Zoeken

Zoeken sluiten

Obsessie

zondag 16 augustus 2020

“Ik heb een obsessie met….” Het is iets dat mensen vaak voor de grap zeggen. Deze term wordt dermate vaak gebruikt en vaak in een wat spottende of grappig bedoelde vorm, dat we bijna zouden vergeten dat er mensen zijn die hier écht aan lijden. De manier waarop de term obsessie wordt gebruikt, staat in schril contrast met wat dit in werkelijkheid is. Zo gebruiken we de term te pas en te onpas om iets aan te duiden waar wij met plezier tijd aan besteden of helemaal weg van zijn. Vergeet even de manier waarop we deze term gebruiken. In deze blog wil ik naar de kern gaan en je vertellen wat het betekent om écht een obsessie te hebben. Dit is namelijk een groot probleem dat kan zorgen voor bijzonder veel stress en andere vormen van (maatschappelijke) hinder.

wat is een obsessie

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is een obsessie precies?

Een obsessie is dwangmatig denken, een geestestoestand waarin een persoon bezeten is van een specifiek idee. Een persoon die ergens door geobsedeerd is, kan de gedachten niet uit zijn/haar hoofd zetten, hoewel hij of zij dit meestal wel wil. Het dwangmatig denken leidt vaak tot dwanghandelingen, ook wel compulsies genoemd.” Na het lezen van deze definitie zul je het – als je dat niet al was – met mij eens zijn dat een obsessie alles behalve een pretje is. Het is iets dat je leven ernstig kan ontwrichten. Zo sterk zelfs dat je helemaal geen leven meer overhoudt en nergens plezier meer in hebt.

Obsessie en compulsie

Je las het zojuist al in de bovenstaande definitie: een obsessie gaat vaak samen met een compulsie. Obsessieve gedachten kunnen resulteren in obsessief gedrag. Dat verergert problemen alleen maar. Het is al zwaar genoeg wanneer bepaalde gedachten altijd dominant aanwezig zijn; ernaar moeten handelen, betekent nóg iets om je zorgen om te maken.

obsessie begrijpen

Je kiest er niet voor om een obsessie te hebben, en ook compulsief gedrag is niet iets dat je vrijwillig doet. Mensen die hier last van hebben, zijn 24/7 bezig met een gevecht. Een gevecht om gedachten uit te bannen en wellicht ook een gevecht om niet te handelen naar hun gedachten. Een gevecht dat zij vaak onmogelijk kunnen winnen zonder professionele hulp.

Een enorme bron van stress

Je hoeft geen ervaring met obsessies te hebben om te begrijpen dat een obsessie een enorme bron van stress vormt. Ook obsessies komen in verschillende vormen en gradaties. De ernstigste vormen kunnen je leven compleet ontwrichten en zelfs je levensvreugde ontnemen.  Maar zelfs de meest ogenschijnlijk onschuldige vorm, kan zorgen voor flinke problemen.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Veel voorkomende obsessies

Een obsessie is in zekere zin een verslaving. Je wéét namelijk dat het niet goed voor je is en toch kun je niet stoppen. Dit is dan ook de reden waarom ik mensen altijd wijs op het feit dat er werkelijk niets positief is aan een obsessie. Degene die deze heeft, wil namelijk niets liever dan stoppen en aan iets anders denken. Maar dat lukt niet.

Dit maakt zelfs obsessies met dingen die wij over het algemeen als fijn ervaren, verschrikkelijk naar. Dat zie je dan ook in veel voorkomende obsessies. Zo is liefde een prachtig iets. Veel mensen zullen zeggen dat het gevoel van liefde het mooiste gevoel is dat er is. Zeker wanneer deze liefde wederzijds is. Een obsessieve liefde, is een groot probleem. Voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. Obsessieve gedachten kunnen namelijk leiden tot compulsief gedrag. Onbeantwoorde liefde en een obsessie voor deze liefde, is zo’n beetje de slechtst mogelijke combinatie. In extreme gevallen kan dit leiden tot bijvoorbeeld stalker gedrag, maar ook wanneer het “slechts” bij gedachten blijft, kan het iemand helemaal gek maken.

Obsessies komen ook vaak voor in fysieke zin. Obsessies met het lichaam bijvoorbeeld, zullen iedereen bekend zijn. Deze obsessies tonen aan hoe gevaarlijk die oncontroleerbare en dwangmatige gedachten kunnen zijn. Een ziekte als anorexia begint bijvoorbeeld vaak met een obsessie. De dwangmatige en alles overheersende gedachte om slank te zijn of te voldoen aan een bepaald ideaalbeeld.

anorexia

De vaak verwoestende gevolgen

De gevolgen van een obsessie zijn vaak verwoestend voor mensen. Verwoestend in de zin dat hetgeen waar zij obsessief mee bezig zijn hun hele leven overneemt. Wanneer er iets is dat je gedachten op elk moment van de dag volledig beheerst, is er geen ruimte voor andere zaken. Belangrijke zaken. Daarom zie je ook dat mensen met een obsessie vaak aftakelen en te kampen hebben met de meest extreme vormen van stress.

Wie een obsessie heeft, kan met niets anders bezig zijn. Ongewild zijn mensen met obsessieve gedachten, dan wel obsessief-compulsief gedrag hun leven vaak instorten. Er is geen ruimte voor andere gedachten, waardoor belangrijke dagelijkse dingen er bij inschieten. Mensen met een obsessieve stoornis zorgen vaak minder goed voor zichzelf en kunnen zich simpelweg niet meer focussen op belangrijke zaken, zoals werk, relatie, hobby’s of een gezin. Dit draagt bij aan een mentale toestand die vaak alleen maar verslechtert. Bovendien kan een obsessie zo ernstig worden dat het ook in maatschappelijk opzicht gevolgen krijgt. Anderen kunnen zich van hen vervreemden, sociale contacten kunnen afnemen en vriendschappen en relaties stuk lopen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je obsessie overwinnen met professionele hulp

Een obsessie is lastig te begrijpen. Voor jezelf, maar ook voor de wetenschap. Waarom ontwikkelen sommige mensen obsessies? Hierop is nog geen eenduidig antwoord te geven. Sommige mensen zijn hier vatbaar voor, net zoals sommige mensen zeer verslavingsgevoelig zijn. Net als bij een verslaving, is het bij een obsessie ook vaak zaak om professionele hulp in te schakelen. Gelukkig doen mensen die vaak uit zichzelf. Want in tegenstelling tot verslavingen, worden obsessies vaak wel erkend door de mensen die hier last van hebben. Een verslaving wordt door de verslaafde namelijk lang niet altijd als problematisch ervaren en daardoor vaak ontkend. Een obsessie zorgt bij degene die hieraan lijdt echter voor vaak ondraaglijke hinder.

Onze coaches staan voor je klaar. Zonder oordelen en vooroordelen, maar met de kennis om jou te helpen om stap voor stap van je obsessieve gedachten en/of gedrag af te komen. De weg die voor je ligt is waarschijnlijk best pittig, maar onze coaches bewandelen hem samen met jou en zijn er voor je. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek met een coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven