Zoeken

Zoeken sluiten

Neuropathische pijn in combinatie met stress

donderdag 20 juli 2023

Het is al vaker besproken dat stress een groot aandeel kan hebben in het ervaren van fysieke ongemakken. Hoofdpijn, buikpijn of spierpijn komen meer dan vaak voor ten tijde van stress of burn-out. Neuropathie is een vorm van zenuwpijn die soms in één adem genoemd wordt met stress. Het is belangrijk om te weten dat dit niet de oorzaak kan zijn van neuropathische pijn, maar stress kan het wel verergeren. Zelfs indien je zenuwpijn in remissie is, kan stress de reden zijn voor deze aandoening om opnieuw op te vlammen. Wat weet jij over neuropathische pijn? In dit blog gaan we hier uitgebreid op in.

Wat is neuropathische pijn?
De symptomen
Oorzaken van neuropathische pijn
Neuropathische pijn door stress
Tips klachten van neuropathische pijn te verminderen
Wat kan Liberi voor jou betekenen?

Wat is neuropathische pijn?

Neuropathische pijn is een vorm van zenuwpijn die wordt veroorzaakt door een beschadiging of afwijking aan het zenuwstelsel. Dat kan bijvoorbeeld ook een ontsteking aan één of meerdere van de zenuwen zijn. Je brein registreert pijnprikkels niet op de goede manier waardoor je pijn blijft voelen. Er kan een duidelijk aanwijsbare reden zijn voor de pijn die je ervaart, maar soms kan het zijn dat er geen medisch verklaarbare oorzaak gevonden wordt. Dit zie je bijvoorbeeld bij de uitsluitdiagnose fibromyalgie. Met neuropathie ervaar je pijn zonder dat daar iets voor is voorgevallen, wat bijvoorbeeld wel het geval is indien je hard je hoofd stoot.

Een meneer zit op de bank en raakt zijn knie aan.

De symptomen

Wanneer je lijdt aan neuropathie ervaar je veelal tintelingen, gevoelloosheid van de huid of juist een branderig gevoel. Patiënten geven over het algemeen aan dat de klachten begonnen bij de voeten en met verloop van tijd uitbreidde naar andere delen van het lichaam die behoren tot het perifere zenuwstelsel. Maar niet alleen tintelingen of een branderig gevoel kan een symptoom zijn, ook het niet goed registreren of iets heel koud of warm is behoort tot deze aandoening. Zo kun je ook pijn op de huid ervaren met een lichte aanraking. Iets wat normaliter geen pijn zou moeten doen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

We vinden het belangrijk om te benadrukken dat neuropathie een serieuze aandoening is. Dit blog is gericht op de correlatie met stress. Voor medisch advies of diagnose wendt u zich tot een arts of specialist.

Andere vorm van neuropathie

Er bestaat nog een vorm van neuropathische pijn die een meer ernstige oorzaak heeft, maar ook kan verergeren door stress. We spreken hier over zenuwpijn die komt vanuit het centrale zenuwstelsel. Hierbij is een gevoelszenuw beschadigd in je ruggenmerg of hersenen. MS (multipele sclerose), Parkinson, pijn door ruggenmergletsel of een herseninfarct zijn een aantal aandoeningen die dit veroorzaken. Ook in deze situatie is het raadzaam goed te letten op stress en spanningsklachten. De symptomen zijn vergelijkbaar met pijn vanuit het perifere zenuwstelsel, maar het perifere stelsel is niet betrokken bij de pijn die wordt ervaren.

Oorzaken van neuropathische pijn

Bij zenuwpijn denken we al snel dat het in je genen moet zitten of dat je fysiek trauma hebt doorgemaakt, maar dit is in lang niet alle gevallen de situatie. Neuropathische pijn vanuit het perifere zenuwstelsel treedt in veel gevallen op omdat je een tekort of teveel hebt aan iets. Er wordt hierom ook gekeken naar bijvoorbeeld je levensstijl. Een teveel aan suiker(diabetes), het overmatig drinken van alcohol of een teveel aan vitamine B6 kan deze aandoening triggeren. Over het algemeen zijn dit oorzaken waar je, tot enige hoogte, zelf invloed uit kan oefenen op het beperken van de pijn. Maar deze aandoening kan ook veroorzaakt worden door HIV, het ondergaan van chemokuren, na een Herpesinfectie of zenuwletsel na een chirurgische ingreep.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Neuropathische pijn door stress

Eigenlijk is de titel van dit paragraaf niet helemaal correct. We benoemden het in de intro al even kort dat stress niet de veroorzaker is van neuropathische pijn. Om de simpele reden dat stress op zichzelf geen schade kan veroorzaken aan je zenuwen. Stress kan wel een flinke trigger zijn de aandoening aan te wakkeren of te verergeren. Zodra je pijn ervaart schakelt je brein over naar een alerte en beschermende modus. Pijn wordt geïnterpreteerd als gevaar en gevaar moet gemeden worden. Hierdoor stijgt je stresshormoon cortisol. Chronische pijn geeft aldus een continue afgifte van je stresshormoon wat de pijn op zijn beurt weer vergroot. Wanneer je daarnaast extra stressklachten hebt kom je terecht in een negatieve spiraal van pijn en spanning.

Een aantal zakken met peulvruchten. Deze bezitten veel vitamine B6 wat een oorzaak kan zijn van neuropathische pijn.

Tips klachten van neuropathische pijn te verminderen

Een geneesmiddel hebben we niet, maar we hebben wel een aantal tips die kunnen helpen om je neuropathische pijn te verminderen.

Beperk het drinken van alcohol

Indien je alcohol drinkt is dit de eerste stap die je kunt zetten. Het beste is natuurlijk om alcohol helemaal te vermijden aangezien alcohol schadelijk is voor je zenuwen. Het kan zelfs de hoofdoorzaak zijn van neuropathische pijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Blijf in beweging

Het kan wat tegenstrijdig zijn wanneer je veel pijn hebt om te blijven bewegen. Maar een stuk wandelen zorgt voor een goede bloedsomloop, wat weer goed is voor de gezondheid van je zenuwen. Je kan dit eventueel doen door te starten met wandelcoaching.

Praat erover

Klinkt misschien een beetje vreemd, maar praten over je pijn kan helpen tot acceptatie te komen dat de situatie is zoals het is. Soms kan het al helpen af en toe te praten met een goede vriend of vriendin, en anders is er altijd een mogelijkheid om eens in de zoveel tijd een professional te bezoeken die begrijpt waar jouw pijn vandaan komt.

Twee mensen zitten op een stoel in de natuur. Blijven praten over neuropathische pijn is goed voor de verwerking hiervan.

Leef gezond

Waarschijnlijk een overbodige tip, maar een gezonde leefstijl kan het verschil maken tussen veel of weinig pijn. Zorg voor genoeg rust, slaap genoeg, eet gezond, slik desnoods vitamine bij (op advies van een arts) en probeer zoveel mogelijk stress buiten de deur te houden.

Wat kan Liberi voor jou betekenen?

Laten we wel zijn: Neuropathische pijn is een medische aandoening die wij helaas niet voor jou kunnen wegnemen. Wij kunnen jou wel ondersteunen in het beperken van de pijn die veroorzaakt worden door stress en spanning. Er zijn natuurlijk tal van medicijnen die de pijn helpen te onderdrukken. Maar het hebben van de juiste handvatten om goed met stress om te kunnen gaan, kunnen op langere termijn een beter resultaat geven. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven