Negatieve gedachten heeft iedereen wel eens. Maar wat nu als ze de overhand nemen? Als je merkt dat je vaker in de negatieve gedachten blijft hangen, dan dat je de positieve kant van de dingen inziet?
- Negatieve gedachten met een diagnose
- Een negatieve spiraal
- Negatieve gedachten opmerken
- Geen vrije keuze
- Wat is waar?
- Negatieve gedachten vervangen
Als je veel negatieve gedachten hebt, dan word je daar vaak alleen maar negatiever van. Je kunt je neerslachtig gaan voelen. Het is een negatieve spiraal: hoe meer negatieve gedachten, hoe meer je erin vast komt te zitten. Het wordt dan ook heel moeilijk om nog positieve gedachten te denken. Ze worden namelijk overschaduwd door de negatieve. Hoe kom je hier uit?
Negatieve gedachten met een diagnose
Let op: als je zodanig veel negatieve gedachten hebt dat je vermoedt dat je een depressie hebt of met suïcidale gedachten kampt, zoek dan zo snel mogelijk hulp. Meestal zijn deze aandoeningen goed te behandelen met bijvoorbeeld psychotherapie of medicatie, maar hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. In deze blog hebben we het over de ‘mildere’ variant: het hebben van veel negatieve gedachten, zonder de diagnose depressie of een andere psychische stoornis te hebben.
Een negatieve spiraal
Je zit dus vast in een negatieve spiraal. Misschien voel je je futloos en heb je geen energie om iets te ondernemen. Je ziet overal de beren op de weg en mogelijk ben je (onbewust) veel aan het klagen. Herkenbaar?
De eerste stap om van je (overmatig) negatieve gedachten af te komen is je ervan bewust te worden. Hoe kun je er anders iets aan doen? Soms heb je het zelf helemaal niet door, totdat iemand uit je omgeving je erop wijst. Iemand zegt bijvoorbeeld dat je wel erg veel ‘zeurt’. Dit kan aanvoelen als een klap in je gezicht. Maar voordat je in de ontkenning schiet: vraag jezelf af of er een kern van waarheid in zou kunnen zitten. Wat ziet diegene aan jou of wat bemerkt diegene aan jou waardoor ze dit zo benoemen?
Negatieve gedachten opmerken
Wees dus eerlijk naar jezelf. Het heeft geen zin om jezelf een illusie voor te houden, want daar schiet je uiteindelijk niets mee op. Als je – door je eigen inzicht of een beetje hulp van buitenaf – tot de conclusie komt dat je veel negatieve gedachten hebt, dan is de volgende stap om daar verandering in te brengen. Dit kan een flinke uitdaging zijn, want de negatieve gedachten zijn vaak een automatisme geworden. Je denkt er niet over na, ze verschijnen gewoon in je hoofd. Begin er dus mee om ze op te merken. Je betrapt jezelf er als het ware telkens op wanneer ze weer door je hoofd spoken.
Geen vrije keuze
Het kan confronterend zijn om te merken hoeveel negatieve gedachten de rondte gaan in je hoofd. Wees daarom mild voor jezelf. Je hebt er niet zelf voor gekozen om zoveel negatieve gedachten te hebben. Ze zijn vaak een resultaat van een laag zelfbeeld of gebrek aan vertrouwen in je omgeving. Misschien ben je wel gepest en ben je de pesters gaan geloven dat je waardeloos bent. Of een leraar, ouder of andere voorbeeldfiguur heeft eens een opmerking gemaakt waardoor je je zelfvertrouwen bent verloren. Dit is vaak niet expres zo bedoeld, maar iemand die gevoelig is kan het wél zo oppikken.
Misschien had je alleen maar voorbeelden om je heen die ook zo negatief waren. Als er in je jeugd alleen maar geklaagd wordt over de situatie, andere mensen of jouw gedrag, dan ga je dit zonder erover na te denken overnemen.
Er zijn vast nog meer redenen te noemen waarom je zoveel negatieve gedachten hebt. Ga eens bij jezelf na waar het door zou komen dat jij er zoveel hebt. Welke oorzaken kun je aanwijzen in jouw leven? Alleen al door dit te weten kan je met wat meer zelfcompassie naar jezelf kijken.
Wat is waar?
Goed, je probeert je negatieve gedachten op te merken, maar dan? Het is de kunst om met een open blik naar je gedachten te kijken. Zijn we waar? Hoe weet je zeker dat ze waar zijn? Is dat een universele waarheid? Of is het jouw waarheid geworden, maar is die niet gebaseerd op de juiste overtuigingen? Als je hier moeite mee hebt, kun je iemand anders vragen wat ze ervan denken. Vraag iemand die je vertrouwt en van wie je weet dat diegene eerlijk naar je is. Denken zij ook dat het waar is dat je een nietsnut bent? Denken zij ook dat je een slappeling bent? Of dat je als een dubbeltje geboren bent en dus nooit een kwartje zal worden? Of denken ze dat jouw situatie inderdaad zo hopeloos is als jij zelf denkt?
Als je niemand in jouw omgeving hebt die je hier eerlijk antwoord op kan geven kan je uiteraard ook overwegen op zoek te gaan naar een coach. Een coach zal vooral aan jóu veel vragen stellen. Hierdoor kom je ook tot zelfinzicht. Want als je lang genoeg doorvraagt, zijn jouw negatieve overtuigingen dan werkelijk zo overtuigend? Vaak vallen ze uiteen als je er een licht op doet schijnen.
Negatieve gedachten vervangen
Je bent dus tot de conclusie gekomen dat je negatieve gedachten niet (allemaal) waar zijn. Wat je dan kunt doen is ze vervangen door een positieve (of neutrale) gedachte. Een simpel voorbeeld: je vindt je tenen heel lelijk (de negatieve gedachte). Het voelt voor jou niet overtuigend om daartegenover te zetten dat je je tenen mooi vindt. Je kunt echter wél een neutrale gedachte ervoor in de plaats zetten: dat je dankbaar bent dat je tenen je evenwicht geven, waardoor je kunt lopen.
Je zult niet van de ene op de andere dag al je negatieve gedachten omgedraaid hebben naar positieve gedachten. Dat heeft tijd nodig, net zoals het tijd heeft gekost om zoveel negatieve gedachten te krijgen. Wees dus een beetje lief voor jezelf als je hiermee aan het oefenen bent. Want dat is het: oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Zo creëer je langzamerhand nieuwe patronen in je hersenen. Nieuwe paadjes worden aangelegd, en dat kost tijd: je moet er vaak genoeg overheen hebben gelopen wil het paadje echt zichtbaar worden!