Zoeken

Zoeken sluiten

Misverstanden over een burn-out

maandag 4 september 2023

De afgelopen jaren stijgt het aantal mensen die een burn-out heeft gehad, of iemand kennen die ermee bekend is, explosief. En als je niet bekend bent met emotionele uitputting dan is er vast wel iemand die je erover kan vertellen. De informatie die je hoort of leest is over het algemeen correct. Maar ondanks er veel bekend is over het hebben van een burn-out, bestaan er ook een aantal misverstanden die nogal voor onbegrip kunnen zorgen. Ook voor degene in een burn-out kan het zeer vervelend zijn wanneer er onwaarheden worden verteld over waar zij nu doorheen gaan. In dit blog behandelen we een aantal misverstanden en hoe je hiermee om kunt gaan.

Het ontstaan van misverstanden en hoe daarop te reageren
De grootste misverstanden over een burn-out
Coach je wijs

Iemand zit zijwaarts op een stoel, in elkaar gedoken.

Het ontstaan van misverstanden en hoe daarop te reageren

Als iemand commentaar levert op iets wat je doet is dat al frustrerend genoeg. Oordelen krijgen over je burn-out terwijl je probeert jezelf overeind te houden kan je dieper raken dan je eigenlijk wil. Veel mensen hebben op zo’n moment de neiging om zichzelf uit te leggen of volledig in de aanval te gaan. Misverstanden omtrent de burn-out ontstaan doordat iemand er niet genoeg vanaf weet en voor een ander invult hoe dat zou moeten voelen. Ze hebben niet door dat ze door hun onwetendheid iemand diep kunnen kwetsen. In plaats van jezelf uitleggen of verdedigen zou je kunnen vragen waarom diegene dit denkt of deze overtuiging heeft. Maar vaak is niet reageren het beste. Focus je op je herstel en probeer externe ruis te negeren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De grootste misverstanden over een burn-out

Als we hier alle misverstanden moeten delen die er bestaan omtrent de burn-out dan hebben we aan 1 blog niet genoeg. Misverstanden veroorzaken (voor)oordelen die uiteindelijk alleen maar kwetsend zijn. De onderstaande verkeerde opvattingen over emotionele uitputting zijn de meest voorkomende. Herken jij er een aantal?

Je doet het zelf

Het misverstand dat iemand een burn-out zelf in de hand heeft gehad willen we voor eens en altijd uit de wereld helpen. We ontkennen niet dat er op enige punt een eigen verantwoording is in het signaleren van symptomen van een burn-out. Wel is het zo dat een burn-out je overkomt. Niemand kiest ervoor zichzelf volledig uit te putten om ziek thuis te zitten en veelal worden de symptomen pas opgemerkt als de burn-out een feit is.

Twee mensen zitten te praten om misverstanden omtrent burn-out te bespreken.

Depressie en burn-out zijn hetzelfde

Er zijn enkele symptomen van een burn-out die je ook terugziet bij iemand met een depressie. Het hebben van angst, piekeren, ervaren van spanningen, somberheid en extreme vermoeidheid zijn daar een aantal voorbeelden van. Toch moeten we benadrukken dat er een groot verschil zit tussen de twee aandoeningen. Een burn-out is namelijk een energiestoornis, terwijl een depressie een stemmingsstoornis is. De kenmerken komen in grote lijnen met elkaar overeen, de oorzaak hiervan is totaal verschillend. Daarnaast wil je met een burn-out wel graag meedraaien zoals je altijd deed, maar lukt dat niet. Met een depressie zou je feitelijk wel mee kunnen doen, maar wil je dat niet. Een misverstand die nogal vaak gemaakt wordt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een burn-out krijg je alleen van (teveel) werken

Dat je een burn-out kan krijgen vanuit je werkomgeving is een feit. Emotioneel uitgeput raken van teveel werken is een fabel, alsmede dat je het enkel en alleen kan krijgen door te werken. Ook privésituaties kunnen een burn-out veroorzaken en ook iemand die parttime werk kan uitgeput thuis komen te zitten. Privé of werk, je zit vast in bepaalde patronen waardoor je de balans in je leven en de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt.

Mensen in een burn-out zijn zwakke personen

Je ziet dit keiharde oordeel de afgelopen periode steeds vaker voorbij komen. Vooral wanneer het een jongere in een burn-out betreft lees je steeds vaker de kritiek dat ze tegenwoordig ‘niks meer kunnen hebben’. Een misverstand die vooral voortkomt uit onkunde over dit onderwerp. Juist de mensen die in een burn-out terecht komen zijn meestal harder voor zichzelf dan andere mensen. Het verlangen naar perfectie, het hebben van faalangst, continue prestatiedrang, geen ‘nee’ kunnen en willen zeggen, onvermoeid door blijven gaan zonder stil te staan bij eigen behoeften of grenzen en het hebben van veel wilskracht, dat zijn de mensen die de grootste kans hebben op een burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Lekker op vakantie gaan

Deze dooddoener wordt voor meerdere problemen gebruikt. Als een stel moeite heeft met zwanger worden hoor je meer dan vaak dat je op vakantie moet gaan om tot rust te komen. Tijdens een burn-out krijg je dit goedbedoelde advies ook meer dan vaak. Helaas is een week op vakantie gaan niet de oplossing om uit een burn-out te komen. Tenzij je een half jaar weg zou kunnen. Of je burn-out dan ook echt bij de kern is aangepakt is dan nog maar de vraag.

Niet werken, wel leuke dingen doen

Eén van de vele irritaties van buitenstaanders die voorbij komt is het niet begrijpen dat iemand in een burn-out wel leuke dingen kan doen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er onenigheid ontstaat omdat iemand wel dagelijks een uur kan gaan wandelen, of een dag naar een festival kan, maar niet naar z’n werk kan komen. Het is belangrijk om te beseffen dat een burn-out een ernstige verstoring is in het energieniveau, naast de emotionele ontregeling. Iets doen waar je energie van krijgt is hierom bijna een voorschrift. Als iemand energie haalt uit z’n wekelijkse klaverjasavond, dan is dat iets wat wordt gestimuleerd door een behandelaar.

Twee mensen zitten met hun rug naar elkaar toe. Er hangt irritatie in de lucht. Iets wat geregeld gebeurt als er misverstanden aanwezig zijn.

Coach je wijs

Juist doordat er zoveel misverstanden bestaan over de burn-out, zijn er nog teveel mensen die zich schamen wanneer ze er uiteindelijk zelf in terecht komen. Je weet nu zelf wat het is, maar hoe ga je nu om hulp vragen? Je kan contact met ons opnemen om je burn-out te behandelen met een professionele coach. Voel je niet bezwaard dat je misschien één van de misverstanden bij iemand hebt neergelegd in het verleden. We zijn nu hier en we gaan in het hier en nu werken aan jouw herstel.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven