Omdenken is een term die bekend is geworden door Berthold Gunster. Hij schreef er inmiddels meerdere boeken over, maar er zijn ook een podcast, theatershow en trainingen en workshops die allen draaien om omdenken. Voor ieder wat wils: of het nu gaat om omdenken binnen de opvoeding, het bedrijfsleven of in de communicatie met je partner. Blijkbaar werkt het, want het is mateloos populair. Maar wat is het nu precies en hoe kan je omdenken? In deze blog schijnen we hier een licht op.
Van wie kan je beter leren wat omdenken is dan van degene die het bedacht heeft? Op de website van Omdenken staat dat het ‘een manier van denken en doen [is], waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. Bij Omdenken kijk je naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoek je wat je daarmee zou kunnen doen.’ Het gaat er dus om je mindset te veranderen. Heb je een vaste mindset, dan zie je een obstakel of probleem op je weg. Heb je een groei-mindset, dan kan je hier een mogelijkheid in zien. En het mooie van omdenken is dat iedereen het kan leren. Er zijn niet voor niets trainingen en workshops voor die vaak al lange tijd van te voren volgeboekt zijn.
Maar laten we eens kijken hoe we zelf al aan de slag kunnen met het omdenken van onze ‘problemen’. Ik schreef al eerder een blog over obstakels en ook één over hindernissen. Eigenlijk gaan beide blogs over omdenken, al komt dat niet zo letterlijk naar voren. Maar het gaat er in beide gevallen om of je een obstakel, hindernis of probleem als iets negatiefs ziet. Is het iets dat je moet zien te voorkomen of vermijden? Waar je dus met een grote boog omheen moet lopen, als dat kan? Of waar je al tandenknarsend dwars doorheen moet beuken?
Of zie je het als een kans? Een kans om van te leren en te groeien als mens. Dan bekijk je de issue met een hele andere bril. En dat is nu precies wat omdenken is. Een andere bril opzetten, zodat je de zaak anders bekijkt. Vervolgens zul je er ook andere gedachten over hebben. En tot slot zal ook je gedrag anders zijn. De cirkel is rond. Je hebt van een probleem een mogelijkheid gemaakt!
Allereerst vraagt omdenken natuurlijk om bewustwording. Je moet je er wel van bewust zijn dat jij een keuze hebt. Als je dit niet weet, dan zie je een probleem voor je neus en voel je de druk en verantwoordelijkheid om dit ‘op te lossen’, liefst zo snel mogelijk. Je hebt hiervoor waarschijnlijk jouw eigen maniertjes voor ontwikkeld. De één duikt er meteen in en gaat de confrontatie niet uit de weg. Een ander zal proberen het probleem te omzeilen of anderszins zich erlangs proberen te wurmen. Maar één ding staat vast: het is iets negatiefs en je moet een manier vinden daarmee om te gaan.
Als je dit zogenaamde ‘probleem’ als een kans, mogelijkheid of leermoment gaat zien, hoef je er niet zo snel mogelijk mee af te rekenen. Je kunt er met een meer open en nieuwsgierige houding tegenaan kijken. Je kunt je afvragen wat jij ermee kunt. Wat je ervan kunt leren. Hoe het je misschien wel kan helpen op de lange óf korte termijn. Je schiet uit de verkramping. Er komt meer ruimte, lichtheid en creativiteit.
Dan komen we terecht bij verwachtingsmanagement. Dat speelt een grote rol bij het omdenken. Laten we het voorbeeld van de hindernissen nemen. Als jij een rechte baan verwacht waar je zo snel mogelijk overheen moet rennen, dan kan je nogal gefrustreerd raken als daar ineens hindernissen op staan waar je overheen moet springen. Dat had je niet verwacht! En toch zijn ze er en zul je er overheen moeten om de wedstrijd uit te lopen.
In je gedachten kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. Je kunt je schouders ophalen en het nemen zoals het is. Dan doe je je best de hindernissen te nemen en zo snel mogelijk bij de finish te komen. Je kunt ook zwelgen in frustratie, zelfmedelijden, boosheid dat niemand je dit verteld heeft of angstig worden (kan ik dit wel?). Met welke mindset zul je beter presteren denk je? Juist, dat is niet zo moeilijk te bedenken.
Het gaat er dus om dat als je blijft hangen in ‘het is niet zoals het zou moeten zijn’, je niet verder komt. Als je je mindset kan switchen naar ‘het is zoals het is’, dan ben je aan het omdenken. Vraag jezelf bij een volgend ‘probleem’ waar je de komende tijd mee in aanraking komt dus eens het volgende af.
In het dagelijks leven ga je natuurlijk niet bij elk ‘probleempje’ dat je tegenkomt dit soort vragen stellen. En dat doe je waarschijnlijk ook niet als je er middenin zit. Maar het kan zeker lonen achteraf even een stapje terug te doen en jezelf deze vragen te stellen. Vaak ontdek je dan dat het obstakel waar je tegenaan liep, niet zo’n probleem hoeft te zijn als jij in eerste instantie dacht.
Omdenken gaat gepaard met veel humor. Juist omdat het tegenovergestelde van een probleem vaak zoiets simpels is. De eenvoudigheid van het van de andere kant bekijken kan soms gewoonweg lachwekkend zijn. Kinderen zijn vaak heel goed in omdenken, omdat ze nog niet zo geconditioneerd zijn als wij. Zoek je inspiratie? Op het internet zijn vele omdenken quotes te vinden die je minstens een glimlach zullen bezorgen. En wie weet, misschien schijnen ze wel een nieuw licht op jouw ‘probleem’! Het is minstens het proberen waard, zou ik zeggen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606