Zoeken

Zoeken sluiten

De betekenis van NLP en wat het doet

woensdag 6 oktober 2021

Misschien ben je bekend met de betekenis van NLP: neuro linguïstisch programmeren. Je hoort de term ook vaak. Maar wat betekent NLP nu concreet? Wat is het, hoe kun je het toepassen en welke voordelen kan het je brengen? Daar ga ik in deze blog dieper op in.

Inhoudsopgave

Wat is NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een communicatiemodel en een methode voor persoonlijke ontwikkeling en gedragsverandering, ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het is ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder, en is gebaseerd op de studie van succesvolle communicatie- en gedragspatronen van experts in verschillende vakgebieden.

NLP bestaat uit drie kerncomponenten:

 1. Neuro: verwijst naar de manier waarop we informatie verwerken en ervaringen opslaan in ons zenuwstelsel door middel van onze zintuigen.
 2. Linguïstisch: verwijst naar de manier waarop we taal en andere communicatiemiddelen gebruiken om betekenis te geven aan de wereld om ons heen en onze gedachten en gevoelens uit te drukken.
 3. Programmeren: verwijst naar de manier waarop we onze gedachten, overtuigingen en gedrag organiseren om specifieke doelen te bereiken.

NLP maakt gebruik van verschillende technieken en modellen om inzicht te krijgen in de manier waarop mensen denken, communiceren en zich gedragen. Het doel van NLP is om mensen te helpen effectievere communicatievaardigheden te ontwikkelen, belemmerende overtuigingen te doorbreken en gedragspatronen te veranderen om persoonlijke en professionele doelen te bereiken.

De betekenis van NLP in de praktijk

NLP kan inzicht geven in het gedrag en het denken van mensen. We hebben allemaal een andere kijk op het leven en hoe wij de dingen beleven en ervaren. Iedereen heeft dan ook een andere manier van informatieverwerking en van perceptie. Dit heeft niet alleen te maken met ons karakter, maar ook met onze opvoeding en onze ervaringen. Daarnaast kunnen bepaalde gebeurtenissen in ons leven hier invloed op hebben. Bovendien wordt jouw gedrag voor een groot deel bepaald door jouw persoonlijke waarden. Jouw waarden helpen jou om bewuster en authentieker te leven. Zo zul je gemakkelijker plezier en geluk ervaren, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. De betekenis van NLP in de praktijk is voor iedereen anders, omdat het voor meerdere doelen gebruikt kan worden. Onderstaand de meest voorkomende manieren waarop neuro linguïstisch programmeren in de praktijk wordt toegepast:

 1. Persoonlijke ontwikkeling: NLP helpt mensen bij het stellen en bereiken van persoonlijke doelen, het verbeteren van het zelfbeeld, het verhogen van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van positievere gedachten en overtuigingen.
 2. Communicatievaardigheden: NLP wordt gebruikt om effectievere communicatievaardigheden te ontwikkelen, zowel in persoonlijke als professionele contexten. Dit kan het verbeteren van luistervaardigheden, het geven en ontvangen van feedback en het opbouwen van rapport met anderen omvatten.
 3. Coaching en therapie: Coaches en therapeuten gebruiken NLP-technieken om cliënten te helpen met het identificeren en veranderen van belemmerende gedachten en overtuigingen, het verwerken van emotionele problemen en het aanpakken van gedragspatronen die hun welzijn beïnvloeden.
 4. Verkoop en marketing: NLP kan worden gebruikt om effectievere verkoop- en marketingstrategieën te ontwikkelen door inzicht te krijgen in de behoeften en motivaties van klanten en door effectievere communicatie en beïnvloedingstechnieken toe te passen.
 5. Onderwijs en training: NLP wordt toegepast in onderwijs en training om het leerproces te verbeteren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van effectievere studievaardigheden, het bevorderen van motivatie en het verbeteren van de communicatie tussen docenten en leerlingen.
 6. Leiderschap en management: NLP wordt gebruikt om leiderschaps- en managementvaardigheden te versterken, zoals het stellen van duidelijke doelen, effectief communiceren, motiveren van medewerkers en het oplossen van conflicten.
 7. Sportprestaties: NLP-technieken kunnen atleten helpen om hun prestaties te verbeteren door het versterken van mentale focus, het stellen van effectieve doelen en het overwinnen van prestatiebelemmeringen.
 8. Gezondheid en welzijn: NLP kan worden gebruikt om gezondheids- en welzijnsdoelen te ondersteunen, zoals stressmanagement, het aanpakken van verslavingen, gewichtsbeheersing en het verbeteren van slaapgewoonten.
 9. Creativiteit en probleemoplossing: NLP-technieken kunnen worden gebruikt om creatief denken en probleemoplossende vaardigheden te verbeteren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van flexibele denkpatronen en het stimuleren van innovatieve ideeën.
 10. Relaties: NLP kan worden toegepast op het gebied van persoonlijke en professionele relaties om communicatie en begrip tussen individuen te verbeteren, conflicten op te lossen en emotionele intimiteit te bevorderen.

Hoe werkt NLP dan?

De reden dat wij een blog besteden aan de betekenis van NLP is dat deze techniek niet eenvoudig te beschrijven is. Je kunt eigenlijk niet spreken van “een techniek”, want NLP kent heel veel verschillende facetten en toepassingen. In de vorige alinea heb je kunnen lezen waar NLP vaak wordt toegepast. Nu leg ik uit hoé NLP precies werkt en welke technieken je kunt gebruiken.

 1. NLP-vooronderstellingen: Dit zijn basisprincipes die dienen als uitgangspunten voor NLP-praktijken. Enkele veelvoorkomende vooronderstellingen zijn: de kaart is niet het gebied (onze perceptie van de realiteit is niet de realiteit zelf), mensen beschikken over alle hulpbronnen die ze nodig hebben om veranderingen aan te brengen, en er bestaat geen mislukking, alleen feedback.
 2. Rapport: NLP benadrukt het belang van het opbouwen van een goede relatie en verbinding met anderen. Dit kan worden bereikt door middel van technieken zoals matching en mirroring (het imiteren van lichaamstaal, ademhaling, stem en woordgebruik), wat helpt om vertrouwen en empathie te vergroten.
 3. Zintuiglijke scherpzinnigheid: Dit verwijst naar het vermogen om op te merken en zich bewust te zijn van non-verbale signalen, zoals lichaamstaal, stemgebruik en oogbewegingen. NLP leert mensen om hun zintuiglijke waarneming te verbeteren en beter te communiceren met anderen.
 4. Ankeren: Een techniek waarbij een specifieke stimulus (zoals een aanraking, geluid of beeld) wordt geassocieerd met een bepaalde emotionele staat of fysiologische respons. Ankers kunnen worden gebruikt om positieve emoties op te roepen of negatieve reacties te beheersen.
 5. Herkaderen: Dit is een techniek waarbij een situatie, probleem of overtuiging op een andere manier wordt geïnterpreteerd of in een ander perspectief wordt geplaatst. Het doel is om een positievere, meer constructieve betekenis te geven aan een bepaalde ervaring.
 6. Strategieën: In NLP zijn strategieën de sequenties van mentale en fysieke processen die mensen doorlopen om een bepaald resultaat te bereiken. NLP helpt bij het identificeren en veranderen van ineffectieve strategieën om betere resultaten te bereiken.
 7. Overtuigingen en waarden: NLP helpt mensen bij het identificeren van beperkende overtuigingen en waarden die hun gedrag en communicatie beïnvloeden. Door deze overtuigingen en waarden te veranderen, kunnen mensen meer bevredigende en succesvolle levens leiden.
 8. Doelen stellen en actieplannen maken: NLP benadrukt het belang van het stellen van concrete, realistische en ecologisch verantwoorde doelen en het ontwikkelen van actieplannen om deze doelen te bereiken.

De voordelen van NLP (bij stress)

Natuurlijk kijken wij bij Liberi altijd naar onderwerpen in relatie tot stress. Dus vraag jij je af wat de voordelen van NLP zijn, vooral ook bij stress, dan kun je zeker overwegen om neuro linguïstisch programmeren te gebruiken bij de volgende klachten:

Het kan helpen om de volgende karaktereigenschappen te verbeteren

Daarnaast kunnen er karaktereigenschappen en emoties zijn die jou mogelijk in de weg staan:

De voordelen op persoonlijk vlak

De voordelen op professioneel vlak

Waar NLP niet voor bedoeld is

De betekenis van NLP wordt nog wel eens uitgelegd als een beïnvloedingsstrategie. Hoewel het zeker mogelijk is om NLP hiervoor te gebruiken, is het daar niet voor bedoeld. Wij kijken het liefste naar de interne voordelen van NLP en niet naar manieren om anderen te beïnvloeden. De technieken kunnen in positieve en negatieve zin worden gebruikt. Er zijn zelfs bronnen die neuro linguïstisch programmeren zien als een manier om andere te beïnvloeden zodat je van hen gedaan krijgt wat je wilt. Zo kijken wij er zeker niet naar.

Conclusie: NLP geeft inzicht in jouw denken en gedrag bij stress

NLP coaching kan jou helpen meer inzicht te krijgen in jouw eigen gedrag en denken. Je leert nieuwe gewoontes toe te passen in je leven en je kunt slechte gewoonten, zoals roken, makkelijker afleren. Je maakt plaats voor nieuwe patronen in je leven voor meer motivatie. Daarnaast leer je meer over je emoties en hoe je negatieve gedachten kunt ombuigen naar meer positiviteit. Bovendien kan het jouw persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Hierdoor zul je meer zelfvertrouwen krijgen. Tenslotte kan het jou helpen beter om te gaan met stress en meer ruimte te maken voor ontspanning. Kortom, je krijgt weer controle over je leven.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven