Weet jij nog hoe het moet? Helemaal niets doen? Daarmee bedoelen we niet dat je een boek leest voor je ontspanning of een spelletje spelen op je telefoon. Nee. Helemaal niets doen. Voor een paar minuten of een half uur alleen maar bestaan. We durven bijna met zekerheid te zeggen dat het een tijd terug is dat jij helemaal niets hebt gedaan. Terwijl het harstikke gezond is voor je om jezelf even ‘uit’ te zetten en alleen te verblijven in het hier en nu. Wil jij ook weten hoe je leert om niets te doen? In dit blog gaan we hier dieper op in en geven we een aantal tips hoe jij dit kan leren.
Wat is niets doen?
Vervelen anders dan niets doen
Niets doen. Hoe doe je dat?
Effect van niksen op je brein
Niksen goed voor je creativiteit
Lekker lanterfanten met deze tips
Plan het niets doen
Niksen met wat goed voelt
Een prikkelarme omgeving vinden
Hulp krijgen in het leren niksen
Even een moment gaan zitten en niets doen. We doen het veel te weinig. Vooral in de prestatiegerichte wereld waarin wij nu leven is het juist belangrijk af en toe alles wat je doet los te laten. Wanneer we spreken over niets doen, dan hebben we het over niksen of lanterfanten. Letterlijk alles laten vallen wat je doet en je alleen richten op het hier en nu. Maar ook niet teveel want je ergens op concentreren is toch weer iets doen. Zie je hoe lastig het is om volledig te niksen? Voel je ook niet bezwaard indien het je nu nog niet lukt. Niksen kun je leren.
Voordat we verder gaan op de inhoud, vinden we het belangrijk om het verschil uit te leggen tussen niets doen en je vervelen. Het is niet vreemd als je denkt dat lanterfanten en je vervelen hetzelfde is. Bewust niets doen is geen verveling en niemand verveelt zich expres. Verveling ontstaat wanneer je een tijd niets te doen hebt en wordt over het algemeen gezien als iets negatiefs. Toch is je soms vervelen goed voor je. Wanneer je langere tijd niets te doen hebt, ga je onderzoeken wat je wel kunt doen. De meest getalenteerde personen ontdekten hun talent pas toen ze zich verveelden.
In alle redelijkheid: Helemaal niets doen is onmogelijk. Hoe stil je ook ligt, en hoe leeg je hoofd ook lijkt, je brein is altijd in beweging. Daarnaast kun je je brein niet vertellen iets niet te doen. Wanneer je jezelf vertelt dat je niet na mag denken, denk je na over dat je niet mag nadenken. Wat zijn dan voorbeelden van niets doen? Een wandeling maken, douchen of simpelweg op je balkon, of in je tuin, zitten en om je heen kijken. Daarbij is het belangrijk dat je niet gaat vechten tegen de wirwar van gedachten die opkomen, maar ze er laten zijn. Met die hersenspinsels hoeft je niets te doen, je ertegen verzeten is ook weer iets doen.
De hele dag door staat je brein in een bepaalde van concentratie. Werken, sporten, lezen, fietsen, koken of het huishouden, iedere handeling heeft z’n eigen manier van aandacht nodig. Wanneer je bewust niets doen geef je het stukje brein, die je nodig hebt om je te concentreren, even rust. Vergelijk dit deel van de hersenen met een spier. Deze moet af en toe ontspannen om niet overbelast te raken. Zo ook met het concentratievermogen. Indien je deze continu op hoogspanning laat werken, verliest het gegeven moment vermogen om goed te reguleren. Hierdoor kun je geheugenproblemen krijgen en dit veroorzaakt op zijn beurt weer spanning en stress. Door je concentratievermogen af en toe rust te geven, wordt je concentratievermogen versterkt. Je zal merken dat je beter focus kunt houden.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar door niets te doen word je creatiever. Doordat je het deel van je brein wat je concentratie regelt rust geeft, activeert een ander deel van je brein waardoor je creativiteit groeit. Normaliter, wanneer je geconcentreerd bezig bent, werk je met een bepaalde tunnelvisie. Juist door het niets doen kom je tot andere inzichten en zie je sommige dilemma’s in een ander licht. Je kunt bepaalde dingen beter aan elkaar linken wat je niet kon toen je volledig gefocust bezig was.
Maar niksen is niet alleen goed voor je creativiteit, je zelfinzicht groeit ook wanneer je niets doet. Indien je geen bezigheid hebt, ga je nadenken over jezelf, de dingen die je gedaan hebt of die je misschien anders had gezien. Een moment van zelfbezinning laat je bij jezelf inchecken hoe je je voelt en waar je emotionele behoeftes liggen.
Een half uur niksen op een dag zou al voldoende moeten zijn om je brein wat meer rust en stabiliteit te geven. Lukt het je niet om niets te doen? Dan hebben wij onderstaande tips voor jou.
Pak je agenda erbij en schrijf iedere dag op wanneer je niets gaat doen. Zet in dat half uur je telefoon uit of op stil. Maak het niet te lastig voor jezelf. Je kunt ook niets doen indien je met het OV reist of een voordat je naar bed gaat. Is een half uur achtereen te veel? Zes keer 5 minuten maakt ook een half uur. Verdeel die momenten dan over de gehele dag.
Aangezien niksen iets is wat je moet leren, doe dan iets niet wat goed voelt. Daarmee bedoelen we: Indien uit het raam staren onrust veroorzaakt, ga dan een stukje wandelen. Zonder muziek of podcast op je oren, want dan doe je alsnog iets. Door te wandelen (lopen hoef je niet bij na te denken) haal je eventuele fysieke onrust bij jezelf weg. Naar buiten staren kan altijd nog op een later moment.
Wanneer je thuis kinderen hebt rondlopen, is het lastig om helemaal niets te doen. Ook al zijn de kinderen naar school, er is altijd wel iets wat gedaan kan worden in het huishouden. In die situatie is het daarom niet verstandig het niksen in huis te plannen. Voor je het weet ben je aan het nadenken over hoe je de rommel gaat opruimen en een planning aan het maken de grote berg was te vouwen. Zoek een prikkelarme omgeving die jou niet aanspoort iets te gaan doen. Dit kan je slaapkamer zijn, je balkon of tuin of bijvoorbeeld een natuurgebied.
Hulp krijgen om te leren niksen, bestaat dat eigenlijk wel? Je kunt je afvragen wat een professionele coach voor jou kan betekenen. Ga je dan niets doen tijdens een sessie? Het tegenovergestelde is waar. Je kan pas leren niksen als je weet wat je onbewust allemaal wél doet. Wanneer je fysiek geen inspanning levert, neemt je brein het veelal over. En piekeren, malen of nadenken over wat je allemaal nog moet doen, is ook iets doen. Wandelcoaching is een uitstekende methode om te leren hoe je niets kunt doen. En dat is niet alleen goed voor je concentratievermogen maar ook om je stress te verlagen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606