Zoeken

Zoeken sluiten

Mouches Volantes, wat is het verband met stress?

woensdag 16 november 2022

Je hebt er misschien nog niet van gehoord in deze benaming maar bent er waarschijnlijk wel mee bekend: mouches volantes, oftewel zwevende vlekjes in je gezichtsveld. Wanneer je te snel opstaat vanuit een stoel ervaar je dit ook. Er zijn een aantal medische aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, maar ook stress is een bekende verwekker van mouches volantes. Wanneer je al lijdt aan het zien van vlekjes zal stress de genezing daarvan ook zeker niet bevorderen. Maar hoe kan dat eigenlijk? Stress die vlekjes in je gezichtsveld veroorzaakt? In dit blog gaan we dieper in op de materie.

Inhoudsopgave:

mouches volantes kunnen zorgen voor vermoeide ogen

Mouches volantes uitgelegd

Mouches volantes is een aandoening aan de ogen. Vertaald vanuit het Frans betekent het: vliegende vliegen. Andere benamingen zijn glasvochttroebeling, floating specks of floaters. Het veroorzaakt kleine klontjes in het glasvocht van je oog die jij ziet als zwevende vlekjes. Het is normaal dat je hier op latere leeftijd last van krijgt en kan verder geen kwaad. Wel kan het flink beperkend zijn in je vermogen om goed te kunnen zien. Het maakt niet uit welke kant je op kijkt, de vlekjes lijken in een zwevende beweging mee te gaan met de beweging van je oog. Dat is niet vreemd want de vlekjes zweven vrij rond door het gelei in je oog. Mouches volantes wordt trouwens niet alleen als vlekjes of streepjes ervaren. Sommigen zien een soort spinnenweb, een ander ziet weer draadjes of ringen.

Medische oorzaken van mouches volantes

Het zien van zwevende vlekjes of onregelmatigheden is een veelvoorkomende aandoening. Mouches volantes komt vooral voor bij ouderen en hoort bij het verouderingsproces. Dit komt omdat de elasticiteit van de vezels in het glasvocht in de loop der jaren afneemt. Er zijn enkele bekende medische oorzaken van mouches volantes.

Wanneer je tussen de 30 en de 50 jaar bent en je bent bijziend (brildragend met een – sterkte) dan is de kans groter dat je deze vlekjes iets eerder gaat zien. Het kan ook gebeuren dat het achterste glasvocht in je oog loslaat. Kort gezegd houdt dit in dat het glasvocht loslaat van het vlies waar het aan vast zit. Ook dit kan gebeuren tijdens het verouderingsproces en heeft over het algemeen geen ernstige gevolgen voor je zicht. Een interne oogontsteking kan ook mouches volantes veroorzaken. Wanneer dit het geval is, is je oog vaak ook rood, voelt warm aan, traant veel en doet pijn. Ga altijd naar een arts wanneer je denkt dat je oog ontstoken is. Niet tijdige behandeling kan resulteren in zichtverlies.

Hoe kan stress dit veroorzaken?

We hebben al tal van blogs geschreven wat de effecten van stress zijn op je lichaam. Stress heeft veel invloed op je spierspanning wat weer hoofdpijn, pijn tussen je schouderbladen of buikpijn kan veroorzaken. Maar stress kan aandoeningen verergeren en daar is mouches volantes en één van. Wanneer chronische stress de veroorzaker is, komt dit door de verhoogde spierspanning rondom je oogbol. Dit kan flink beangstigend zijn want je zicht is misschien wel het belangrijkste zintuig die je hebt. Stress kan dus zowel mouches volantes veroorzaken als verergeren.

De rol van hormonen

Langdurige spanning heeft direct effect op een aantal hormonen in ons lichaam. Stress verhoogt het cortisolgehalte langdurig en daarbij wordt er ook meer adrenaline afgegeven. Dit laatste komt omdat stress een vecht- of vluchtreactie triggert in onze hersenen. In een dergelijke situatie hebben wij adrenaline nodig om snel te kunnen reageren. Je pupillen vergroten waardoor er meer licht in je oogbol valt. In geval van nood kun je beter zien. Iets wat in tijden van stress niet nodig is maar wel invloed heeft op het zien van vlekjes. Cortisol vernauwt op zijn beurt de bloedvaten van je ogen. Hierdoor ga je ook vlekken zien. Stress heeft meer invloed op je zicht en het hebben van mouches volantes dan dat je in eerste instantie zou denken.

Kun je hier direct iets aan doen?

Naast dat het van belang is je stressklachten te verminderen, zijn er een aantal dingen die je nu direct zou kunnen doen om je mouches volantes te verminderen. Wanneer je veel koffie met cafeïne drinkt is het raadzaam dit te beperken tot maximaal 2 kopjes per dag. Cafeïne vernauwt ook je bloedvaten. Samen met een hoger cortisolgehalte zorgt dit voor het zien van meer vlekjes. Ditzelfde geldt ook voor thee. Alleen thee gemaakt van kruiden is vrij van cafeïne, ook wel theïne genoemd. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt en probeer alcohol een tijdje te vermijden. Ook is het belangrijk een goed slaapritme op te bouwen. Wanneer je gedurende de dag onder lawaaierige omstandigheden moet werken, probeer dan stiltemomenten in te lassen en draag zo nodig gehoorbescherming.

Accepteer rust wanneer je mouches volantes hebt

Al met al, wanneer je vlekken voor je ogen begint te zien door stress, is dit een teken dat je rustiger aan moet doen. Het zit in ons menselijke aard niet op te willen geven, ook al lopen we op ons tandvlees. Echter is er niemand bij gebaat wanneer je uiteindelijk langdurig ziek thuis komt te zitten. Vooral jij niet. Merk je dat je de afgelopen periode last hebt van mouches volantes, bijvoorbeeld wanneer je opstaat of als je erg vermoeid bent? Of ervaar je vlekken voor je ogen als je je op plekken begeeft waar veel rumoerigheid of lawaai is? Dan zijn dat signalen die vragen om rustmomenten. Probeer zo af en toe te mediteren in een rustpauze.

Wat kun je doen wanneer mouches volantes het resultaat zijn van extreme stress of een burn-out?

Mouches volantes kunnen dus een symptoom zijn van stress of een burn-out. Het is belangrijk om dan de bovenstaande tips in acht te nemen. De kans is echter wel aanwezig dat dit niet genoeg is. Om van die vervelende vlekjes in je zichtveld af te komen, zul je de oorzaak moeten aanpakken: stress. Het kan zijn dat je hier hulp bij nodig hebt. Vooral wanneer je een burn-out hebt is het fijn ondersteuning te krijgen van een professionele coach. Je kunt dan direct starten met het behandelen van je burn-out. Naarmate het proces vordert, merk je dat je fysieke klachten afnemen. Zo ook het zien van vlekken voor je ogen. Het is een fijne realisatie om te ervaren dat je mouches volantes veel met stressklachten te maken heeft en niet altijd een ernstige medische aandoening hoeft te zijn. Door de controle terug te pakken over je leven krijg je de handvatten tot zelfinzicht en vind je jouw levenskracht terug.

Veelgestelde vragen

Mouches volantes is een aandoening aan de ogen. Vertaald vanuit het Frans betekent het: vliegende vliegen. Andere benamingen zijn glasvochttroebeling, floating specks of floaters. Het veroorzaakt kleine klontjes in het glasvocht van je oog die jij ziet als zwevende vlekjes. Het is normaal dat je hier op latere leeftijd last van krijgt en kan verder geen kwaad. Wel kan het flink beperkend zijn in je vermogen om goed te kunnen zien. Het maakt niet uit welke kant je op kijkt, de vlekjes lijken in een zwevende beweging mee te gaan met de beweging van je oog.
Een interne oogontsteking kan ook mouches volantes veroorzaken. Wanneer dit het geval is, is je oog vaak ook rood, voelt warm aan, traant veel en doet pijn.
Stress heeft veel invloed op je spierspanning wat weer hoofdpijn, pijn tussen je schouderbladen of buikpijn kan veroorzaken. Maar stress kan aandoeningen verergeren en daar is mouches volantes en één van. Wanneer chronische stress de veroorzaker is, komt dit door de verhoogde spierspanning rondom je oogbol. Dit kan flink beangstigend zijn want je zicht is misschien wel het belangrijkste zintuig die je hebt. Stress kan dus zowel mouches volantes veroorzaken als verergeren.
Langdurige spanning heeft direct effect op een aantal hormonen in ons lichaam. Stress verhoogt het cortisolgehalte langdurig en daarbij wordt er ook meer adrenaline afgegeven. Dit laatste komt omdat stress een vecht- of vluchtreactie triggert in onze hersenen. In een dergelijke situatie hebben wij adrenaline nodig om snel te kunnen reageren. Je pupillen vergroten waardoor er meer licht in je oogbol valt. In geval van nood kun je beter zien. Iets wat in tijden van stress niet nodig is maar wel invloed heeft op het zien van vlekjes. Cortisol vernauwt op zijn beurt de bloedvaten van je ogen. Hierdoor ga je ook vlekken zien.
Naast dat het van belang is je stressklachten te verminderen, zijn er een aantal dingen die je nu direct zou kunnen doen om je mouches volantes te verminderen. Wanneer je veel koffie met cafeïne drinkt is het raadzaam dit te beperken tot maximaal 2 kopjes per dag. Cafeïne vernauwt ook je bloedvaten. Samen met een hoger cortisolgehalte zorgt dit voor het zien van meer vlekjes. Ditzelfde geldt ook voor thee. Alleen thee gemaakt van kruiden is vrij van cafeïne, ook wel theïne genoemd. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt en probeer alcohol een tijdje te vermijden. Ook is het belangrijk een goed slaapritme op te bouwen. Wanneer je gedurende de dag onder lawaaierige omstandigheden moet werken, probeer dan stiltemomenten in te lassen en draag zo nodig gehoorbescherming.

Bronvermelding:

Mouches volantes veroorzaakt vlekjes in het glasvocht van je oog.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven