Werk je fulltime, maar overweeg je om minder te gaan werken? Of ben je in een burn-out terecht gekomen en vraag je je af of je wel weer helemaal fulltime wilt gaan werken? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wel of juist niet fulltime wilt gaan werken. Er zijn verschillende redenen die passen bij wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Maar er zijn ook redenen die zijn gebaseerd op angst en een mindset van tekort. In deze blog zullen we de verschillende redenen langslopen, zodat jij kunt ontdekken welke bij jou spelen en je een juiste keuze kunt gaan maken.
- Fulltime of parttime verder?
- Gezonde redenen
- Angst voor fulltime werken
- Een mindset van tekort
- Fulltime werken vanuit realisme?
- Fulltime werken vanuit loyaliteit
Fulltime of parttime verder?
Of je nu aan het werk bent en last hebt van stressklachten, of dat je aan het herstellen bent van een burn-out: als je deze blog aan het lezen bent ben je na aan het denken hoe je (straks) verder wilt met je werk. Misschien heb je wel het verlangen om niet meer fulltime verder te gaan. Dit kan betekenen dat je – als je momenteel wel fulltime werkt – in gesprek zal moeten gaan met je werkgever. En als je aan het herstellen bent van een burn-out is dat ook het geval, maar dan wordt ook direct de vorm van je herstel anders. Eerder was het je einddoel om weer fulltime aan de slag te gaan. Nu kan het best zo zijn dat je wilt gaan opbouwen tot een parttime baan van drie of vier dagen in de week.
Gezonde redenen
Wat jouw situatie ook is, het is belangrijk om helder te hebben waarom je wat anders wilt. Gezonde redenen om minder te willen werken zijn bijvoorbeeld het hebben van andere prioriteiten. Als jij het belangrijker vindt om meer tijd met je kinderen door te brengen, dan kan dat een zwaarwegende factor zijn in de overweging om één of twee dagen minder te gaan werken. Ook kan het zijn dat je gemerkt hebt dat jouw belastbaarheid wat lager ligt dan gemiddeld, en dat je wat meer rust nodig hebt door een extra dag vrij te hebben. In dat geval is het essentieel dat je goed in gesprek gaat over de taakverdeling, want je wilt niet evenveel werk hebben in minder werkdagen. Dan krijg je namelijk alleen maar een hogere werkdruk!
Een andere mogelijkheid is dat je graag minimalistisch wilt leven en tot de ontdekking komt dat je prima kan rondkomen van een parttime inkomen. Jouw persoonlijke waarden komen dan misschien niet overeen met het streven om zoveel mogelijk geld te verdienen en carrière te maken. Liever heb je wat meer vrije tijd om te kunnen genieten van het leven.
Angst voor fulltime werken
Maar er zijn ook redenen die niet vanuit je hart komen. Of tenminste: ze komen niet vanuit jouw ware zelf, maar vanuit angst of een mindset van tekort. Laten we hier eens wat meer op inzoomen.
Stel dat je een burn-out hebt gehad waardoor je uit de running bent geraakt. Het kan dan zijn dat je bang bent om terug te keren in je fulltime baan, omdat je denkt dat je de werkdruk en de stress die je vóór je burn-out ervoer niet aan zult kunnen. Je bent het vertrouwen in jezelf verloren of denkt dat jij er gewoonweg niet voor gemaakt bent om fulltime te werken. Dat laatste is natuurlijk heel goed mogelijk – er zijn genoeg mensen die geen negen-tot-vijf baan hebben en toch een fijne baan en goede inkomsten hebben. Maar als je vanuit angst niet meer fulltime dúrft te gaan werken, dan is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn en je angsten aan te gaan kijken. Keuzes gebaseerd op angst zijn zelden de juiste keuzes.
Een mindset van tekort
Daarnaast is het ook mogelijk dat je juist wél fulltime denkt te willen gaan werken, maar dit diep van binnen helemaal niet wilt. Wie van ons is niet opgevoed met ideeën over hoe belangrijk het is om je studie af te maken en een goede baan te vinden? Natuurlijk zit hier waarheid en waarde in. Maar het is niet zo dat dit de enige weg is. Ga je maar fulltime aan de slag, omdat je denkt dat dit zo hoort? Of omdat je denkt dat je anders tekort komt in je financiën? Ook hier is het geen kwestie van goed of fout. Het gaat erom dat jij eerlijk naar jezelf bent in de keuzes die je maakt. Want waarom zou je het zo moeten doen zoals de meerderheid het doet? Ben je bang om buiten de boot te vallen? Durf je niet jouw eigen pad te bewandelen?
Fulltime werken vanuit realisme?
Natuurlijk hebben we allemaal voldoende inkomsten nodig om van te kunnen leven. Zeker in deze duurdere tijden kunnen geldzorgen ons flink wat kopzorgen geven. Maar is er wérkelijk tekort, of lijkt er een tekort te zijn door de keuzes die je maakt? Heb je meerdere dure abonnementen, ga je net iets te vaak uit eten, of vindt je dat je merkkleding voor de kinderen moet kopen? Als je hierdoor aan het eind van de maand krap komt te zitten, dan kan dat aanvoelen als tekort. Je denkt er dan niet over om het fulltime werken op te geven!
Maar wees ook hierin weer eerlijk naar jezelf: heb je die dingen echt nodig? Passen ze bij jouw persoonlijke waarden: blijf ze dan vooral doen of kopen. Maar gaat het eigenlijk meer om het voldoen aan andermans verwachtingen? Dan wordt het misschien eens tijd om ze op te geven en jouw keuzes echt vanuit jezelf te maken. Dan kun je ook beter aanvoelen of fulltime werken (nog steeds) bij jou past.
Fulltime werken vanuit loyaliteit
Tot slot kan het ook zo zijn dat je op je werk hartstikke gewaardeerd wordt. Er is veel werk en jij bent er goed in. Collega’s en je leidinggevende(n) kunnen op jou bouwen. En wie moet het anders doen? In dit geval spelen loyaliteit en mogelijk een te groot ego een grote rol. Natuurlijk is loyaliteit een mooie eigenschap, maar let ook goed op jezelf. Het mag nooit ten koste gaan van jouw (mentale) gezondheid. En wees je ook bewust van het stemmetje van je ego. Dus wil je echt liever parttime werken? Wees dan loyaal aan jezelf en bespreek de mogelijkheden!