Het hebben van veel spanning en stress gaat samen met een aantal kenmerkende symptomen zoals spanningshoofdpijn, buikpijn, soms met paniekaanvallen of spierpijn in verschillende delen van je lichaam. Dit kan zijn doordat er door de stress een disbalans is ontstaan in je hormoonhuishouding maar ook door de alsmaar aanhoudende spanning in je lichaam. Die laatste geeft niet alleen de genoemde fysieke ongemakken maar kan ook nervositeit veroorzaken. Hoe lang je hiermee rond blijft lopen, hoe erger de nervositeit wordt. Heb jij veel stress of zit je in een burn-out en ben je zenuwachtiger dan normaal? Lees dan dit blog.
Het woord nervositeit geeft het al een beetje aan. Het is een vorm van zenuwen voelen die we allemaal op enig punt wel mee hebben gemaakt. Je moet examen doen, je start bij je nieuwe baan, je gaat een belangrijke presentatie geven voor groot publiek of ga je parachute springen? Allemaal activiteiten waar het niet vreemd is als je van te voren wat zenuwen ervaart. ‘Gezonde spanning’ noemen we dat. Maar veel of vaak nerveus zijn zonder voorgaande redenen kan een signaal zijn dat je emmer op overlopen staat. Wanneer je bijvoorbeeld niets op de planning hebt staan waar je zenuwachtig voor zou hoeven zijn en toch redelijk de zenuwen hebt is een teken te onderzoeken waarom je dit voelt.
Een van die redenen is spanning en stress. Het is een belangrijk signaal wat je lichaam en geest afgeeft dat er op enig manier teveel aan je wordt getrokken. Slaap je slecht? Heb je veel stress op je werk? Krop je misschien dingen op die je niet uit durft te spreken? Allerlei redenen die je nervositeit kunnen verhogen. Het is nu eenmaal een feit dat de één gevoeliger is voor zenuwen dan een ander. Als je deze gevoeligheid al hebt, en je gaat door een periode van veel stress, dan is er een reële kans dat je uiteindelijk in een burn-out terecht komt. Leer jezelf daarom goed kennen, weet wat je grenzen zijn en wanneer je een stap terug moet doen. Hoe beter je jezelf kent, hoe sneller je stressklachten bij jezelf signaleert.
Nervositeit komt met een aantal fysieke en mentale klachten. Iedereen ervaart dit weer anders maar in de grote lijnen komen de symptomen wel met elkaar overeen. Hoe dan ook, de symptomen die hebt mogen niet genegeerd worden. Als is het maar om in ieder geval die burn-out te voorkomen.
Lukt het je terug te denken aan een spannende activiteit waar je van te voren behoorlijk zenuwachtig voor was? Wat voelde je toen? Waarschijnlijk voelde je een ietwat onaangename spanning in je lichaam, had je wat last van je maag of was je misselijk. Je was warm, zweette meer dan normaal en had een hogere hartslag. Als je het echt heel erg spannend vond dan kan het zelfs zijn dat je ging hyperventileren of een paniekaanval kreeg. Herken je deze symptomen in je huidige dagelijkse leven als een continue aanwezigheid? Dan lijd jij op dit moment aan nervositeit door opgebouwde stress en spanning.
Omdat alsmaar nerveus zijn een aanslag is op je lichaam raak je gegeven moment letterlijk uitgeput. Een mens is niet gemaakt om continu op spanning te staan zonder af en toe te ontladen. Je gaat je steeds meer zorgen maken, slaapt slecht, raakt oververmoeid, je eetlust vermindert en kan zelfs gebukt gaan onder aanhoudende migraineaanvallen. Daarnaast zorgt de aanhoudende spanning ervoor dat je freeze, fight en flight reactie onafgebroken paraat staat. En dit is een systeem wat eigenlijk alleen geactiveerd hoeft te worden wanneer het echt nodig is.
Maar dat is niet het enige. Je gaat steeds meer aan jezelf twijfelen. Je wordt onzeker, doe je het nog wel goed? Waarom maak jij dit mee? Uiteindelijk heeft dit een negatieve uitwerking op je zelfvertrouwen.
Zoals eerder beschreven ervaart iedereen nervositeit anders en heeft ieder er op z’n eigen manier last van. Daarnaast heeft iedereen andere triggerpoints. Misschien word jij niet koud of warm van wat extra werkdruk terwijl je collega zowat van de deadlinestress bezwijkt. Daarentegen kan het zijn dat jij moeite hebt voor jezelf op te komen. Je blijft opkroppen totdat de spanning je teveel wordt en je in een burn-out eindigt. Het is van belang uit te vinden wat bij jou de aanleiding is voor periodes van nervositeit. Ons leven is tegenwoordig druk genoeg en iedere prikkel die je bovenop je al bestaande spanning krijgt helpt niet mee je stressniveau te verlagen.
Nervositeit beperken
Zenuwen voelen in je dagelijks leven, zonder duidelijk aanwijsbare reden, staat bijna altijd in verbinding met hoge stress en spanning. Wanneer je meer grip krijgt op je nervositeit, verlaag je ook deels je spanningsklachten. Er zijn een aantal dingen waarmee je kunt starten om je zenuwen te beperken.
En dit is meteen het belangrijkste punt. Als je veel nervositeit ervaart door stress dan is het van belang rust te nemen. Ga afstrepen in je agenda, neem desnoods een week (of twee) vrij van je werk en zorg dat je zo min mogelijk verplichtingen hebt. Nervositeit is een eerste teken van een burn-out. Indien je nu niet de tijd neemt om te ontspannen, is de kans aanzienlijk dat je binnen korte tijd in een burn-out terecht komt.
Van emoties en gevoelens opkroppen is nog nooit iemand beter geworden. Nu je je agenda zo goed als leeg hebt gemaakt kun je de tijd nemen om te praten. Of dat nu met een professional is of met een goede vriend of vriendin. Zeg wat er op je hart ligt. De eerste keer is dat misschien wat spannend maar je zal merken dat het een bevrijdend gevoel geeft als je je uitspreekt.
Stress en spanning heeft niet alleen een uitwerking op je nervositeit maar ook over hoe je je voelt als persoon. Probeer je zelfvertrouwen te vergroten. Zoek contact met een professionele coach om je hierin te begeleiden. Combineer je stress- of burn-out behandeling met wandelcoaching. Hierdoor vergroot je je zelfinzicht, je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je levenskracht. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is vrijblijvend contact op te nemen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606