Het leven zit vol uitdagingen, groot en klein. En ondanks dat we het liefst willen dat iedere uitdaging die we aangaan tot een positief einde komt, kan helaas niet alles lukken. We maken fouten en moeten soms een uitdaging meerdere keren aangaan willen we slagen. Wanneer het niet lukt iets meteen goed af te ronden hebben we twee keuzes: Het nog een keer proberen of het direct te zien als een mislukking. Een mislukking zien we veelal als falen en een negatieve uitkomst, maar eigenlijk kunnen ze dienen als een waardevolle les. Wanneer jij het vermogen hebt om positief om te gaan met een mislukking, maakt dat je sterker en veerkrachtiger. In dit blog gaan we dieper in op het onderwerp hoe je mislukkingen om kunt zetten tot je kracht.
Wanneer je mislukkingen wil omarmen, is het in eerste instantie belangrijk om te begrijpen dat een mislukking een onvermijdelijk onderdeel is van het leven. Iedereen maakt ze mee, niemand uitgezonderd. Ook de mensen die het meest succesvol zijn, hebben te maken met tegenslagen in het leven. Het verschil zit in hoe je reageert en omgaat met deze mislukkingen. Je kan ze vermijden, doen alsof het niet is gebeurd, of je kan ze erkennen en volledig omarmen als een onderdeel van een proces om te groeien. Wanneer je dit omarmt, geef je jezelf een opening om kwetsbaar te zijn en open te staan voor de lessen die je hieruit kunt halen.
Een les leren uit een mislukking, makkelijker gezegd dan gedaan. Het brengt altijd wel iets van negatieve gevoelens mee en soms wil je totaal niet geconfronteerd worden met hetgeen wat niet goed is gegaan. Toch zijn er een aantal tips waardoor je meer uit een mislukking kan halen dan je in eerste instantie dacht.
Wanneer iets mislukt, is het niet vreemd dat je even de tijd neemt om na te denken wat er nu eigenlijk gebeurd is. We zijn geneigd om snel over de tegenslag heen te stappen of er te lang in te blijven hangen zonder enige reflectie. Wat ging er mis? Of wat ging er juist niet mis. Probeer de situatie objectief te bekijken en na te gaan wat je misschien anders had kunnen doen.
Een lastige onderwerp want het liefst geven we niet toe dat het aan onszelf ligt, maar aan iets van buitenaf. Toch heb jij de meeste invloed op de uitkomst van een proces. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en keuzes, die bijgedragen hebben aan de mislukking, ben je beter in staat een les te halen uit een eventuele fout die je hebt gemaakt.
Wie negatief denkt, zaait negativiteit. Niet altijd waar natuurlijk, maar ons denkpatroon heeft veel invloed op een bepaald proces of verloop. Probeer een positieve mindset te behouden, ook wanneer het even niet meezit. Als je iedere mislukking ziet als een kans om sterker te worden en te groeien, in plaats van ontmoedigd te worden, zal je veel eerder tot een succes komen.
Probeer zo flexibel mogelijk te zijn en jezelf aan te passen waar nodig. Soms is het nu eenmaal nodig de uitdaging op een andere manier te benaderen en het hebben van een tunnelvisie gaat je niet helpen. Wat was de oorzaak van de mislukking en wat kun je veranderen zodat dit niet nogmaals gebeurt?
Er is niemand die een doel heeft behaald door op te geven. Soms moet je de uitdaging wel vier of vijf keer aangaan voordat iets lukt. Buig je tegenslagen om tot lessen en gebruik dit als brandstof om door te gaan. Jij bent uiteindelijk de enige die jouw doelen kan verwezenlijken, niet iemand anders.
Het is niet voor niets dat je de handdoek in de ring wilt gooien als iets mislukt. Je kan het gevoel hebben dat je faalt, maar het brengt ook stress en angst met zich mee. Angst om bijvoorbeeld nog een keer te falen. Stress omdat de dingen niet gaan zoals je had gepland. Toch is het belangrijk om te onthouden dat stress een hele natuurlijke reactie is op een uitdagende situatie. Het helpt ons alert en gemotiveerd te blijven in de uit te voeren taken. Er ontstaat een probleem wanneer de stress chronisch wordt. Ditzelfde geldt voor het hebben van angsten zoals paniekaanvallen. Wanneer je in de avond/nacht uren wakker ligt van de mislukking heeft het een directe invloed op je mentale en fysieke gezondheid.
Zoals geschreven is stress een natuurlijke reactie op het meemaken van een mislukking. Om hier beter mee om te gaan is het van belang om gezonde coping mechanismen te ontwikkelen voor jezelf. Dit onderdeel valt onder je broodnodige zelfzorg die je eigenlijk altijd wel uit moet voeren wil je stress en spanningen verminderen in je leven. Denk hier bijvoorbeeld aan mindfulness oefeningen, meditatie, op regelmatige basis sporten of bewegen, gezond eten, maar ook het vinden van steun bij familie, vrienden of kennissen. Soms kan het helpen lotgenoten op te zoeken die met hetzelfde probleem kampen. Door continu actief te werken aan het beheersen van je stressklachten, is het ook makkelijker om te gaan met een mislukking. Je bouwt veerkracht en weerbaarheid op.
Zoals eerder geschreven maakt iedereen mislukkingen mee in zijn of haar leven. Dit is een essentieel onderdeel van ons leven en ons groeiproces. Door een mislukking te omarmen en er een les uit te halen, word je sterker, veerkrachtiger en zelfs succesvoller. We begrijpen dat het niet altijd even makkelijk is om dit te doen, vooral als het al een tijdje niet meezit of als hetgeen wat mislukt grote impact heeft op je leven. Daarnaast is het dan nog eens taak goed met de stress om te gaan die hierbij komt kijken. Samen met een professionele coach kun je beter leren om te gaan met de spanningen en stress die je ervaart en beter in je kracht te gaan staan. Wil jij hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606