Zoeken

Zoeken sluiten

Moe van besluiten nemen 

zondag 26 februari 2023

Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat we meerdere keren per dag ergens een beslissing over moeten maken. Dit kunnen bewuste of onbewuste beslissingen zijn. Ga je iets doen met die e-mail die binnenkomt? Wat ga je vandaag eten met de lunch? Elke e-mail is een appel, elk telefoontje een actiepunt en elke app wacht op een reactie. Iedere keer weer maak je een beslissing wat je doet met de overload aan input die je de gehele dag door ontvangt.

moe keuzes

Een voorbeeld van hoe je moe wordt gemaakt door een beslissing

Er komt veel op ons af: afspraken, deadlines, e-mails, verwachtingen van je familie, collega’s of je manager. Hoe ga je om met al die zaken? Moet je overal op reageren of kun je leren negeren? Ik laat je zien hoeveel invloed onze omgeving heeft op ons welzijn met een voorbeeld die voor velen herkenbaar is.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je voelt je kalm, zonder spanning, en koopt online een cadeautje voor iemand die bijna jarig is. Je krijgt een mail ter bevestiging van de bestelling die opgesierd wordt met een blij kijkende smiley. Op dit moment ben je nog blij dus je lacht terug naar de smiley. Daarna ontvang je een bevestiging van verzending die je negeert. Je hebt wat anders te doen. Vervolgens ontvang je een mail met de track and trace code. Moet je daar iets mee? Je maakt een beslissing, klikt op de link en neemt de informatie tot je. Na twee dagen ontvang je een e-mail dat de bezorging is vertraagd, nu zonder smiley. Je begint jezelf af te vragen of de bestelling wel goed gaat of dat je actie moet ondernemen.

Vanaf hier heb je nog meer besluiten te nemen

Je ontvangt een update met de nieuwe leverdatum en tijdstip. Op dit moment ben je niet thuis en je merkt op dat je wat onrustig wordt. De spanning in je lichaam loopt op en je ademhaling komt hoger te zitten. Een paar dagen later ontvang je wederom een e-mail. Deze keer met de vraag naar je mening over de service. Zie je hoe jouw aandacht wegglipt naar allerlei randzaken? Dacht jij bij het lezen van bovenstaand voorbeeld nog aan de jarige zelf? De kans is groot dat je hier ‘nee’ antwoordt. De positiviteit die je voelde bij het maken en versturen van het cadeau is al lang en breed verdwenen vanaf het moment dat je de track and trace e-mail ontving. Er werd onnodige spanning gecreëerd.

Wat is beslissing-moe zijn eigenlijk?

Als het digitaal versturen van één cadeautje al zes e-mails oplevert met allerlei informatie, kun je wel nagaan wat erin één dag op je werk gebeurt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Niet iedereen zal er van hebben gehoord maar beslissing-moe zijn is een daadwerkelijke term die beter bekend staat als: Decision Fatique. Wanneer je telkens in het moment een besluit neemt, ontstaan er zoveel keuzemomenten dat je moe wordt van alle keuzes. Als je bedolven wordt onder allerlei beslissingen ervaar je een hoop stress. Stress zorgt er op z’n beurt weer voor dat de kwaliteit van je besluiten afneemt. Conclusie: Hoe meer beslissingen je moet nemen op een dag, hoe groot of klein ze ook zijn, hoe lager de kwaliteit van de uitkomst en hoe hoger je stressniveau is. Daarbij helpt het je brein als je minder hoeft te kiezen. Maar als je wel een keuze moet maken, kan die het best zo vroeg mogelijk op de dag zijn.

moe beslissingen

Waarom zijn veel beslissingen slecht voor je brein?

Ik verklapte het hierboven al een beetje, je brein werkt het best wanneer je zo weinig mogelijk beslissingen hoeft te maken. Het heeft alles te maken met de energie die het onbewust kost om na te denken over allerlei beslissingen. Wat trek ik vandaag aan? Ga ik met de fiets of de auto? Eet ik wit of bruinbrood? Zal ik nog reageren op die app of niet? Hoge hakken of platte laarzen? Maken deze vragen je moe? Hoe klein een beslissing ook is, het heeft ruimte gekregen in je hoofd en waarschijnlijk gaat er nog een minimale innerlijke discussie overheen. Des te meer beslissingen er voorbij komen op een dag, des te meer energie dit kost. Niet zo vreemd dat als je veel twijfelt, je aan het einde van de dag oververmoeid bent.

Bekende personen besparen energie

Wist je dat voormalig president Barack Obama en Internet icoon Mark Zuckerberg erom bekend staan hun zakelijke garderobe te beperken tot 2 outfits?  Zo hoeven zij minder keuzes te maken terwijl de dag net begonnen is en houden zij energie over voor andere zaken. Een vertaalde quote van Obama: “Je zult zien dat ik alleen grijze of blauwe pakken draag, ik probeer beslissingen te beperken. Ik wil geen beslissingen nemen over wat ik eet of draag. Omdat ik te veel andere beslissingen moet nemen.” Hun geheim? Zij hebben voor iedere situatie richtlijnen uitgezet hoe zij met een situatie om willen gaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je kunt het een beetje vergelijken met de energiecrisis. Waarschijnlijk heb jij er niet lang over na hoeven denken je natte was nu aan een droogrek te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Dat is jouw richtlijn geweest hoe om te gaan met oplopende energiekosten. De energie die je gebruikt had om te beslissen of je wel of niet de droger gaat gebruiken, gebruik je nu direct om de was op te hangen. Dat is effectief omgaan met je levensenergie.

moe stressvrij

Beperk je besluiten

Maak vooraf een richtlijn hoe je met bepaalde situaties om wil gaan. Niet op het moment zelf maar voordat de situatie zich aandient. Een keuze of waarde is makkelijker te hanteren als je voor jezelf weet hoe het zit. Hoe ga je om met binnenkomende e-mail? Lees je alles meteen of lees je alleen bepaalde berichten? En welk termijn geef je jezelf daarvoor? Wanneer je voor jezelf een richtlijn hebt hoe je met e-mail om wil gaan, verlaagt dat de druk die ontstaat bij binnenkomende berichten. Zo ga je van tientallen keuzes rondom e-mail drastisch terug naar enkele op een dag. Dit principe pas je vervolgens ook toe op andere terreinen van je dagelijks leven. Van telefoon oproepen beantwoorden, welke outfit je vandaag aantrekt tot je gedrag op sociale media.

Een beetje hulp nodig?

Na dit blog gelezen te hebben kan ik mij voorstellen dat jij jezelf ook een stressvrije dag gunt om minder moe te zijn. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Hier kan ik je bij helpen. Als professionele coach van Liberi ondersteun ik jou weer grip te krijgen op al die beslissingen die je de hele dag door moet maken. Samen gaan we aan de slag jouw dag te vullen met zo min mogelijk besluiten en zo veel mogelijk effectiviteit. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven