Zoeken

Zoeken sluiten

NIVEA tegen stress. Niet de crème maar een leerdoel

maandag 11 september 2023

Wanneer we spreken over NIVEA denk je waarschijnlijk aan een bodycrème of zalf, maar dat is niet waar we het in dit blog voor gebruiken. NIVEA is een onderdeel van communicatie die je kunt inzetten wanneer je de behoefte voelt iets voor een ander in te vullen of te bepalen. Als dit een valkuil van jou is dan is dit blog absoluut de moeite waard om te lezen. Want laten we eerlijk zijn, we vullen allemaal weleens wat in voor een ander. De één alleen wat meer dan een ander. En dit is niet alleen vervelend voor de persoon in kwestie, het veroorzaakt ook onnodige stress bij jou. Veelal kom je er achteraf pas achter dat jouw vooroordeel misschien niet helemaal eerlijk was. Niet tegenover een ander, maar ook jezelf.

Waar staat NIVEA voor?
Tips om NIVEA toe te passen
Communicatie trainen met een coach

Wat staat NIVEA voor?

NIVEA is een afkorting die staat voor: Niet Invullen Voor Een Ander. Iedereen doet dit weleens en in de meeste gevallen blijkt onze invulling niet de waarheid te zijn. Dit kan iets heel simpels zijn als het opvangen van een blik in de ogen van je partner en invullen dat hij boos is op jou. Hij gedraagt zich ook ietwat afstandelijk. Zonder dat je gevraagd hebt wat er aan de hand is, heb jij ingevuld dat het met jou te maken heeft. Zodra je het bespreekbaar maakt, blijkt dat geïrriteerd is over iets wat op zijn werk is gebeurd. Je hebt je zorgen gemaakt om niets.

NIVEA werkt twee kanten op. Je kan bijvoorbeeld bepaalde emoties bij voorhand invullen voor iemand:

 • Ik voel dat zij niet gelukkig is
 • Ik voel dat hij overspannen is
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Daartegenover staat het invullen van een gedachte die iemand kan hebben:

 • Ik denk niet dat hij nu op mij zit te wachten
 • Als ik dit vraag wordt zij vast boos
 • Ze hebben vast al iemand gevonden die dit veel beter kan

Deze laatste voorbeelden worden vooral gevoed door negatieve gedachten en beperkende overtuigingen over jezelf. De onderliggende laag hierin in onzekerheid.

Een man zit onder een deken met zijn telefoon in zijn hand en kijkt twijfelend opzij.

Beperkende overtuigingen

Zoals hierboven geschreven kan het invullen voor anderen komen doordat je beperkende overtuigingen hebt over jezelf. Je zal wel niet goed genoeg zijn, ze zitten niet op jou te wachten, zo leuk vinden ze je niet of je voelt dat ze jou pas bellen als laatste optie. Deze gedachten kunnen je sociale interactie flink in de weg staan en meestal blijken ze ver van de waarheid af te staan. Indien je deze overtuigingen niet uitspreekt, groeit je onzekerheid en zal je zelfkritiek met de dag groeien. Uiteindelijk voel je je waardeloos en een reservespeler in het leven.

Tips om NIVEA toe te passen

Ons brein staat nu eenmaal geen seconde stil en als we niet vragen aan iemand of er iets aan de hand is, vullen we al snel iets voor iemand anders in. Hoe langer je wacht met vragen wat er aan de hand is of dat wat jij denkt klopt, hoe groter het soms kan worden. Hieronder geven wij een aantal tips hoe je NIVEA toe kunt passen en je stress bij jezelf kunt beperken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Tip 1: Je mag soms best wat invullen

Het is heus niet erg als je een keer wat invult voor een ander. Door open te blijven communiceren kun je af en toe toch wat invullen voor een ander terwijl je ook NIVEA gebruikt. Dit doe je door aan te geven dat je bepaalde gevoelens hebt bij de communicatie die gaande is. Bijvoorbeeld:

 • Corrigeer mij als ik het fout heb, maar ik voel dat…
 • Hoe ik het ervaar is(…), maar ik kan er altijd naast zitten
 • De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat(…), klopt dat gevoel of ervaar jij dat anders?

Twee personen praten met elkaar. Door te vragen wat iemand voelt, pas je NIVEA toe.

Tip 2: Spreek uit wat je ziet

Uitspreken wat je ziet is iets anders dan invullen wat je observeert. Deze techniek noemen ze ook wel ‘kalibreren’. Wanneer je ziet dat iemand boos kijkt zeg je niet: ‘Ik zie dat je boos bent’. Als je dit NIVEA wil doen, kan je bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik zie dat je boos kijkt. Is er iets wat je dwars zit?’ Zie je de verschillende manieren van opmerken? Misschien zit iemand wel diep in gedachten en heeft zijn of haar uitdrukking niks met boosheid te maken. Bij de eerste opmerking kan je weerstand verwachten. De tweede opmerking is het inzetten van NIVEA. Je merkt iets op, maar hangt er geen oordeel aan.

Tip 3: Durf te vragen

Vooral indien je ietwat onzeker bent, kan dit groter worden dan nodig omdat je blijft piekeren over wat een ander van je denkt. De enige manier om erachter te komen of die gedachte waar is, is door het te vragen. Heb je het gevoel dat iemand je niet aardig vindt? Stel de vraag door middel van een voorbeeld uit tip 1. Zo blijf je dichtbij je gevoel en geef je de ander ruimte te reageren zonder dat hij of zij zich aangevallen voelt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tip 4: Oefenen met feiten

Ons brein wordt ontzettend gelukkig van vaste patronen. Helaas zitten wij hierdoor soms gevangen in ongezonde ingesleten patronen. Hoe vaker je invult voor een ander (of jezelf), hoe makkelijker je brein het vindt om dit te blijven doen. Om dit patroon te doorbreken kan je oefenen met het benoemen van feiten. Dan spreken we over zintuigelijke feiten. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Ik zie dat je met je pen zit te klikken
 • Ik hoor dat je harder praat
 • Ik voel dat je mijn hand vastpakt

Bovenstaande observaties zijn allerlei emoties aan te koppelen. Doordat je het bij je feitelijke observatie houdt, pas je NIVEA toe. Je zal steeds minder gaan invullen voor een ander naarmate je dit met regelmaat oefent.

Twee vrouwen geven elkaar een high five. Door open communicatie te hebben pas je NIVEA toe. Dit kan conflicten voorkomen.

Communicatie trainen met een coach

Communicatie is de sleutel om dichter bij elkaar te komen en in verbinding te blijven. Ook het aanleren van NIVEA is daar een onderdeel van. Maar dat betekent niet meteen dat het ook gemakkelijk is om dit toe te passen. Vooral wanneer je een burn-out hebt en je brein regelmatig overuren draait. Samen met een professionele coach ga je oefenen met deze communicatietechniek terwijl je je begeeft in de kalmte van de natuur tijdens wandelcoaching. Je zal merken dat wanneer je minder invult voor een ander, je minder stress ervaart. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven