestelde vragen

Volgens de Van Dale betekent moedeloos: ‘zonder vertrouwen in de goede afloop van iets’. Moedeloosheid betekent dus dat je een gebrek aan vertrouwen ervaart. Dit gebrek aan vertrouwen kan op één levensgebied voorkomen, of op meerdere gebieden.
Als je moedeloosheid ervaart binnen één levensgebied, is het zaak hier de schijnwerper op te plaatsen. Wat speelt er? Waar loop je tegenaan? Ga in gesprek, want anders verandert er nooit iets. Kun je er samen uitkomen? Of is een andere functie of baan beter passend?
Start bij de basis: slaap, voeding, beweging, ontspanning, ademhaling. Zorg goed voor jezelf, zodat je energie hebt om andere levensgebieden aan te pakken. Begin met één ding. Stapje voor stapje zal dit ook impact hebben op andere levensgebieden, maar heb geduld. Het is verstandig ook een coach te zoeken die jouw persoonlijke situatie kent en met je mee op loopt
Financiële zorgen doen een groot beroep op ons mentale welzijn en onze draagkracht. We worden eigenlijk constant geconfronteerd met een vorm van stress. Als je dus echt financiële problemen hebt en niet goed rond kunt komen, zorg dan dat je allereerst op dit vlak hulp zoekt. Het is eigenlijk net als bij slaap: een gezonde financiële basis zorgt ervoor dat je energie en aandacht overhoudt voor de andere levensgebieden. Veel gemeenten bieden hulp (vaak met dank aan vrijwilligers) om mensen met financiële problemen te ondersteunen. Maak hier dus gebruik van, zodat het gevoel van moedeloosheid niet langer je leven overheerst.

Bronvermelding:

Het RIVM over schermgebruik en slaap

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven